Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Constantin Tănase 13 Octombrie 2016, ora 09:18    Din editia print

Marime Font

Războiul împotriva Europei

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

 
 
 

Chișinăul a declarat război împotriva democrației europene, Europei întregi, ca un simbol al unor valori și aspirații umane. Anume astfel trebuie definită actuala situație încordată din Republica Moldova – război împotriva democrației europene. Valurile de arestări operate de poliție pe 27 martie i-a determinat pe unii politicieni și ziariști să deducă greșit că Voronin și clica lui continuă războiul împotriva României. Da, războiul împotriva României continuă, el nu a încetat niciodată. Dacă privim nepărtinitor lucrurile, acțiunile administrației de la Chișinău sunt, înainte de toate, un război împotriva Europei, iar atacurile contra României sunt dintre fronturile de luptă contra democrației europene.

Evenimentele din ultimul timp confirmă fără drept de tăgadă esența totalitaristă a regimului instalat la Chișinău. Capii regimului, cu mici intermitențe, au reușit să păcălească Europa și să se deghizeze în partizani ai valorilor europene. La rândul ei, și Europa a crezut în basme. Acum, când coaliția Voronin-Roșca simte că pământul îi fuge de sub picioare, războiul împotriva democrației se poartă deschis. Pe Voronin și Roșca nu-i mai interesează nici aparențele. Astfel, după declarația ambasadelor și organismelor internaționale acreditate la Chișinău vizavi de situația presei din Republica Moldova, în care regimul Voronin era taxat într-un limbaj diplomatic destul de dur, urmează răspunsul – „inițiativa legislativă Roșca-Stepaniuc” de a se sista transmisiunea în direct a ședințelor în plen ale Parlamentului. Această inițiativă a avut menirea să le amintească cine de fapt e stăpân în Republica Moldova…După cuvântarea susținută vinerea trecută de ambasadorul SUA, în care Domnia Sa, de asemenea, își exprima îngrijorarea față de limitarea libertății presei în Republica Moldova, urmează, din nou, răspunsul prompt și univoc al Chișinăului – valul de rețineri și arestări din 27 martie. Și de data aceasta „mesajul” conducerii de la Chișinău a fost același: să le amintească americanilor cine e, de fapt, stăpân în Republica Moldova. Și ca „mesajul” să fie cât mai convingător, la Bălți, poliția arestează tirajul publicației incomode „Spros i Predlojenie”. Aceste acțiuni developează adevărata esență a regimului de la Chișinău. Acum, când simt că pământul le fuge de sub picioare, coaliția Voronin-Roșca nu-și mai pune problema de imagine. Atacă deschis, fără s-o mai preocupe salvarea aparențelor.

În sfârșit, poate acum va înțelege și Europa, și Occidentul în general. Ce trebuie însă să se mai întâmple ca Europa să înțeleagă că între Voronin și Lukașenko nu există nicio diferență de esență, ci doar una de retorică? Ce trebuie să se mai întâmple ca Europa să înțeleagă că nu există nicio deferență între Voronin de la Chișinău și Smirnov de la Tiraspol? În definitiv, ce trebuie să se mai întâmple ca să se înțeleagă că Chișinăul a declarat un război total împotriva democrației și a Europei?

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md