Astăzi 24 Iunie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 23 Iunie 2018
Abonamente

a

 
 
 

Actualitate 17 Martie 2015, ora 17:47

Republica Moldova riscă să fie devansată de Georgia

Marime Font

Republica Moldova rămâne prima în topul celor șase state din Parteneriatul Estic, la capitolul apropiere de standardele europene, dar riscă să fie devansată în 2016 de Georgia.

Reformarea justiției, lupta împotriva corupției, asigurarea transparenței în sistemul bancar și a unui climat investițional favorabil - sunt principale restanțe ale Chișinăului, potrivit ”Indicelui de Integrare Europeană pentru ţările Parteneriatului Estic” pentru anul 2014, dat publicității astăzi.

La fel ca și în 2013, Republica Moldova a înregistrat anul trecut cel mai mare scor de corelare dintre cele șase state din Parteneriatul Estic, la capitolul apropiere de standardele comunitare. A fost prima țară parteneră care a obținut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Țara noastră continuă însă să rămână în urma Ucrainei în ceea ce privește dialogul politic, comerțul și integrarea economică. Republica Moldova a înregistrat cel mai scăzut scor, cu excepția Armeniei, în domeniul serviciilor, potrivit studiului.În acest ritm Republica Moldova riscă să piardă întâietatea în favoarea Georgiei, care câștigă tot mai mult teren în procesul de integrare europeană, au semnalat experții.

”În cazul Georgiei s-a observat o dezvoltare a strategiei de comunicare cu Uniunea Europeană, prin urmare o concentrate mai mare pe procesul de integrare europeană. Georgia este lider în ceea ce privește asigurarea unui climat investițional favorabil”, a declarat directorul Asociației de Politici pentru o Societate Deschisă, Jeff Lovit, coordonatorul studiului.

Ca recomandare, Jeff Lovit a menționat iminența unor campanii de informare privind rolul integrării europene în toate cele șase state din Parteneriatul Estic, pentru a contracara efectele presiunii pe care Federația Rusă o exercită în toate aceste țări.

La rândul său, reprezentantul delegației Uniunii Europene, Wicher Slagter a subliniat capitolele la care Republica Moldova trebuie să întreprindă măsuri urgente sub presiunea societății civile.

”Cea mai urgentă provocare este rezolvarea crizei bancare. S-ar fi putut întâmpla ca urmare a netransparenței din sectorul financiar, guvernanță și supervizare slabă și a unor interese vădite economice asupra procesului politic. Reformarea sectorului judiciar, lupta împotriva corupției, îmbunătățirea climatului de afaceri”, a declarat Wicher Slagter.

Lansat sub egida IDIS Viitorul în 2011, Indicele parteneriatului Estic cuprinde performanțele celor șase state membre ale Parteneriatului Estic și este realizat de experți din Republica Moldova, Georgia , Ucraina, Armenia, Azerbaijan și Belarus.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iunie 2018, ora: 15:13

Cristina Balan i-a prezentat lui Donald Trump scrisorile de acreditare în calitate de ambasador al Moldovei

Cristina Balan i-a prezentat lui Donald Trump scrisorile de acreditare în calitate de ambasador al Moldovei

Ambasadorul Moldovei, Cristina Balan, a prezentat președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, scrisorile de acreditare, în cadrul unei ceremonii oficiale de la Casa Albă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iunie 2018, ora: 15:48

Vlad Plahotniuc alături de bursierii Fundaţiei Edelweiss: Suntem mândri de realizările lor, așa cum se mândresc și părinții și dascălii lor

Au fost răsplătiți pentru muncă, creativitate și inițiativă! Cei 100 de elevi selectați de Fundația lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss" în urma concursului "Burse pentru 100 de tineri" au primit diplome și premii bănești. Evenimentul, desfășurat într-o...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul