Actualitate

Regizorul de film Victor Bucătaru ar fi împlinit 70 de ani

 S-a născut în anul 1948 în satul Moara de Piatră, raionul Drochia. În 1971 a absolvit Facultatea de actorie și regie de teatru a Institutului de Arte ”Gavriil Musicescu” din Chișinău și în 1975 – Cursurile Superioare de Regie de la Moscova. A fost regizor al Studioului ”Telefilm-Chișinău” (1978-1991). În 1991, a fondat Studioul Independent de filme SINM. În același an, a fost ales președinte al Uniunii Cineaștilor din Moldova, funcție în care a activat până în 1993.

Victor Bucătaru este autorul reportajelor video din timpul conflictului din primăvara-vara anului 1992 din stânga Nistrului, care erau transmise de posturi de televiziune precum: BBC, TF-1, Canal TV-Boston, Canal Los Angeles, TVR. Pe parcursul anilor 2000-2001, a fost directorul Canalului ORT TV din Moldova ”Analitcinemagrup”. În anii 2003-2005, a fost director al ”Proiect Etnos”, finanțat inclusiv de Consiliul Europei.

A realizat circa 100 de reportaje despre mișcarea de eliberare și renaștere națională din R. Moldova și peste 50 de filme de ficțiune, documentare și muzicale: ”Troița”, ”La izvoare”, ”Președintele”, ”Ecologia unui neam”, ”Grigore Vieru”, ”Doine și jocuri”, ”Durerea apelor”, ”Miorița”, ”Dreptul la zbor”, ”Poetul, marea și inspirația”, „Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat” etc.

A fost distins cu Premiul al II-lea și Diploma pentru cea mai buna regie a unui film muzical – „Doine şi jocuri” la Festivalul republican de filme televizate, Chișinău – 1979, ediția I-a, Diploma pentru cea mai bună regie a unui film musical „S. Bodiul interpretează din Bach” la Festivalul republican de filme televizate, Chișinău – 1980, ediția II-a, Diploma pentru cel mai bun film despre dezvoltarea culturii – „Efectul coordonării” la Festivalul republican de filme televizate, Chișinău – 1980, ediția II-a, cu titlul Maestru în Artă (1993) și cu Medalia „Mihai Eminescu” (1998). S-a stins din viață la 12 august 2013, la Chișinău. Regretatul regizor Victor Bucătaru a fost inclus în lista câștigătorilor Premiului Național, ediția 2013.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *