Internațional

Republica Srpska face primul pas spre independenţa completă

15 noiembrie, adică duminică! Reţineţi această dată, fiindcă ar putea fi ziua în care Republica Srpska face primul pas spre independenţa completă. Este ziua în care cetăţenii acestei “entităţi” – termenul oficial pentru Srpska, una dintre părţile componente ale Bosniei-Herţegovina – votează dacă mai acceptă sau nu autoritatea Înaltului Reprezentant al Comunităţii Internaţionale, impus prin Acordurile de la Dayton, ce au pus capăt conflictului sîngeros. Acesta are puterea de a demite oficiali şi a impune legi în cazul în care constată că Acordurile au fost încălcate iar pacea fragilă din Bosnia-Herţegovina ar fi astfel ameninţată.

Referendumul din 15 noiembrie a fost iniţiat de preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, şi are o singură întrebare: “Susţineţi impunerea neconstituţională şi neautorizată a legilor de către Înaltul Reprezentant al Comunităţii Internaţionale în Bosnia-Herţegovina, în special a legilor privind Curtea şi Parchetul din Bosnia şi Herţegovina, şi implementarea acestor decizii pe teritoriul Republicii Srpska?”

Referendumul din 15 noiembrie a fost criticat chiar şi de premierul sîrb, dar nu este o noutate în spaţiul condus odinioară de Karadjici şi Mladici.
Situaţia devine interesantă atunci cînd citim că “Referendumul din Republica Srpska este o chestiune de politică internă”, poziţia oficială a ambasadorului Rusiei în Bosnia şi Herţegovina, confirmată ulterior şi de Ministerul de Externe de la Moscova, că o replică tăioasă a independenţei Kosovo, pe care slavii nu o pot uită uşor!

Înaltul Reprezentant Valentin Inzko al UE a avertizat la începutul lunii septembrie că, “dacă actualul curs al politicii din Republica Srpska va continuă, există un risc crescut că Bosnia şi Herţegovina să se îndrepte spre dezintegrare, ceea ce va avea implicaţii semnificative pentru pacea şi securitatea internaţională, cu riscul unui nou conflict în spaţiul ex-iugoslav”.

Republika Srpska (sârbă Република Српска sau Republika Srpska) este una dintre cele două entități care compun Bosnia și Herțegovina modernă. Cealaltă entitate este Federația Bosniei și Herțegovinei.

sursa: radioresita.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *