Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Actualitate 25 August 2017, ora 08:05

Războiul PRO sau ANTI-vaccinare

Marime Font

În Republica Moldova vaccinarea este obligatorie, cu toate acestea, în ultimii ani, părinții s-au divizat în două mari tabere pro sau contra-vaccinare. țe.

Motivul fiind accesul la informația de care bunăoară bunicii noștri nu dispuneau și de aceea respectau procedura de vaccinare cu stricte. Cum își argumentează mămicile părerea despre imunizarea copiilor, dar și ce spun specialiștii, aflați din materialul ce urmează.

Lorena Bogza: „N-am putut să-mi asum riscul de a nu-mi vaccina copilul”

Spațiul online abundă de informație pro sau contra-vaccinare și în timp ce unele mămici își exprimă ferm poziția, altele sunt confuze. Săptămâna trecută jurnalista Lorena Bogza, care este mămica unei fetițe de trei ani, și-a expus public poziția despre vaccinare. Astfel, solicitată de ziarul TIMPUL, prezentatoarea TV a menționat că este pro-vaccinare, doar din motivul că, dacă și-ar putea pierde copilul, o sperie. „Sunt pro-vaccinare, pentru că până la urmă n-am putut să-mi asum riscul de a-mi supune copilul unei astfel de situații. Doamne ferește, se îmbolnăvește și o pierdem și atunci ce facem? Nu cred că există vreun părinte care ar putea răspunde la întrebarea aceasta, fără ca să-l treacă fiorii. S-a demonstrat de-a lungul timpului că atunci când există vreo epidemie, cum este în România și mai ales în Ucraina, dat fiind situația critică de acolo, noi nu știm ce se poate întâmpla, de aceea, cred că nu e cazul să riscăm. Sigur, nu condamn părinții care decid să nu-și vaccineze pruncii, dar nefăcând acest lucru, își supun copiii unui risc enorm”, a explicat jurnalista.

Lorena Bogza nu condamnă mișcarea anti-vaccinare și admite că există cazuri în care vaccinurile pot dăuna, dar este de părere că aceste situații trebuie tratate individual, evitându-se generalizarea. „Înainte eram cu toții disciplinați, pentru că am trăit într-o societate, în care nu știam că avem drepturi, nu îndrăznea nimeni să se gândească la asta. Acum, probabil, se confundă un pic lucrurile, dreptul de a trăi este unul fundamental și trebuie să-l respectăm cu toții. Admit că se întâmplă și cazuri nefericite, poate chiar nefaste, dar fiecare caz trebuie studiat în parte. Și nu este exclus faptul ca aceste situații să se întâmple și din cauza că copilul nu era pregătit pentru a fi vaccinat. Copilul meu este vaccinat conform Programului Național de Vaccinare, nu am omis niciun vaccin, le-am făcut pe toate și nu am avut absolut nicio reacție adversă până acum. Am citit că vaccinurile, care ajung în policlinicile noastre, ar putea avea o proveniență neclară, dar nu vreau să cred acest fapt, noi nu am avut nicio experiență neplăcută”, a concretizat femeia.„În România, în Italia și în Odesa există cazuri de rujeolă soldate cu deces”

Medicul epidemiolog Zinaida Ceban spune că este adepta vaccinării, deoarece aceasta este cea mai eficientă metodă împotriva bolilor infecțioase și cea mai sigură. Iar datorită imunizării în întreaga lume au fost lichidați mai mulți viruși. „Datorită vaccinărilor s-a lichidat variola pe tot globul. În Republica Moldova s-a lichidat deja difteria, poliomielita și în prezent se finalizează strategia de eliminare a rujeolei și rubeolei. Trebuie să menționez faptul că, acum situația epidemiologică a rujeolei în Europa este nefavorabilă, deoarece există cazuri de rujeolă soldate cu deces în România, în Italia și în Odesa. Astfel, recomand fiecărui părinte să se adreseze medicului de familie pentru a verifica cum este imunizat copilul său contra rujeolei, rubeolei și oreionului”, a conchis medicul epidemiolog.

Oficial, medicii sunt pro-vaccinare

Specialista susține că fiecare cetățean trebuie să cunoască că în Republica Moldova, obiectivul principal este imunizarea pe scară largă a copiilor. „Până astăzi în Programul Național de Imunizări, care există până în anul 2020, este inclusă în mod obligatoriu imunizarea copiilor contra la 12 infecții. În primele 24 de ore, copilul se imunizează contra hepatitei virale B. A doua zi se imunizează contra tuberculozei cu vaccinul BCG, în rest, începând cu a doua lună, acesta se imunizează conform calendarului de vaccinări”, recomandă Zinaida Ceban.

„Toate vaccinurile sunt inofensive și licențiate de Organizația Mondială a Sănătății”

Medicul dezminte toate speculațiile vehiculate de către părinți și susține că toate vaccinurile importate în Republica Moldova sunt licențiate de Organizația Mondială a Sănătății. „Toate vaccinurile sunt inofensive și licențiate de Organizația Mondială a Sănătății, acestea se efectuează în cabinetele de vaccinări de personal bine pregătit, care respectă atât condițiile de păstrare, cât și cele de administrare. Părinții nu au de ce își face griji, doar trebuie să respecte timpul postvaccinal. Ceea ce înseamnă că după vaccinare copilul trebuie să stea 30 de minute sub supravegherea medicului, iar apoi să fie dus acasă, culcat într-o cameră aerisită și să evite în acea zi colectivitățile sau deplasările într-o altă localitate. Deoarece orice factor extern poate influența sănătatea copilului, iar mai apoi părinții își fac concluzii greșite și dau vina pe calitatea vaccinului”, conchide specialista.

Potrivit sursei, încă o greșeală pe care o fac părinții este faptul că cer medicilor să-i facă copilului imunizarea în fesă. Această metodă este anulată de zeci de ani. Astăzi, copilul se imunizează sau în partea antero-laterală a coapsei, sau în mușchiul deltoid. „Există și copii care nu sunt vaccinați potrivit calendarului de imunizare, deoarece au infecții acute și febră înaltă sau boli cronice de orice etiologie. Aceștia sunt consultați de medic și numai specialistul indică pe cât timp este contraindicat vaccinul sau au omiteri medicale, iar după ce acestea dispar, copilul se vaccinează”, susține medicul.

„Vaccinurile au generat copilului meu o formă rară de epilepsie”

În ciuda celor spuse de medici există și cazuri în care vaccinurile pot mutila vieți sau, cel puțin, asta susține următoarea protagonistă. Alina este o tânără mamă din Ungheni, care are doi copii, de trei și, respectiv, un an. După ce prima naștere a fost extrem de complicată, iar din cauza neglijenței medicilor fiica ei s-a ales cu grave probleme de sănătate, femeia a decis să nu-și vaccineze copiii. „Fata are doar vaccinurile din maternitate. Suferă de o formă rară de epilepsie și are grad sever de invaliditate. Medicii spun că e o boală genetică, dar consider că și vaccinurile și-au pus amprenta. La naștere, deși avea contraindicații, a fost vaccinată. Unde mai pui că s-a născut cu pielea curată, dar după ce a fost imunizată i-a apărut o pată depigmentată pe spate și a fost diagnosticată ulterior cu vitiligo. Din cauza acestei experiențe, am refuzat să vaccinăm și al doilea copil”, explică tânăra.

„I-au administrat copilului vaccinul anti-hepatita B, deși avea contraindicații”

Mama își amintește cu groază ziua în care și-a adus copilul pe lume. Femeia spune că deși avea hipertensiune arterială a fost lăsată singură în sala de nașteri, chiar dacă pruncul a avut cordonul ombilical în jurul gâtului. „Am discutat cu medicul despre o eventuală cezariană, eu având malformație la rinichi și probleme de coloană. Însă, medicul a dispărut ca prin minune, apoi a venit, m-a consultat pe pat și a zis: „Împinge că naști”. Dacă nu venea, atunci aș fi născut singură. Apoi bebelușului nu i s-a pus măcar o mască de oxigen, a lăsat-o lângă mine și au plecat. A fost consultată de neonatolog mult mai târziu și nimeni nu a pomenit că a suferit și va avea probleme. Însă au avut grijă, imediat, după naștere, să-i administreze fără să mă informeze, vitamina K și vaccin anti- hepatita B. Acum fata ia zilnic anti-epileptice. Viața ei depinde de aceste medicamente”, susține Alina.

„Cadrele medicale m-au insultat, în loc să-mi explice beneficiile și riscurile vaccinării”

Femeia spune că are motive întemeiate să nu vaccineze copiii, deoarece a suferit personal de pe urma vaccinurilor, și s-a ales cu psoriazis vitiligo, tiroidită autoimună și artrită psoriazică. „Sunt o mulțime de motive pentru care am decis să nu vaccinez. Medicii nu informează despre posibile reacții adverse și nu le recunosc în caz că apar, dau vina pe orice altceva. Dacă copilul meu va suferi o reacție adversă, nimeni nu mă va ajuta să-l recuperez, iar eu sunt la capătul puterilor. Cadrele medicale m-au amenințat, m-au înjosit, m-au insultat în loc să-mi explice beneficiile și riscurile vaccinării. Niciun vaccin nu este sigur, iar eu nu-mi pot permite să experimentez pe încă un copil. Deși copilul are contraindicații, eu sunt forțată să-l vaccinez. Nimeni nu este interesat să facă investigații amănunțite, o singură analiză de sânge nu este suficientă”, declară tânăra.

„Neadmiterea copiilor nevaccinați în colectivitate este un abuz din partea statului”

Referitor la neadmiterea în colectivitate a copiilor nevaccinați femeia susține că acesta este un abuz. Și spune că în cazul în care se va confrunta pe viitor cu asemenea probleme va da statul în judecată. „În primul rând, copiii vaccinați sunt contagioși o perioadă după vaccinare în funcție de vaccin. Ei trebuie izolați după imunizare, nu invers. Un copil nevaccinat nu este purtător de boli, spre deosebire de cel vaccinat. Iar cel vaccinat, este protejat. Este absurdă frica față de nevaccinați. Dacă vaccinurile ar fi sigure, aș vaccina. Dar în aceste condiții - nu. Niciun vaccin nu conferă imunitate. Vaccinul creează un anumit număr de anticorpi, care nici măcar nu s-a dovedit că au vreo importanță în lupta cu boala. Statul nu este Dumnezeu. Cu forța nu poate nimeni să-mi vaccineze copiii și nici nu le poate lua dreptul la educație. Vaccinurile nu asigură dreptul la sănătate, din contră. Orice act medical trebuie să fie informat și benevol - ceea ce la noi nu se întâmplă. Prin vaccinare obligatorie pe bandă rulantă se lezează o multitudine de drepturi ale copilului”, explică Alina.

„Statul legalizează poziția medicilor, dar susține și copiii nevaccinați”

Este adevărat că statul obligă părinţii să-şi vaccineze copiii, deoarece imunizarea a devenit practic obligatorie în contextul în care în articolul 52 din Legea nr.10 din 03.02.2009 cu privire la supravegherea de stat a sănătăţii publice este stipulat faptul că admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice. În ciuda acestui fapt, la instituțiile preșcolare private, copiii sunt admiși și în lipsa vaccinurilor. Mai mult decât atât, chiar dacă mămicile refuză să-și vaccineze copiii, asumându-și responsabilitatea pentru sănătatea acestora. Copiii nevaccinați sunt tratați în continuare din banii statului, fapt stipulat în articolul 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală din 27.02.1998. Potrivit acesteia, Guvernul are calitatea de a asigura următoarele categorii de persoane neangajate, care au domiciliul în Republica Moldova: copiii de vârstă preşcolară, elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi mediu de cultură generală, elevii din învăţământul secundar profesional și studenţii din învăţământul superior universitar.

Lilu: „Pentru siguranța copiilor nu economisesc, i-am vaccinat într-o clinică privată”

Lilia Ojovan este o altă mămică care a decis să-și vaccineze copiii. Doar că, spre deosebire de colega sa de breaslă, decizia a fost luată la insistențele medicului, așa că fetițele ei, nu au respectat nici calendarul de vaccinări, nici toate vaccinurile. „La prima sarcină am scris refuz la vaccinuri, deoarece credeam că oricum nu mai există boli și nu are rost să-mi virusez copila pentru a-i provoca imunitatea. Atunci consideram că așa va fi mai bine pentru ea, dar după ce am născut, a venit medicul și am discutat cu el, preț de jumătate de oră. În acest timp a reușit să mă convingă să-mi vaccinez copila. Astfel, le-am vaccinat pe ambele fetițe, doar că nu am respectat toate vaccinurile și nici perioada. Împreună cu medicul am ales cele mai vitale vaccinuri. De exemplu, mi-am vaccinat pentru prima oară copiii după vreo patru luni, pentru că i-am lăsat să-și mai întărească un pic organismul. Este adevărat că i-am vaccinat într-o clinică privată, a costat foarte mult, dar pentru siguranța copiilor mei nu vreau să economisesc”, a concretizat prezentatoarea tv.

Lilia Ojovan nu s-a îngrijorat că fetițele sale nu vor fi admise în instituțiile de învățământ, pentru că știa că acestea vor frecventa grădinițe private.

Neoficial, medicii nu acceptă vaccinurile, deoarece acestea ar fi toxice

Diana este o altă mamă care a decis să nu-și vaccineze cei trei copii, din simplu motiv că atunci, când era însărcinată, a aflat că are herpes și a fost avertizată că și pruncii ei vor fi purtători de acest virus. Femeia s-a documentat și a decis să refuze vaccinările, deși medicii au tot insistat. „Am citit foarte mult despre acest virus și am aflat că pruncii, purtători de virus, nu au imunitate, iar vaccinul nu este altceva decât un virus viu introdus în corp. Dacă n-aș fi fost informată și ascultam medicii, mi-aș fi distrus copiii. Dar așa, copiii mei se simt bine, nu am stat prin spitale cu boli grave sau cu răceli, spre deosebire de sora mea, care și-a vaccinat copiii, dar a stat numai prin spitale”, conchide femeia.

Mai mult decât atât, Diana susține că mulți medici nu-și vaccinează copiii, dar nu recunosc acest fapt, deoarece sunt nevoiți să îndeplinească zilnic norma de vaccinări. „Cunosc personal șase medici care nu și-au vaccinat copiii, deoarece în Republica Moldova nu sunt aduse vaccinuri austriece de calitate, dar sunt propuse vaccinuri umanitare din India, Coreea sau Belgia, care sunt cele mai toxice”.

Potrivit Raportului Național „Supravegherea de stat a sănătății Publice din Republica Moldova pentru anul 2014”, pe parcursul ultimilor patru ani, se înregistrează tendinţe de diminuare a cuprinderii cu imunizări, cauzate de creşterea numărului refuzurilor, completarea insuficientă cu medici de familie, medici epidemiologi şi asistenţi, care ar face aceste vaccinări.

Un impact negativ asupra cuprinderii cu vaccinări îl are şi intensificarea campaniei anti-vaccin de către unele instituţii mass-media şi organizaţii religioase.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu internațional, realizat și prezentat grafic de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, se arată că de la apariția vaccinurilor obligatorii până în prezent numărul americanilor infectați cu aceste virusuri a scăzut considerabil.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)