Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Actualitate 25 August 2017, ora 08:05

Războiul PRO sau ANTI-vaccinare

Marime Font

În Republica Moldova vaccinarea este obligatorie, cu toate acestea, în ultimii ani, părinții s-au divizat în două mari tabere pro sau contra-vaccinare. țe.

Motivul fiind accesul la informația de care bunăoară bunicii noștri nu dispuneau și de aceea respectau procedura de vaccinare cu stricte. Cum își argumentează mămicile părerea despre imunizarea copiilor, dar și ce spun specialiștii, aflați din materialul ce urmează.

Lorena Bogza: „N-am putut să-mi asum riscul de a nu-mi vaccina copilul”

Spațiul online abundă de informație pro sau contra-vaccinare și în timp ce unele mămici își exprimă ferm poziția, altele sunt confuze. Săptămâna trecută jurnalista Lorena Bogza, care este mămica unei fetițe de trei ani, și-a expus public poziția despre vaccinare. Astfel, solicitată de ziarul TIMPUL, prezentatoarea TV a menționat că este pro-vaccinare, doar din motivul că, dacă și-ar putea pierde copilul, o sperie. „Sunt pro-vaccinare, pentru că până la urmă n-am putut să-mi asum riscul de a-mi supune copilul unei astfel de situații. Doamne ferește, se îmbolnăvește și o pierdem și atunci ce facem? Nu cred că există vreun părinte care ar putea răspunde la întrebarea aceasta, fără ca să-l treacă fiorii. S-a demonstrat de-a lungul timpului că atunci când există vreo epidemie, cum este în România și mai ales în Ucraina, dat fiind situația critică de acolo, noi nu știm ce se poate întâmpla, de aceea, cred că nu e cazul să riscăm. Sigur, nu condamn părinții care decid să nu-și vaccineze pruncii, dar nefăcând acest lucru, își supun copiii unui risc enorm”, a explicat jurnalista.

Lorena Bogza nu condamnă mișcarea anti-vaccinare și admite că există cazuri în care vaccinurile pot dăuna, dar este de părere că aceste situații trebuie tratate individual, evitându-se generalizarea. „Înainte eram cu toții disciplinați, pentru că am trăit într-o societate, în care nu știam că avem drepturi, nu îndrăznea nimeni să se gândească la asta. Acum, probabil, se confundă un pic lucrurile, dreptul de a trăi este unul fundamental și trebuie să-l respectăm cu toții. Admit că se întâmplă și cazuri nefericite, poate chiar nefaste, dar fiecare caz trebuie studiat în parte. Și nu este exclus faptul ca aceste situații să se întâmple și din cauza că copilul nu era pregătit pentru a fi vaccinat. Copilul meu este vaccinat conform Programului Național de Vaccinare, nu am omis niciun vaccin, le-am făcut pe toate și nu am avut absolut nicio reacție adversă până acum. Am citit că vaccinurile, care ajung în policlinicile noastre, ar putea avea o proveniență neclară, dar nu vreau să cred acest fapt, noi nu am avut nicio experiență neplăcută”, a concretizat femeia.
„În România, în Italia și în Odesa există cazuri de rujeolă soldate cu deces”

Medicul epidemiolog Zinaida Ceban spune că este adepta vaccinării, deoarece aceasta este cea mai eficientă metodă împotriva bolilor infecțioase și cea mai sigură. Iar datorită imunizării în întreaga lume au fost lichidați mai mulți viruși. „Datorită vaccinărilor s-a lichidat variola pe tot globul. În Republica Moldova s-a lichidat deja difteria, poliomielita și în prezent se finalizează strategia de eliminare a rujeolei și rubeolei. Trebuie să menționez faptul că, acum situația epidemiologică a rujeolei în Europa este nefavorabilă, deoarece există cazuri de rujeolă soldate cu deces în România, în Italia și în Odesa. Astfel, recomand fiecărui părinte să se adreseze medicului de familie pentru a verifica cum este imunizat copilul său contra rujeolei, rubeolei și oreionului”, a conchis medicul epidemiolog.

Oficial, medicii sunt pro-vaccinare

Specialista susține că fiecare cetățean trebuie să cunoască că în Republica Moldova, obiectivul principal este imunizarea pe scară largă a copiilor. „Până astăzi în Programul Național de Imunizări, care există până în anul 2020, este inclusă în mod obligatoriu imunizarea copiilor contra la 12 infecții. În primele 24 de ore, copilul se imunizează contra hepatitei virale B. A doua zi se imunizează contra tuberculozei cu vaccinul BCG, în rest, începând cu a doua lună, acesta se imunizează conform calendarului de vaccinări”, recomandă Zinaida Ceban.

„Toate vaccinurile sunt inofensive și licențiate de Organizația Mondială a Sănătății”

Medicul dezminte toate speculațiile vehiculate de către părinți și susține că toate vaccinurile importate în Republica Moldova sunt licențiate de Organizația Mondială a Sănătății. „Toate vaccinurile sunt inofensive și licențiate de Organizația Mondială a Sănătății, acestea se efectuează în cabinetele de vaccinări de personal bine pregătit, care respectă atât condițiile de păstrare, cât și cele de administrare. Părinții nu au de ce își face griji, doar trebuie să respecte timpul postvaccinal. Ceea ce înseamnă că după vaccinare copilul trebuie să stea 30 de minute sub supravegherea medicului, iar apoi să fie dus acasă, culcat într-o cameră aerisită și să evite în acea zi colectivitățile sau deplasările într-o altă localitate. Deoarece orice factor extern poate influența sănătatea copilului, iar mai apoi părinții își fac concluzii greșite și dau vina pe calitatea vaccinului”, conchide specialista.

Potrivit sursei, încă o greșeală pe care o fac părinții este faptul că cer medicilor să-i facă copilului imunizarea în fesă. Această metodă este anulată de zeci de ani. Astăzi, copilul se imunizează sau în partea antero-laterală a coapsei, sau în mușchiul deltoid. „Există și copii care nu sunt vaccinați potrivit calendarului de imunizare, deoarece au infecții acute și febră înaltă sau boli cronice de orice etiologie. Aceștia sunt consultați de medic și numai specialistul indică pe cât timp este contraindicat vaccinul sau au omiteri medicale, iar după ce acestea dispar, copilul se vaccinează”, susține medicul.

„Vaccinurile au generat copilului meu o formă rară de epilepsie”

În ciuda celor spuse de medici există și cazuri în care vaccinurile pot mutila vieți sau, cel puțin, asta susține următoarea protagonistă. Alina este o tânără mamă din Ungheni, care are doi copii, de trei și, respectiv, un an. După ce prima naștere a fost extrem de complicată, iar din cauza neglijenței medicilor fiica ei s-a ales cu grave probleme de sănătate, femeia a decis să nu-și vaccineze copiii. „Fata are doar vaccinurile din maternitate. Suferă de o formă rară de epilepsie și are grad sever de invaliditate. Medicii spun că e o boală genetică, dar consider că și vaccinurile și-au pus amprenta. La naștere, deși avea contraindicații, a fost vaccinată. Unde mai pui că s-a născut cu pielea curată, dar după ce a fost imunizată i-a apărut o pată depigmentată pe spate și a fost diagnosticată ulterior cu vitiligo. Din cauza acestei experiențe, am refuzat să vaccinăm și al doilea copil”, explică tânăra.

„I-au administrat copilului vaccinul anti-hepatita B, deși avea contraindicații”

Mama își amintește cu groază ziua în care și-a adus copilul pe lume. Femeia spune că deși avea hipertensiune arterială a fost lăsată singură în sala de nașteri, chiar dacă pruncul a avut cordonul ombilical în jurul gâtului. „Am discutat cu medicul despre o eventuală cezariană, eu având malformație la rinichi și probleme de coloană. Însă, medicul a dispărut ca prin minune, apoi a venit, m-a consultat pe pat și a zis: „Împinge că naști”. Dacă nu venea, atunci aș fi născut singură. Apoi bebelușului nu i s-a pus măcar o mască de oxigen, a lăsat-o lângă mine și au plecat. A fost consultată de neonatolog mult mai târziu și nimeni nu a pomenit că a suferit și va avea probleme. Însă au avut grijă, imediat, după naștere, să-i administreze fără să mă informeze, vitamina K și vaccin anti- hepatita B. Acum fata ia zilnic anti-epileptice. Viața ei depinde de aceste medicamente”, susține Alina.

„Cadrele medicale m-au insultat, în loc să-mi explice beneficiile și riscurile vaccinării”

Femeia spune că are motive întemeiate să nu vaccineze copiii, deoarece a suferit personal de pe urma vaccinurilor, și s-a ales cu psoriazis vitiligo, tiroidită autoimună și artrită psoriazică. „Sunt o mulțime de motive pentru care am decis să nu vaccinez. Medicii nu informează despre posibile reacții adverse și nu le recunosc în caz că apar, dau vina pe orice altceva. Dacă copilul meu va suferi o reacție adversă, nimeni nu mă va ajuta să-l recuperez, iar eu sunt la capătul puterilor. Cadrele medicale m-au amenințat, m-au înjosit, m-au insultat în loc să-mi explice beneficiile și riscurile vaccinării. Niciun vaccin nu este sigur, iar eu nu-mi pot permite să experimentez pe încă un copil. Deși copilul are contraindicații, eu sunt forțată să-l vaccinez. Nimeni nu este interesat să facă investigații amănunțite, o singură analiză de sânge nu este suficientă”, declară tânăra.

„Neadmiterea copiilor nevaccinați în colectivitate este un abuz din partea statului”

Referitor la neadmiterea în colectivitate a copiilor nevaccinați femeia susține că acesta este un abuz. Și spune că în cazul în care se va confrunta pe viitor cu asemenea probleme va da statul în judecată. „În primul rând, copiii vaccinați sunt contagioși o perioadă după vaccinare în funcție de vaccin. Ei trebuie izolați după imunizare, nu invers. Un copil nevaccinat nu este purtător de boli, spre deosebire de cel vaccinat. Iar cel vaccinat, este protejat. Este absurdă frica față de nevaccinați. Dacă vaccinurile ar fi sigure, aș vaccina. Dar în aceste condiții - nu. Niciun vaccin nu conferă imunitate. Vaccinul creează un anumit număr de anticorpi, care nici măcar nu s-a dovedit că au vreo importanță în lupta cu boala. Statul nu este Dumnezeu. Cu forța nu poate nimeni să-mi vaccineze copiii și nici nu le poate lua dreptul la educație. Vaccinurile nu asigură dreptul la sănătate, din contră. Orice act medical trebuie să fie informat și benevol - ceea ce la noi nu se întâmplă. Prin vaccinare obligatorie pe bandă rulantă se lezează o multitudine de drepturi ale copilului”, explică Alina.

„Statul legalizează poziția medicilor, dar susține și copiii nevaccinați”

Este adevărat că statul obligă părinţii să-şi vaccineze copiii, deoarece imunizarea a devenit practic obligatorie în contextul în care în articolul 52 din Legea nr.10 din 03.02.2009 cu privire la supravegherea de stat a sănătăţii publice este stipulat faptul că admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice. În ciuda acestui fapt, la instituțiile preșcolare private, copiii sunt admiși și în lipsa vaccinurilor. Mai mult decât atât, chiar dacă mămicile refuză să-și vaccineze copiii, asumându-și responsabilitatea pentru sănătatea acestora. Copiii nevaccinați sunt tratați în continuare din banii statului, fapt stipulat în articolul 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală din 27.02.1998. Potrivit acesteia, Guvernul are calitatea de a asigura următoarele categorii de persoane neangajate, care au domiciliul în Republica Moldova: copiii de vârstă preşcolară, elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi mediu de cultură generală, elevii din învăţământul secundar profesional și studenţii din învăţământul superior universitar.

Lilu: „Pentru siguranța copiilor nu economisesc, i-am vaccinat într-o clinică privată”

Lilia Ojovan este o altă mămică care a decis să-și vaccineze copiii. Doar că, spre deosebire de colega sa de breaslă, decizia a fost luată la insistențele medicului, așa că fetițele ei, nu au respectat nici calendarul de vaccinări, nici toate vaccinurile. „La prima sarcină am scris refuz la vaccinuri, deoarece credeam că oricum nu mai există boli și nu are rost să-mi virusez copila pentru a-i provoca imunitatea. Atunci consideram că așa va fi mai bine pentru ea, dar după ce am născut, a venit medicul și am discutat cu el, preț de jumătate de oră. În acest timp a reușit să mă convingă să-mi vaccinez copila. Astfel, le-am vaccinat pe ambele fetițe, doar că nu am respectat toate vaccinurile și nici perioada. Împreună cu medicul am ales cele mai vitale vaccinuri. De exemplu, mi-am vaccinat pentru prima oară copiii după vreo patru luni, pentru că i-am lăsat să-și mai întărească un pic organismul. Este adevărat că i-am vaccinat într-o clinică privată, a costat foarte mult, dar pentru siguranța copiilor mei nu vreau să economisesc”, a concretizat prezentatoarea tv.

Lilia Ojovan nu s-a îngrijorat că fetițele sale nu vor fi admise în instituțiile de învățământ, pentru că știa că acestea vor frecventa grădinițe private.

Neoficial, medicii nu acceptă vaccinurile, deoarece acestea ar fi toxice

Diana este o altă mamă care a decis să nu-și vaccineze cei trei copii, din simplu motiv că atunci, când era însărcinată, a aflat că are herpes și a fost avertizată că și pruncii ei vor fi purtători de acest virus. Femeia s-a documentat și a decis să refuze vaccinările, deși medicii au tot insistat. „Am citit foarte mult despre acest virus și am aflat că pruncii, purtători de virus, nu au imunitate, iar vaccinul nu este altceva decât un virus viu introdus în corp. Dacă n-aș fi fost informată și ascultam medicii, mi-aș fi distrus copiii. Dar așa, copiii mei se simt bine, nu am stat prin spitale cu boli grave sau cu răceli, spre deosebire de sora mea, care și-a vaccinat copiii, dar a stat numai prin spitale”, conchide femeia.

Mai mult decât atât, Diana susține că mulți medici nu-și vaccinează copiii, dar nu recunosc acest fapt, deoarece sunt nevoiți să îndeplinească zilnic norma de vaccinări. „Cunosc personal șase medici care nu și-au vaccinat copiii, deoarece în Republica Moldova nu sunt aduse vaccinuri austriece de calitate, dar sunt propuse vaccinuri umanitare din India, Coreea sau Belgia, care sunt cele mai toxice”.

Potrivit Raportului Național „Supravegherea de stat a sănătății Publice din Republica Moldova pentru anul 2014”, pe parcursul ultimilor patru ani, se înregistrează tendinţe de diminuare a cuprinderii cu imunizări, cauzate de creşterea numărului refuzurilor, completarea insuficientă cu medici de familie, medici epidemiologi şi asistenţi, care ar face aceste vaccinări.

Un impact negativ asupra cuprinderii cu vaccinări îl are şi intensificarea campaniei anti-vaccin de către unele instituţii mass-media şi organizaţii religioase.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu internațional, realizat și prezentat grafic de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, se arată că de la apariția vaccinurilor obligatorii până în prezent numărul americanilor infectați cu aceste virusuri a scăzut considerabil.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md