Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Ultima oră 5 Aprilie 2014, ora 09:12

REPORTAJ: Acciza la ţuică, federalizarea UE, draga Basarabie - problemele românilor în dialogul cu Cioloş

Marime Font

Comisarul Dacian Cioloş a venit la Bucureşti, vineri, pentru a avea un dialog cu cetăţenii români, care au dorit să afle de la el de ce UE le pune acciza la ţuică, cum vor influenţa organismele modificate genetic sănătatea populaţiei, când va adera "draga Basarabie" sau dacă Uniunea se va federaliza. 

Prima tentativă de organizare a unui dialog cu cetăţenii a avut loc la 17 martie, când dezbaterea a fost întreruptă de declanşarea alarmei de incendiu de la Biblioteca Naţională a României. De data aceasta, dezbaterea s-a mutat la Teatrul Naţional, unde numeroşi români, din Bucureşti şi din ţară, l-au luat la întrebări pe comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Un tânăr voluntar din Târgovişte l-a întrebat pe oficialul european cum pot fi convinşi tinerii de la ţară să lucreze în agricultură, după terminarea studiilor. Răspunsul a fost că tânărul trebuie să fie, în primul rând, convins că vrea să se implice în agricultură şi apoi să afle cum poate obţine sprijin prin programe naţionale şi europene. Astfel, Cioloş a reamintit că pentru persoanele sub 40 de ani, UE acordă sprijin financiar pentru investiţii, pentru instalare, precum şi o subvenţie anuală care poate să fie mai mare cu 25% pe an în primii cinci ani după instalare.


După ce comisarul l-a asigurat că "în atrii şi în ventricule" îi curge sânge ţărănesc, Crăciun Constantin, "ţăranul sărac din UE, venit din Vrancea", producător de mere şi hrean, a ridicat problema ţuicii pentru care românii plătesc acciză, autorităţile de la Bucureşti dând vina pe reglementările europene.
 
El a explicat că, după ce s-a decis impunerea unei accize de 1.000 de euro la 100 litri de ţuică pentru consum propriu, s-a dus şi şi-a făcut ţuica în Ungaria, unde nu există acciză. Totodată, el s-a plâns şi că cei de la Bruxelles au cerut ţăranilor români să arunce tescovina şi drojdia.

În replică, Cioloş i-a spus că nu există "nicio regulă europeană care să interzică distilarea tescovinei", iar în multe state membre se practică această metodă. Şi în privinţa accizei pentru ţuică, Dacian Cioloş a precizat că aceasta este "definită printr-o legislaţie naţională, şi nu europeană". "Există nişte principii europene vizavi de accizarea băuturilor alcoolice, dar există posibilitatea pentru produse şi băuturi alcoolice tradiţionale aplicării unor excepţii definite de legislaţia naţională (...) Toată decizia privind taxarea şi impozitarea se ia la nivel naţional, nu este politică europeană", a spus comisarul.

De altfel, acesta s-a plâns de faptul că politicienii dau vina pe UE pentru anumite lucruri. "E clasică deja atitudinea - atunci când e un rezultat pozitiv decis la Bruxelles - politicienilor acasă 'uite, am fost la Bruxelles, m-am bătut pentru ţara mea şi am obţinut cutare lucru' (...) Pe de altă parte, atunci când, tot datorită deciziilor comunitare, deci a tuturor şefilor de stat, de guvern, a miniştrilor sau a Parlamentului, un stat membru sau altul e penalizat pentru că nu a ţinut cont de anumite principii sau de anumite decizii luate colectiv, atunci cei de acasă spun 'Bruxelles ne impune, iar nu ne lasă să ne facem micii, ne impunem să vindem terenurile la străini', fără să prezinte detaliile, de unde vine decizia, cum ar fi putut evitată", a explicat Cioloş.

Plângeri au fost şi din partea cetăţenilor. O pensionară, fost inginer chimist, a reclamat faptul că poziţia României nu e auzită în UE la nivel de europarlamentari, deoarece aceştia "nu au legătură cu noi, absolut deloc, sunt rupţi de realitatea românească".

În replică, Cioloş a spus că există şi europarlamentari activi, dar care mai au de lucru în a fi în măsură să transmită alegătorilor din România rezultatele activităţii lor din PE.

Comisarul nu a fost de acord nici cu afirmaţia unei participante, potrivit căreia interesele României nu pot fi apărate şi că primează lobby-ul multinaţionalelor. În acest sens, Cioloş a dat exemplul micului.

"Nu exista la nivel european posibilitatea de a utiliza acest aditiv (bicarbonatul de sodiu), pentru că, în general, pentru prepararea alimentelor era considerat ca putând fi dăunător de la o anumită doză. (...) România a venit să explice că pentru produsul specific, micul românesc, după reţeta lui de fabricaţie, bicarbonatul de sodiu are un rol important", iar statele membre au înţeles şi au acceptat să se facă o excepţie în cazul acestui produs tradiţional.

Cioloş a povestit că el însuşi le-a explicat colegilor din Comisie despre ce este vorba.

Un tânăr care s-a recomandat drept "cetăţean român" l-a rugat pe comisar să transmită la Bruxelles că multor români le este "jenă că, la 7 ani de la aderare, fenomenul corupţiei este atât de pregnant în clasa politică din România, că există guvernanţi care atacă statul de drept şi Constituţia".

Erwin Albu din Braşov, care a dorit să candideze la PE, dar a strâns doar 44.000 de semnături, a susţinut că alegerile din mai au fost deja fraudate, întrucât, într-o lună de zile, partidele şi candidaţii independenţi au obţinut peste 5 milioane de semnături, lucru greu de crezut în România.

În ceea ce priveşte desemnarea de candidaţi pentru postul de preşedinte al CE, Dacian Cioloş a susţinut că este o idee bună, deoarece aceştia vor avea interes să meargă în statele membre pentru a face cunoscut proiectul politic al partidelor respective şi, astfel, "ar putea introduce în dezbatere teme europene de interes general".

Un alt participant a reclamant faptul că agricultorii comunitari, mai ales din flancul sudic, inclusiv România, traversează o perioadă dificilă, motiv pentru care ar fi nevoie de un nou model de creditare: microfinanţarea socială. Dacian Cioloş a recunoscut că această creditare este "unul din blocajele accesării fondurilor europene", dar a subliniat că problema microcreditării e, în mare parte, o situaţie specifică ţărilor din sudul şi estul UE.

O studentă la ASE a dorit să ştie cum vor influenţa importurile de organisme modificate genetic sănătatea cetăţenilor români. Cioloş i-a explicat că Executivul european poate doar să propună introducerea unui astfel de organism în consum sau în cultură, decizia finală aparţinând PE şi Consiliului de Miniştri. "Până acum, nu a fost nicio majoritate calificată la nivelul Consiliului sau PE, împotrivă sau pentru un soi modificat genetic. Din păcate, statele membre nu-şi asumă la nivel politic responsabilitatea de a accepta în consum sau în cultură anumite produse sau de a le respinge", a punctat comisarul.

Întrebat dacă UE e pregătită să facă faţă provocărilor majore cu care se va confrunta în viitorul apropiat, oficialul a spus că actuala criză a determinat schimbări în modul de funcţionare a UE. "În ultimii doi ani, au fost luate decizii la care nici n-am fi visat la începutul mandatului", a spus Cioloş, dând ca exemplu deciziile privind uniunea bancară, semestrul european şi integrarea economiilor naţionale.

Printre subiectele de interes s-a aflat şi relaţia Republicii Moldova cu UE.

Întrebat dacă este viabilă extinderea UE cu R. Moldova, Cioloş a declarat că, în contextul politic actual, e "foarte probabil ca anumite tabuuri, inclusiv cel al discutării unor eventuale noi valuri de extindere să cadă şi acest subiect să fie luat în discuţie la nivel politic în mod serios în statele membre".

În opinia sa, Republica Moldova va avea un viitor european, deoarece moldovenii "sunt la fel de europeni ca cetăţenii României".

Un alt participant a reclamat faptul că UE are o poziţie "moale" faţă de situaţia din Ucraina şi din "Basarabia noastră dragă şi scumpă", care se confruntă cu dificultăţi economice şi sociale.

În replică, Dacian Cioloş a susţinut că UE a luat o decizie în premieră în cazul R. Moldova, şi anume deschiderea pieţei vinurilor. "Uniunea nu şi-a deschis niciodată piaţa pentru vinurile unei ţări din afara UE, pentru că e unul din produsele sensibile" în spaţiul comunitar, a spus comisarul.

În schimb, acesta a fost încântat de ideea unui bărbat privind conceperea unui manual pe teme europene, care să fie introdus încă din clasa I în şcolile din toate statele membre, pentru a exista aceeaşi viziune asupra istoriei, politicii şi economiei europene.

"E o sugestie interesantă, o să sugerez în CE să ne gândim cum am putea lansa un astfel de proiect", a spus Cioloş.

Referitor la federalizare, comisarul a exprimat un punct de vedere strict personal, susţinând că "UE nu se poate compara cu modelul de organizare al SUA, care au la bază un alt model de construcţie decât cel al UE, care încă se bazează pe foarte multă identitate, legată de limbă, cultură, de naţiune". Nu a respins însă ideea Statelor Unite ale Europei, dacă se va găsi "o modalitate de a conjuga nevoia de identitate naţională locală cu nevoia de construcţie a unui spirit comunitar european care să fie complementar şi care să nu înlocuiască identitatea naţională".

La finalul dezbaterilor, comisarul a gustat din plăcinta cu brânză oferită de Sindicatul fermierilor din Vrancea.

mediafax.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)