Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:13
Abonamente

Actualitate 1 Noiembrie 2019, ora 09:30

Război pe două fronturi împotriva memoriei românilor

Marime Font

 

Războiul contra memoriei continuă. Agresiunea face ravagii pe două fronturi, întru perpetuarea beznei şi manipulării românilor, prin disculparea uneia sau alteia din mişcările totalitare care au însângerat veacul trecut.

PSD n-a edificat doar o cleptocraţie. În planul combaterii memoriei conţinând amintirea crimelor totalitare şi nevoia elucidării şi pedepsirii lor, postcomunismul şi-a asigurat supravieţuirea, creând şi o securistocraţie.

Loading...


Alcătuită din foşti securişti, din legionari trecuţi cu arme şi bagaje din tabăra extremei drepte în cea a extremei stângi, sau invers, din mutanţi comunişti deveniţi fascişti, ca şi din slugile lor, această sinistră reţea vrea să-şi dicteze irevocabil povestea, un fantasmagoric narativ totalitar.

Unilaterala ei răstălmăcire a istoriei e menită să impună disculparea uneia sau alteia din taberele totalitare şi să impună uitarea, confuzia, lichidarea reperelor morale, distrugerea valorilor democratice şi impunitatea criminalilor, obliterând amintirea făptaşilor şi crimelor lor.

Care sunt reinterpretate convenabil şi instrumentalizate astfel încât, din fapte sordide, să devină acte lăudabile de rezistenţă patriotică. Aşa cum sunt stilizate să pară crimele legionare în raport cu o represiune comunistă a anilor 50 care le-a urmat şi, parţial, le-a conţinut. Ori crimele securiste, ceauşiste, ale anilor 80 în raport cu cele de extracţie rusă şi kaghebistă.

Arma principală a securistocraţiei, pe lângă negaţionism şi falsificarea bilanţului regimurilor totalitare, e discreditarea şi intimidarea cercetătorilor serioşi care explorează, onest şi inteligent, rău minatul şi complicatul trecut românesc. Unul cu atât mai opac cu cât în România extremele s-au contopit mai mult decât oriunde. Nu întâmplător, potrivit lui Vladimir Tismăneanu, "Monica Lovinescu a spus-o clar, a fost şi principiul care ne-a ghidat, pe colegii mei şi pe mine, când am scris Raportul Final: Pentru a se decomuniza, România trebuie să se defascizeze. Iar pentru a se defasciza, trebuie să se decomunizeze. A fost prima ţară din fostul bloc sovietic unde fascismul şi comunismul s-au contopit în constructul deopotrivă pervers şi hibrid al stalino-fascismului". Nu ştiu dacă pot fi de acord cu acest verdict. În fond, joncţiunea comunisto-nazistă a avut loc în 1939, sub bagheta liderilor totalitari Hitler, cel cu abnegaţie şi fervoare slujit de legionari, şi Stalin, cel adulat de comunişti. Dar sunt de acord cu recomandarea lui Tismăneanu, care ne cere "să-i lăsam pe istorici să îşi facă meseria".

Or, aplicarea ei ar fi fatală pentru o securistocraţie care s-a aranjat de mult, moral şi politic, cu hidoşenia joncţiunii dintre comunism şi fascism din interiorul ei. Din unghiul reţelei securistocrate, trebuie decredibilizaţi istoricii care, ca Germina Nagâţ, Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, o pun serios în pericol. Căci aceşti istorici îşi fac meseria excelent. Întrucât sunt riguroşi, incoruptibili şi articulaţi şi înţeleg mizele societăţii româneşti, ei sunt în stare să demonteze convingător tentativele de mitizare şi mistificare a istoriei legiunii şi securismului şi să critice impunitatea criminalilor securişti.

Pentru că s-a arătat, pe drept "şocată" de incomprehensibila achitare la Curtea de Apel Bucureşti a torţionarilor securişti ai lui Gheorghe Babu Ursu, Germina Nagâţ şi G4Media au intrat în colimatorul Liei Savonea. După ce şi-a autodistrus reputaţia ca obsecvioasă slugă a PSD în tentativele regimului dragniot de a contracara anticorupţia, de a strâmba legile justiţiei şi de a replica obraznic îngrijorărilor legitime ale forurilor internaţionale în legătură cu trista soartă a statului de drept românesc, şefa CSM s-a mai distins o dată. Savonea a reclamat G4Media la Inspecţia Judiciară cerându-i în tipic limbaj de lemn să studieze (sic) "riscul de a fi afectat independenţa şi imparţialitatea" judecătorilor CAB.

Ce să fie acest demers? Nu cumva e o servilă tentativă a unei justiţii politizate de securistocraţie de a intimida puţina presă independentă care mai există în România, precum şi istoricii, independenţi şi ei, cărora această presă le mai oferă o platformă de cultivare a memoriei? Nu e o încercare de protejare a criminalilor securişti deghizată în măsură de apărare a independenţei magistraţilor? Nu e un semnal împotriva recuperării, restaurării şi reconstrucţiei îndelung falsificatului adevăr istoric? Atunci nu mi-e clar ce mai înseamnă cuvinte ca adevăr, intimidare, independenţă, servilism şi securism.

Atacuri şi mai contondente la adresa memoriei româneşti şi, mai ales, a celor care încearcă s-o cultive au loc, în paralel, în presă şi în reţelele de socializare. Unde, în scopul perpetuării unor mistificări precum acreditarea unei puternic cosmetizate imagini a legionarilor, disculpaţi ca fiind fost exclusiv victime şi nu şi făptaşii ori complicii unui genocid, iar apoi ai comunismului, se încearcă torpilarea oricărei abordări nuanţate a trecutului securist. De pildă a aşa-numitului fenomen Piteşti.

Abominabila crimă comunistă, ascunsă sub eticheta reeducării, a fost săvârşită între 1949 şi 1951 de torţionari şi asasini stalinişti cu o cruzime rară, dar şi cu ajutor, dacă nu şi pe model legionar.

În România, nicio crimă totalitară nu pare azi mai aprig disputată şi ideologic controversată decât "fenomenul Piteşti". Subiectul e şi prilejul unor epice bătălii ale războiului biaxial dus de securistocraţie împotriva memoriei, a presei şi a istoricilor români care-şi fac cinstit meseria.

Acest război nu e un conflict academic, pe care să-l putem ignora liniştiţi. Fiindcă de deznodământul acestei conflagraţii depinde destinul occidental sau asiatic al României. Occidental va fi doar dacă, înţelegându-şi realmente trecutul, românii se vor dezice de revizionism şi negaţionism, de propagandă totalitară şi se vor înclina în faţa victimelor genocidurilor nazist şi stalinist spre a-şi asuma valorile europene. Care includ respectarea democraţiei, a statului de drept, a demnităţii şi libertăţii umane, a drepturilor omului, cele mult dispreţuite şi temeinic desfiinţate de regimurile totalitare.

Petre Iancu - Deutsche Welle 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:58

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău au examinat starea bebeluşului, abandonat într-un cărucior, în sectorul Buiucani din Capitală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:53

ATAC ARMAT în orașul german Rot am See: Cel puțin șase persoane au fost ucise. Suspectul a fost arestat

ATAC ARMAT în orașul german Rot am See: Cel puțin șase persoane au fost ucise. Suspectul a fost arestat

Mai multe persoane au fost rănite și câteva ar fi murit după un incident armat ce a avut loc vineri în Germania, a informat, poliția, adăugând că suspectul a fost reținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:10

FOTO/ Partidul ȘOR a început lucrările de instalare a iluminatului stradal în toate satele unde are primari

FOTO/ Partidul ȘOR a început lucrările de instalare a iluminatului stradal în toate satele unde are primari

În comuna Ișcalău, raionul Fălești, au început lucrările de instalare a unui sistem modern de iluminat stradal. Timp de câteva săptămâni, în trei sate ale comunei – Ișcalău, Burghelea și Doltu – vor fi montate peste 30 de kilometri de rețea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 11:59

ȘOR îl sfătuiește pe „turistul politic” Dodon să aplice experiența Israelului în Moldova

ȘOR îl sfătuiește pe „turistul politic” Dodon să aplice experiența Israelului în Moldova

Deputatul Ilan Șor a reacționat pe rețelele de socializare la declarațiile lui Dodon. Liderul partidului și fostul primar al or. Orhei a atras atenția, printre altele, la comentariile președintelui făcute pe rețelele sociale în ajunul vizitei sale în Israel. Făcând...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)