Astăzi 21 Octombrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2018
Abonamente

 

 
 

Actualitate 17 Martie 2015, ora 17:47

Republica Moldova riscă să fie devansată de Georgia

Marime Font

Republica Moldova rămâne prima în topul celor șase state din Parteneriatul Estic, la capitolul apropiere de standardele europene, dar riscă să fie devansată în 2016 de Georgia.

Reformarea justiției, lupta împotriva corupției, asigurarea transparenței în sistemul bancar și a unui climat investițional favorabil - sunt principale restanțe ale Chișinăului, potrivit ”Indicelui de Integrare Europeană pentru ţările Parteneriatului Estic” pentru anul 2014, dat publicității astăzi.

La fel ca și în 2013, Republica Moldova a înregistrat anul trecut cel mai mare scor de corelare dintre cele șase state din Parteneriatul Estic, la capitolul apropiere de standardele comunitare. A fost prima țară parteneră care a obținut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Țara noastră continuă însă să rămână în urma Ucrainei în ceea ce privește dialogul politic, comerțul și integrarea economică. Republica Moldova a înregistrat cel mai scăzut scor, cu excepția Armeniei, în domeniul serviciilor, potrivit studiului.În acest ritm Republica Moldova riscă să piardă întâietatea în favoarea Georgiei, care câștigă tot mai mult teren în procesul de integrare europeană, au semnalat experții.

”În cazul Georgiei s-a observat o dezvoltare a strategiei de comunicare cu Uniunea Europeană, prin urmare o concentrate mai mare pe procesul de integrare europeană. Georgia este lider în ceea ce privește asigurarea unui climat investițional favorabil”, a declarat directorul Asociației de Politici pentru o Societate Deschisă, Jeff Lovit, coordonatorul studiului.

Ca recomandare, Jeff Lovit a menționat iminența unor campanii de informare privind rolul integrării europene în toate cele șase state din Parteneriatul Estic, pentru a contracara efectele presiunii pe care Federația Rusă o exercită în toate aceste țări.

La rândul său, reprezentantul delegației Uniunii Europene, Wicher Slagter a subliniat capitolele la care Republica Moldova trebuie să întreprindă măsuri urgente sub presiunea societății civile.

”Cea mai urgentă provocare este rezolvarea crizei bancare. S-ar fi putut întâmpla ca urmare a netransparenței din sectorul financiar, guvernanță și supervizare slabă și a unor interese vădite economice asupra procesului politic. Reformarea sectorului judiciar, lupta împotriva corupției, îmbunătățirea climatului de afaceri”, a declarat Wicher Slagter.

Lansat sub egida IDIS Viitorul în 2011, Indicele parteneriatului Estic cuprinde performanțele celor șase state membre ale Parteneriatului Estic și este realizat de experți din Republica Moldova, Georgia , Ucraina, Armenia, Azerbaijan și Belarus.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 22:58

Theresa May vrea prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit

Theresa May vrea prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit

 „Premierul britanic Theresa May este deschisă ideii de prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit "cu câteva luni", a scris joi pe Twitter editorul politic de la BBC Laura Kuenssberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 17:20

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

 Președintele Klaus Iohannis va convoca, săptămâna viitoare, la Cotroceni, partidele parlamentare pentru a discuta pe tema situației Justiției, afirmă surse politice. Azi, Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader. Acesta a refuzat să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 11:49

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

 Departamentul canadian al Apărării a anunţat că avioanele de luptă ale forţelor canadiene, aflate în România, au interceptat o aeronavă rusească de luptă în spaţiul aerian al Mării Negre, în apropierea graniţelor NATO, relatează site-ul de ştiri The...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 13:24

Curtea de Justiție a UE cere Poloniei să suspende imediat legea care a epurat Curtea Supremă

Curtea de Justiție a UE cere Poloniei să suspende imediat legea care a epurat Curtea Supremă

 Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a anunțat, vineri, că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea dispozițiilor referitoare la reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme, potrivit unei ordonanțe a vicepreședintei Curții de Justiție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:45

BREAKING: Arabia Saudită RECUNOAŞTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul

BREAKING: Arabia Saudită RECUNOAŞTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul

 Procurorul public din Arabia Saudită a anunţat într-un comunicat că între Khashoggi şi oamenii care l-au întâlnit în consulat a izbucnit o luptă care a dus la moartea acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:30

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare?

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare? Din editia print

 În ciuda unui start fals, Statele Unite ar putea încă încheia un tratat de denuclearizare cu Coreea de Nord. Doar să nu interpreteze greşit semnalele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:06

Ortodoxia este cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Ortodoxia este cea mai eficientă armă a lui Putin în România

 Pentru că percepția Rusiei în opinia publică românească este preponderent negativă, cea mai eficientă metodă de a mai reduce din resentimente este dialogul ecumenic ortodox.

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul