Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Actualitate 25 August 2017, ora 08:05

Războiul PRO sau ANTI-vaccinare

Marime Font

În Republica Moldova vaccinarea este obligatorie, cu toate acestea, în ultimii ani, părinții s-au divizat în două mari tabere pro sau contra-vaccinare. țe.

Motivul fiind accesul la informația de care bunăoară bunicii noștri nu dispuneau și de aceea respectau procedura de vaccinare cu stricte. Cum își argumentează mămicile părerea despre imunizarea copiilor, dar și ce spun specialiștii, aflați din materialul ce urmează.

Lorena Bogza: „N-am putut să-mi asum riscul de a nu-mi vaccina copilul”

Spațiul online abundă de informație pro sau contra-vaccinare și în timp ce unele mămici își exprimă ferm poziția, altele sunt confuze. Săptămâna trecută jurnalista Lorena Bogza, care este mămica unei fetițe de trei ani, și-a expus public poziția despre vaccinare. Astfel, solicitată de ziarul TIMPUL, prezentatoarea TV a menționat că este pro-vaccinare, doar din motivul că, dacă și-ar putea pierde copilul, o sperie. „Sunt pro-vaccinare, pentru că până la urmă n-am putut să-mi asum riscul de a-mi supune copilul unei astfel de situații. Doamne ferește, se îmbolnăvește și o pierdem și atunci ce facem? Nu cred că există vreun părinte care ar putea răspunde la întrebarea aceasta, fără ca să-l treacă fiorii. S-a demonstrat de-a lungul timpului că atunci când există vreo epidemie, cum este în România și mai ales în Ucraina, dat fiind situația critică de acolo, noi nu știm ce se poate întâmpla, de aceea, cred că nu e cazul să riscăm. Sigur, nu condamn părinții care decid să nu-și vaccineze pruncii, dar nefăcând acest lucru, își supun copiii unui risc enorm”, a explicat jurnalista.

Lorena Bogza nu condamnă mișcarea anti-vaccinare și admite că există cazuri în care vaccinurile pot dăuna, dar este de părere că aceste situații trebuie tratate individual, evitându-se generalizarea. „Înainte eram cu toții disciplinați, pentru că am trăit într-o societate, în care nu știam că avem drepturi, nu îndrăznea nimeni să se gândească la asta. Acum, probabil, se confundă un pic lucrurile, dreptul de a trăi este unul fundamental și trebuie să-l respectăm cu toții. Admit că se întâmplă și cazuri nefericite, poate chiar nefaste, dar fiecare caz trebuie studiat în parte. Și nu este exclus faptul ca aceste situații să se întâmple și din cauza că copilul nu era pregătit pentru a fi vaccinat. Copilul meu este vaccinat conform Programului Național de Vaccinare, nu am omis niciun vaccin, le-am făcut pe toate și nu am avut absolut nicio reacție adversă până acum. Am citit că vaccinurile, care ajung în policlinicile noastre, ar putea avea o proveniență neclară, dar nu vreau să cred acest fapt, noi nu am avut nicio experiență neplăcută”, a concretizat femeia.„În România, în Italia și în Odesa există cazuri de rujeolă soldate cu deces”

Medicul epidemiolog Zinaida Ceban spune că este adepta vaccinării, deoarece aceasta este cea mai eficientă metodă împotriva bolilor infecțioase și cea mai sigură. Iar datorită imunizării în întreaga lume au fost lichidați mai mulți viruși. „Datorită vaccinărilor s-a lichidat variola pe tot globul. În Republica Moldova s-a lichidat deja difteria, poliomielita și în prezent se finalizează strategia de eliminare a rujeolei și rubeolei. Trebuie să menționez faptul că, acum situația epidemiologică a rujeolei în Europa este nefavorabilă, deoarece există cazuri de rujeolă soldate cu deces în România, în Italia și în Odesa. Astfel, recomand fiecărui părinte să se adreseze medicului de familie pentru a verifica cum este imunizat copilul său contra rujeolei, rubeolei și oreionului”, a conchis medicul epidemiolog.

Oficial, medicii sunt pro-vaccinare

Specialista susține că fiecare cetățean trebuie să cunoască că în Republica Moldova, obiectivul principal este imunizarea pe scară largă a copiilor. „Până astăzi în Programul Național de Imunizări, care există până în anul 2020, este inclusă în mod obligatoriu imunizarea copiilor contra la 12 infecții. În primele 24 de ore, copilul se imunizează contra hepatitei virale B. A doua zi se imunizează contra tuberculozei cu vaccinul BCG, în rest, începând cu a doua lună, acesta se imunizează conform calendarului de vaccinări”, recomandă Zinaida Ceban.

„Toate vaccinurile sunt inofensive și licențiate de Organizația Mondială a Sănătății”

Medicul dezminte toate speculațiile vehiculate de către părinți și susține că toate vaccinurile importate în Republica Moldova sunt licențiate de Organizația Mondială a Sănătății. „Toate vaccinurile sunt inofensive și licențiate de Organizația Mondială a Sănătății, acestea se efectuează în cabinetele de vaccinări de personal bine pregătit, care respectă atât condițiile de păstrare, cât și cele de administrare. Părinții nu au de ce își face griji, doar trebuie să respecte timpul postvaccinal. Ceea ce înseamnă că după vaccinare copilul trebuie să stea 30 de minute sub supravegherea medicului, iar apoi să fie dus acasă, culcat într-o cameră aerisită și să evite în acea zi colectivitățile sau deplasările într-o altă localitate. Deoarece orice factor extern poate influența sănătatea copilului, iar mai apoi părinții își fac concluzii greșite și dau vina pe calitatea vaccinului”, conchide specialista.

Potrivit sursei, încă o greșeală pe care o fac părinții este faptul că cer medicilor să-i facă copilului imunizarea în fesă. Această metodă este anulată de zeci de ani. Astăzi, copilul se imunizează sau în partea antero-laterală a coapsei, sau în mușchiul deltoid. „Există și copii care nu sunt vaccinați potrivit calendarului de imunizare, deoarece au infecții acute și febră înaltă sau boli cronice de orice etiologie. Aceștia sunt consultați de medic și numai specialistul indică pe cât timp este contraindicat vaccinul sau au omiteri medicale, iar după ce acestea dispar, copilul se vaccinează”, susține medicul.

„Vaccinurile au generat copilului meu o formă rară de epilepsie”

În ciuda celor spuse de medici există și cazuri în care vaccinurile pot mutila vieți sau, cel puțin, asta susține următoarea protagonistă. Alina este o tânără mamă din Ungheni, care are doi copii, de trei și, respectiv, un an. După ce prima naștere a fost extrem de complicată, iar din cauza neglijenței medicilor fiica ei s-a ales cu grave probleme de sănătate, femeia a decis să nu-și vaccineze copiii. „Fata are doar vaccinurile din maternitate. Suferă de o formă rară de epilepsie și are grad sever de invaliditate. Medicii spun că e o boală genetică, dar consider că și vaccinurile și-au pus amprenta. La naștere, deși avea contraindicații, a fost vaccinată. Unde mai pui că s-a născut cu pielea curată, dar după ce a fost imunizată i-a apărut o pată depigmentată pe spate și a fost diagnosticată ulterior cu vitiligo. Din cauza acestei experiențe, am refuzat să vaccinăm și al doilea copil”, explică tânăra.

„I-au administrat copilului vaccinul anti-hepatita B, deși avea contraindicații”

Mama își amintește cu groază ziua în care și-a adus copilul pe lume. Femeia spune că deși avea hipertensiune arterială a fost lăsată singură în sala de nașteri, chiar dacă pruncul a avut cordonul ombilical în jurul gâtului. „Am discutat cu medicul despre o eventuală cezariană, eu având malformație la rinichi și probleme de coloană. Însă, medicul a dispărut ca prin minune, apoi a venit, m-a consultat pe pat și a zis: „Împinge că naști”. Dacă nu venea, atunci aș fi născut singură. Apoi bebelușului nu i s-a pus măcar o mască de oxigen, a lăsat-o lângă mine și au plecat. A fost consultată de neonatolog mult mai târziu și nimeni nu a pomenit că a suferit și va avea probleme. Însă au avut grijă, imediat, după naștere, să-i administreze fără să mă informeze, vitamina K și vaccin anti- hepatita B. Acum fata ia zilnic anti-epileptice. Viața ei depinde de aceste medicamente”, susține Alina.

„Cadrele medicale m-au insultat, în loc să-mi explice beneficiile și riscurile vaccinării”

Femeia spune că are motive întemeiate să nu vaccineze copiii, deoarece a suferit personal de pe urma vaccinurilor, și s-a ales cu psoriazis vitiligo, tiroidită autoimună și artrită psoriazică. „Sunt o mulțime de motive pentru care am decis să nu vaccinez. Medicii nu informează despre posibile reacții adverse și nu le recunosc în caz că apar, dau vina pe orice altceva. Dacă copilul meu va suferi o reacție adversă, nimeni nu mă va ajuta să-l recuperez, iar eu sunt la capătul puterilor. Cadrele medicale m-au amenințat, m-au înjosit, m-au insultat în loc să-mi explice beneficiile și riscurile vaccinării. Niciun vaccin nu este sigur, iar eu nu-mi pot permite să experimentez pe încă un copil. Deși copilul are contraindicații, eu sunt forțată să-l vaccinez. Nimeni nu este interesat să facă investigații amănunțite, o singură analiză de sânge nu este suficientă”, declară tânăra.

„Neadmiterea copiilor nevaccinați în colectivitate este un abuz din partea statului”

Referitor la neadmiterea în colectivitate a copiilor nevaccinați femeia susține că acesta este un abuz. Și spune că în cazul în care se va confrunta pe viitor cu asemenea probleme va da statul în judecată. „În primul rând, copiii vaccinați sunt contagioși o perioadă după vaccinare în funcție de vaccin. Ei trebuie izolați după imunizare, nu invers. Un copil nevaccinat nu este purtător de boli, spre deosebire de cel vaccinat. Iar cel vaccinat, este protejat. Este absurdă frica față de nevaccinați. Dacă vaccinurile ar fi sigure, aș vaccina. Dar în aceste condiții - nu. Niciun vaccin nu conferă imunitate. Vaccinul creează un anumit număr de anticorpi, care nici măcar nu s-a dovedit că au vreo importanță în lupta cu boala. Statul nu este Dumnezeu. Cu forța nu poate nimeni să-mi vaccineze copiii și nici nu le poate lua dreptul la educație. Vaccinurile nu asigură dreptul la sănătate, din contră. Orice act medical trebuie să fie informat și benevol - ceea ce la noi nu se întâmplă. Prin vaccinare obligatorie pe bandă rulantă se lezează o multitudine de drepturi ale copilului”, explică Alina.

„Statul legalizează poziția medicilor, dar susține și copiii nevaccinați”

Este adevărat că statul obligă părinţii să-şi vaccineze copiii, deoarece imunizarea a devenit practic obligatorie în contextul în care în articolul 52 din Legea nr.10 din 03.02.2009 cu privire la supravegherea de stat a sănătăţii publice este stipulat faptul că admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice. În ciuda acestui fapt, la instituțiile preșcolare private, copiii sunt admiși și în lipsa vaccinurilor. Mai mult decât atât, chiar dacă mămicile refuză să-și vaccineze copiii, asumându-și responsabilitatea pentru sănătatea acestora. Copiii nevaccinați sunt tratați în continuare din banii statului, fapt stipulat în articolul 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală din 27.02.1998. Potrivit acesteia, Guvernul are calitatea de a asigura următoarele categorii de persoane neangajate, care au domiciliul în Republica Moldova: copiii de vârstă preşcolară, elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi mediu de cultură generală, elevii din învăţământul secundar profesional și studenţii din învăţământul superior universitar.

Lilu: „Pentru siguranța copiilor nu economisesc, i-am vaccinat într-o clinică privată”

Lilia Ojovan este o altă mămică care a decis să-și vaccineze copiii. Doar că, spre deosebire de colega sa de breaslă, decizia a fost luată la insistențele medicului, așa că fetițele ei, nu au respectat nici calendarul de vaccinări, nici toate vaccinurile. „La prima sarcină am scris refuz la vaccinuri, deoarece credeam că oricum nu mai există boli și nu are rost să-mi virusez copila pentru a-i provoca imunitatea. Atunci consideram că așa va fi mai bine pentru ea, dar după ce am născut, a venit medicul și am discutat cu el, preț de jumătate de oră. În acest timp a reușit să mă convingă să-mi vaccinez copila. Astfel, le-am vaccinat pe ambele fetițe, doar că nu am respectat toate vaccinurile și nici perioada. Împreună cu medicul am ales cele mai vitale vaccinuri. De exemplu, mi-am vaccinat pentru prima oară copiii după vreo patru luni, pentru că i-am lăsat să-și mai întărească un pic organismul. Este adevărat că i-am vaccinat într-o clinică privată, a costat foarte mult, dar pentru siguranța copiilor mei nu vreau să economisesc”, a concretizat prezentatoarea tv.

Lilia Ojovan nu s-a îngrijorat că fetițele sale nu vor fi admise în instituțiile de învățământ, pentru că știa că acestea vor frecventa grădinițe private.

Neoficial, medicii nu acceptă vaccinurile, deoarece acestea ar fi toxice

Diana este o altă mamă care a decis să nu-și vaccineze cei trei copii, din simplu motiv că atunci, când era însărcinată, a aflat că are herpes și a fost avertizată că și pruncii ei vor fi purtători de acest virus. Femeia s-a documentat și a decis să refuze vaccinările, deși medicii au tot insistat. „Am citit foarte mult despre acest virus și am aflat că pruncii, purtători de virus, nu au imunitate, iar vaccinul nu este altceva decât un virus viu introdus în corp. Dacă n-aș fi fost informată și ascultam medicii, mi-aș fi distrus copiii. Dar așa, copiii mei se simt bine, nu am stat prin spitale cu boli grave sau cu răceli, spre deosebire de sora mea, care și-a vaccinat copiii, dar a stat numai prin spitale”, conchide femeia.

Mai mult decât atât, Diana susține că mulți medici nu-și vaccinează copiii, dar nu recunosc acest fapt, deoarece sunt nevoiți să îndeplinească zilnic norma de vaccinări. „Cunosc personal șase medici care nu și-au vaccinat copiii, deoarece în Republica Moldova nu sunt aduse vaccinuri austriece de calitate, dar sunt propuse vaccinuri umanitare din India, Coreea sau Belgia, care sunt cele mai toxice”.

Potrivit Raportului Național „Supravegherea de stat a sănătății Publice din Republica Moldova pentru anul 2014”, pe parcursul ultimilor patru ani, se înregistrează tendinţe de diminuare a cuprinderii cu imunizări, cauzate de creşterea numărului refuzurilor, completarea insuficientă cu medici de familie, medici epidemiologi şi asistenţi, care ar face aceste vaccinări.

Un impact negativ asupra cuprinderii cu vaccinări îl are şi intensificarea campaniei anti-vaccin de către unele instituţii mass-media şi organizaţii religioase.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu internațional, realizat și prezentat grafic de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, se arată că de la apariția vaccinurilor obligatorii până în prezent numărul americanilor infectați cu aceste virusuri a scăzut considerabil.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)