Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Afaceri 10 Martie 2016, ora 16:32

Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii, informaţi despre beneficiile DCFTA

Marime Font

Peste 100 de reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii au avut posibilitate să se informeze despre beneficiile Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv (DCFTA) parte a Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova cu UE. 

În cadrul unui eveniment, organizat de Ministerul Economiei, oamenii de afaceri au adresat întrebări direct reprezentanţilor autorităţilor şi partenerilor de dezvoltare.

Vicepremierul şi ministrul economiei, Octavian Calmâc, a menţionat în deschidere că ministerul şi Uniunea Europeană şi-au consolidat capacităţile de comunicare pentru a informa agenţii economici din Moldova despre posibilităţile, pe care le oferă DCFTA, modalităţile de soluţionare a problemelor, care pot apărea la etapa iniţială de livrare a mărfurilor şi serviciilor piaţa europeană.„Noi nu chemăm agenţii economici, care au relaţii bine stabilite cu partenerii tradiţionali, să renunţe la acestea. Noi oferim o alternativă şi dorim să cunoaşteţi cât mai multe despre posibilităţile, pe care le oferă Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE”, a notat ministrul.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că identificarea noilor parteneri comerciali va fi facilitată de cunoaşterea normelor care se aplică pe piaţa UE la exportul produselor şi serviciilor. Oficialul a îndemnat participanţii la conferinţă să utilizeze toate mijloacele disponibile pentru a se informa în acest sens.

În cadrul discuţiilor, agenţii economici au invocat procedurile dificile de obţinere a certificatelor de conformitate a produselor, dublarea unor documente în cazul importurilor. La fel, a fost specificat că în ultimul an, Serviciul Vamal a întreprins o serie de acţiuni, printre care şi introducerea declaraţiei electronice la export, iar din 2016 şi la import. Totodată, mai mulţi agenţi economici au prezentat istorii de succes privind valorificarea pieţei UE şi a oportunităţilor DCFTA.

IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul