Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Ultima oră 5 Aprilie 2014, ora 09:12

REPORTAJ: Acciza la ţuică, federalizarea UE, draga Basarabie - problemele românilor în dialogul cu Cioloş

Marime Font

Comisarul Dacian Cioloş a venit la Bucureşti, vineri, pentru a avea un dialog cu cetăţenii români, care au dorit să afle de la el de ce UE le pune acciza la ţuică, cum vor influenţa organismele modificate genetic sănătatea populaţiei, când va adera "draga Basarabie" sau dacă Uniunea se va federaliza. 

Prima tentativă de organizare a unui dialog cu cetăţenii a avut loc la 17 martie, când dezbaterea a fost întreruptă de declanşarea alarmei de incendiu de la Biblioteca Naţională a României. De data aceasta, dezbaterea s-a mutat la Teatrul Naţional, unde numeroşi români, din Bucureşti şi din ţară, l-au luat la întrebări pe comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Un tânăr voluntar din Târgovişte l-a întrebat pe oficialul european cum pot fi convinşi tinerii de la ţară să lucreze în agricultură, după terminarea studiilor. Răspunsul a fost că tânărul trebuie să fie, în primul rând, convins că vrea să se implice în agricultură şi apoi să afle cum poate obţine sprijin prin programe naţionale şi europene. Astfel, Cioloş a reamintit că pentru persoanele sub 40 de ani, UE acordă sprijin financiar pentru investiţii, pentru instalare, precum şi o subvenţie anuală care poate să fie mai mare cu 25% pe an în primii cinci ani după instalare.


După ce comisarul l-a asigurat că "în atrii şi în ventricule" îi curge sânge ţărănesc, Crăciun Constantin, "ţăranul sărac din UE, venit din Vrancea", producător de mere şi hrean, a ridicat problema ţuicii pentru care românii plătesc acciză, autorităţile de la Bucureşti dând vina pe reglementările europene.
 
El a explicat că, după ce s-a decis impunerea unei accize de 1.000 de euro la 100 litri de ţuică pentru consum propriu, s-a dus şi şi-a făcut ţuica în Ungaria, unde nu există acciză. Totodată, el s-a plâns şi că cei de la Bruxelles au cerut ţăranilor români să arunce tescovina şi drojdia.

În replică, Cioloş i-a spus că nu există "nicio regulă europeană care să interzică distilarea tescovinei", iar în multe state membre se practică această metodă. Şi în privinţa accizei pentru ţuică, Dacian Cioloş a precizat că aceasta este "definită printr-o legislaţie naţională, şi nu europeană". "Există nişte principii europene vizavi de accizarea băuturilor alcoolice, dar există posibilitatea pentru produse şi băuturi alcoolice tradiţionale aplicării unor excepţii definite de legislaţia naţională (...) Toată decizia privind taxarea şi impozitarea se ia la nivel naţional, nu este politică europeană", a spus comisarul.

De altfel, acesta s-a plâns de faptul că politicienii dau vina pe UE pentru anumite lucruri. "E clasică deja atitudinea - atunci când e un rezultat pozitiv decis la Bruxelles - politicienilor acasă 'uite, am fost la Bruxelles, m-am bătut pentru ţara mea şi am obţinut cutare lucru' (...) Pe de altă parte, atunci când, tot datorită deciziilor comunitare, deci a tuturor şefilor de stat, de guvern, a miniştrilor sau a Parlamentului, un stat membru sau altul e penalizat pentru că nu a ţinut cont de anumite principii sau de anumite decizii luate colectiv, atunci cei de acasă spun 'Bruxelles ne impune, iar nu ne lasă să ne facem micii, ne impunem să vindem terenurile la străini', fără să prezinte detaliile, de unde vine decizia, cum ar fi putut evitată", a explicat Cioloş.

Plângeri au fost şi din partea cetăţenilor. O pensionară, fost inginer chimist, a reclamat faptul că poziţia României nu e auzită în UE la nivel de europarlamentari, deoarece aceştia "nu au legătură cu noi, absolut deloc, sunt rupţi de realitatea românească".

În replică, Cioloş a spus că există şi europarlamentari activi, dar care mai au de lucru în a fi în măsură să transmită alegătorilor din România rezultatele activităţii lor din PE.

Comisarul nu a fost de acord nici cu afirmaţia unei participante, potrivit căreia interesele României nu pot fi apărate şi că primează lobby-ul multinaţionalelor. În acest sens, Cioloş a dat exemplul micului.

"Nu exista la nivel european posibilitatea de a utiliza acest aditiv (bicarbonatul de sodiu), pentru că, în general, pentru prepararea alimentelor era considerat ca putând fi dăunător de la o anumită doză. (...) România a venit să explice că pentru produsul specific, micul românesc, după reţeta lui de fabricaţie, bicarbonatul de sodiu are un rol important", iar statele membre au înţeles şi au acceptat să se facă o excepţie în cazul acestui produs tradiţional.

Cioloş a povestit că el însuşi le-a explicat colegilor din Comisie despre ce este vorba.

Un tânăr care s-a recomandat drept "cetăţean român" l-a rugat pe comisar să transmită la Bruxelles că multor români le este "jenă că, la 7 ani de la aderare, fenomenul corupţiei este atât de pregnant în clasa politică din România, că există guvernanţi care atacă statul de drept şi Constituţia".

Erwin Albu din Braşov, care a dorit să candideze la PE, dar a strâns doar 44.000 de semnături, a susţinut că alegerile din mai au fost deja fraudate, întrucât, într-o lună de zile, partidele şi candidaţii independenţi au obţinut peste 5 milioane de semnături, lucru greu de crezut în România.

În ceea ce priveşte desemnarea de candidaţi pentru postul de preşedinte al CE, Dacian Cioloş a susţinut că este o idee bună, deoarece aceştia vor avea interes să meargă în statele membre pentru a face cunoscut proiectul politic al partidelor respective şi, astfel, "ar putea introduce în dezbatere teme europene de interes general".

Un alt participant a reclamant faptul că agricultorii comunitari, mai ales din flancul sudic, inclusiv România, traversează o perioadă dificilă, motiv pentru care ar fi nevoie de un nou model de creditare: microfinanţarea socială. Dacian Cioloş a recunoscut că această creditare este "unul din blocajele accesării fondurilor europene", dar a subliniat că problema microcreditării e, în mare parte, o situaţie specifică ţărilor din sudul şi estul UE.

O studentă la ASE a dorit să ştie cum vor influenţa importurile de organisme modificate genetic sănătatea cetăţenilor români. Cioloş i-a explicat că Executivul european poate doar să propună introducerea unui astfel de organism în consum sau în cultură, decizia finală aparţinând PE şi Consiliului de Miniştri. "Până acum, nu a fost nicio majoritate calificată la nivelul Consiliului sau PE, împotrivă sau pentru un soi modificat genetic. Din păcate, statele membre nu-şi asumă la nivel politic responsabilitatea de a accepta în consum sau în cultură anumite produse sau de a le respinge", a punctat comisarul.

Întrebat dacă UE e pregătită să facă faţă provocărilor majore cu care se va confrunta în viitorul apropiat, oficialul a spus că actuala criză a determinat schimbări în modul de funcţionare a UE. "În ultimii doi ani, au fost luate decizii la care nici n-am fi visat la începutul mandatului", a spus Cioloş, dând ca exemplu deciziile privind uniunea bancară, semestrul european şi integrarea economiilor naţionale.

Printre subiectele de interes s-a aflat şi relaţia Republicii Moldova cu UE.

Întrebat dacă este viabilă extinderea UE cu R. Moldova, Cioloş a declarat că, în contextul politic actual, e "foarte probabil ca anumite tabuuri, inclusiv cel al discutării unor eventuale noi valuri de extindere să cadă şi acest subiect să fie luat în discuţie la nivel politic în mod serios în statele membre".

În opinia sa, Republica Moldova va avea un viitor european, deoarece moldovenii "sunt la fel de europeni ca cetăţenii României".

Un alt participant a reclamat faptul că UE are o poziţie "moale" faţă de situaţia din Ucraina şi din "Basarabia noastră dragă şi scumpă", care se confruntă cu dificultăţi economice şi sociale.

În replică, Dacian Cioloş a susţinut că UE a luat o decizie în premieră în cazul R. Moldova, şi anume deschiderea pieţei vinurilor. "Uniunea nu şi-a deschis niciodată piaţa pentru vinurile unei ţări din afara UE, pentru că e unul din produsele sensibile" în spaţiul comunitar, a spus comisarul.

În schimb, acesta a fost încântat de ideea unui bărbat privind conceperea unui manual pe teme europene, care să fie introdus încă din clasa I în şcolile din toate statele membre, pentru a exista aceeaşi viziune asupra istoriei, politicii şi economiei europene.

"E o sugestie interesantă, o să sugerez în CE să ne gândim cum am putea lansa un astfel de proiect", a spus Cioloş.

Referitor la federalizare, comisarul a exprimat un punct de vedere strict personal, susţinând că "UE nu se poate compara cu modelul de organizare al SUA, care au la bază un alt model de construcţie decât cel al UE, care încă se bazează pe foarte multă identitate, legată de limbă, cultură, de naţiune". Nu a respins însă ideea Statelor Unite ale Europei, dacă se va găsi "o modalitate de a conjuga nevoia de identitate naţională locală cu nevoia de construcţie a unui spirit comunitar european care să fie complementar şi care să nu înlocuiască identitatea naţională".

La finalul dezbaterilor, comisarul a gustat din plăcinta cu brânză oferită de Sindicatul fermierilor din Vrancea.

mediafax.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)