Actualitate

Război civil în Europa?!? O laureată Nobel lansează scenariul cutremurător

Aceasta, singura scriitoare din Belarus distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură, l-a acuzat miercuri pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că târăşte ţara într-un războiul civil, în mijlocul unei mişcări de protest suprimate violent de autorităţi, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Pleacă înainte să fie prea târziu, înainte să-i arunci pe oameni într-o prăpastie groaznică, în prăpastia războiului civil! Pleacă!”, a declarat autoarea adresându-se preşedintelui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Vrei doar putere şi această dorinţă se va dovedi sângeroasă”, a adăugat Svetlana Alexievici, care a acuzat guvernul de la Minsk că a început „un război împotriva poporului său”.

Începând de duminică, re-alegerea preşedintelui Lukaşenko a trezit un val de protest de amploare soldat cu aproape 6.000 de arestări, două decese şi numeroase violenţe din partea forţelor de ordine. Preşedintele Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a numit protestatarii „şomeri cu trecut infracţional” coordonaţi din străinătate.

„Văd cum se radicalizează societatea, cum se comportă poliţiştii anti-revoltă… Nimeni nu şi-ar fi putut imagina asta”, a continuat Svetlana Alexievici, denunţând acţiunea „inumană şi satanică” a forţelor de ordine.

Răsplătită în 2015 cu Premiul Nobel pentru literatură, scriitoarea în vârstă de 72 de ani este autoarea unor cărţi pline de forţă despre Cernobîl, războiul din Afganistan şi prăbuşirea Uniunii Sovietice. O critică acerbă a regimului Lukaşenko, Svetlana Alexievici i-a îndemnat pe belaruşi să voteze pentru candidata opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani care şi-a înlocuit soţul încarcerat în cursa prezidenţială de anul acesta.

Conform rezultatelor oficiale ale scrutinului de duminică, Lukaşenko a obţinut peste 80% din voturi, un scor fantezist în opinia criticilor acestuia, care estimează că Tihanovskaia, creditată cu 10% din voturi, ar fi câştigat de fapt alegerile.

În noaptea de luni spre marţi, aceasta din urmă a fost nevoită să părăsească ţara, refugiindu-se în Lituania; o plecare sub ameninţarea autorităţilor, potrivit susţinătorilor acesteia.

Svetlana Alexievici a salutat-o pe Tihanovskaia ca pe un „simbol al schimbării” şi a mulţumit manifestanţilor pentru că aceştia „ne-au salvat demnitatea”. „M-am îndrăgostit de poporul meu în ultimele săptămâni. Este un popor cu totul diferit, cu o forţă diferită. Poate că m-a dezamăgit un pic înainte, dar acum nu este cazul”, a mai declarat laureata Premiului Nobel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *