Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Afaceri 13 Aprilie 2016, ora 17:40

Registul Vitivinicol a fost lansat în versiune de testare

Marime Font

Versiunea preliminară a programului software Registrul Vitivinicol (RVV) a fost aprobată şi lansată în versiunea de testare. 

Până la sfârşitul verii în soft vor fi introduse datele din toate cererile de înregistrare a parcelelor viticole. De asemenea, pe parcursului celui de-al doilea trimestru al anului, elaboratorul softului planifică interacţiunea acestuia cu Registrul de stat al populaţiei şi Registrul de stat al unităţilor de drept, ceea ce, potrivit lui, va contribui la sporirea transparenţei în sectorul vitivinicol din Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (OVV), decizia de lansare şi testare a softului a fost luată în cadrul unei şedinţe comune a Oficiului, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Rurală ACSA şi Centrul de Informare Agricol.Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama, a menţionat că într-o ţară cu tradiţii seculare vitivinicole, menţinerea evidenţei tuturor actorilor din procesul de producere a vinului a devenit o obligaţie în era vitezei şi a informaţiei. Potrivit lui, prin crearea acestui Registru, este urmărită intenţia de a crea condiţii favorabile pentru cunoaşterea exactă a caracteristicilor celor implicaţi în sectorul vinicol. Totodată, pentru a spori calitatea materiei prime şi a vinului îmbuteliat, mărind astfel competitivitatea acestor produse pe piaţa internă şi pe cea externă.

Directorul ONVV, Dumitru Munteanu, a declarat că Registrul este un proiect de importanţă majoră pentru calitatea vinului Moldovei, care va asigura transparenţa întregului proces tehnologic.

Programul software pentru RVV a fost finanţat de Agenţia Cehă pentru Dezvoltare, fiind construit după schema de funcţionare a Registrului Vitivinicol din Cehia, lansat acum mai bine de 10 ani. Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí, a menţionat că Cehia este partener al Republicii Moldova în implementarea proiectelor de dezvoltare a sectorului agricol, în special a celui vitivinicol. „Crearea şi ţinerea Registrului Vitivinicol după modelul ceh va permite transferul tehnologiilor şi a know how-ului. Scopul nostru este de a acorda Republicii Moldova suport în expertiza şi aliniera RVV cu standardele UE, ca în final să obţinem trasabilitatea produselor vitivinicole şi deschiderea noilor pieţe”, a afirmat ambasadorul.

Registrul Vitivinicol este destinat tuturor viticultorilor şi vinificatorilor care deţin parcele viticole de producţie-marfă mai mari de 0,15 hectare cu soiuri de struguri de masă şi pentru vin. RVV va conţine informaţii detaliate despre plantaţiile şi unităţile vinicole. Înscrierea viticultorilor şi vinificatorilor în RVV este obligatorie, excepţie făcând agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu. Cei care nu se vor înscrie în Registrul vitivinicol riscă să le fie aplicate sancţiuni administrative, să nu poată obţine orice tip de subvenţii din fondurile de stat şi chiar să fie în imposibilitate de a-şi comercializa strugurii destinaţi fabricării vinurilor.

IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md