Astăzi 21 Mai 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:00
Abonamente

Timpul Liber 14 Septembrie 2010, ora 04:03    Din editia print

Retrospectiva anilor

Marime Font

Toate vor fi altfel

Este nu numai tragedia Americii, este începutul marii tragedii a unei civilizaţii. De azi înainte, toate în lumea aceasta vor fi altfel. Lumea, care venea atât de greu spre libertate, nu va mai putea fi liberă! Simbolul libertăţii pe această planetă a nefericii, America, a fost, în cel mai umilitor mod, pângărit. Şi nici măcar nu se ştie de cine!

(...) Lumea îşi va reveni din groaznicul Şoc al Prezentului numai dacă această forţă planetară care este America va reuşi să-şi învingă forţa, să-şi stăpânească orgoliul şi să-şi stingă durerea. Fie, fie şi pentru ultima oară, odată ce de ieri înainte a început, sunt sigur, o nouă numărătoare, odată ce umanismul s-a dovedit a fi neconvingător. Mă tem, dar îmi mai las o mică speranţă. Raţiunea, judecata şi voinţa Americii. Şi nu, o nu, inima obosită a omenirii. Mă doare Planeta.

Serafim Saka

Banca Naţională cheamă la calm

Din cauza actului terorist de amploare, ce a avut loc marţi, în SUA au fost închise, pentru aproximativ două zile, pieţele de hârtii de valoare de stat şi cele corporative. Banca Rezervelor Federale nu şi-a încetat activitatea, efectuând toate tranzacţiile. Băncile din Europa şi restul lumii şi-au continuat activitatea fără întrerupere. Într-un comunicat al Băncii Naţionale a Moldovei se spune că, potrivit pronosticurilor, efectul evenimentelor de marţi asupra pieţelor valutare internaţionale va fi de scurtă durată, economia naţională a SUA, care determină puterea şi credibilitatea dolarului, nefiind afectată. Pe piaţa numerarului fin RM s-a înregistrat o ofertă speculativă de dolari, însă această situaţie nu va dura, deoarece este de natură psihologică.


Procuratura Generală răspunde evaziv


Zilele trecute, organele de drept au reţinut două persoane suspectate că l-ar fi asasinat pe Gheorghe Grumaţchi, preşedintele Asociaţiei pieţelor din Bălţi, ne-au comunicat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Potrivit lor, cele două persoane au recunoscut că omorul a fost executat la comandă şi că au avut legături cu Ion Morei, ministrul Justiţiei, şi Victor Morev, deputat din partea „Alianţei Braghiş”. Solicitat de TIMPUL, Gheorghe Malic, şeful Secţiei anchetă a Procuraturii Generale, ne-a spus că acest caz este cercetat în continuare de Procuratura Generală. Întrebat cine este anchetatorul care investighează cazul, dl Malic ne-a răspuns evaziv, menţionând că acest dosar este examinat de mai multe persoane. Reamintim că Gheorghe Grumaţchi a fost asasinat de două persoane neidentificate, la 26 mai curent, în mun. Bălţi.

Rodica Trofimov

Cele mai bune 10 cărţi ale secolului XX

La începutul lunii septembrie, un juriu alcătuit din 10 membri, în frunte cu acad. Mihai Cimpoi, a desemnat „cele mai bune 10 cărţi ale sec. XX din Basarabia”. Deşi, iniţial, s-a intenţionat desemnarea „celor mai bune 10 cărţi ale sec. XX”, la încheierea concursului organizatorii au specificat că e vorba doar de cărţile din domeniul umanistic. La jurizare au participat Mihai Cimpoi, Valeriu Saharneanu, Gheorghe Bobână, Iulian Filip, Pavel Balmuş, Nicolae Popa, Emilian Galaicu-Păun, Eliza Botezatu, Pavel Parasca, Constantin Rusnac, ei optând pentru următorul clasament:

1. Constantin Stere, În preajma revoluţiei
2. Ion Druţă, Povara bunătăţii noastre
3. Mihai Cimpoi, Narcis şi Hyperion
4. Spiridon Vangheli, Guguţiada
5. Alexe Mateevici, Limba noastră
6. Grigore Vieru, Numele tău
7. Vasile Vasilache, Povestea cu cocoşul roşu
8. Alexandru Boldur, Istoria Basarabiei
9. Eugeniu Coşeriu, Sistem, normă şi vorbire
10. Ştefan Ciobanu, Istoria Basarabiei

Silvia Bogdănaş

Ziarista Angela Spătaru a investit în ... rochii de mireasă

E toamnă, anotimpul nunţilor. Sâmbetele şi duminicile, zeci de mirese superbe depun flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău. Trecătorii se opresc şi le admiră rochiile „de împărătese”. Printre ele, cu siguranţă, veţi găsi câteva care şi-au realizat visul de a fi unice în această zi datorită unei împătimite de rochiile de mireasă - Angela Spătaru. Angela este patroana salonului de mariaj „Ocazie”. Ea a fost printre primele care, în 1995, şi-a dat seama că acest segment al pieţei prestări servicii era aproape neexploatat. Hotărâtă, şi-a asumat riscul de a deschide un salon de mariaj în Chişinău şi a reuşit să-şi facă un nume. Energică, amabilă, directă, frumoasă, plină de idei - am enumerat doar câteva din calităţile care i-au adus succes.

Natalia Cojocaru

Unde e Anatol Şalaru?

Unde se află acum Anatol Şalaru, celebrul iniţiator al Cenaclului „Alexe Mateevici” din anii '87- '88?
D. Musteaţă, Chişinău

Anatol Şalaru a dispărut (din câte se pare, definitiv) din viaţa publică moldovenească. Am încercat să-l găsim la Chişinău, dar sursele solicitate de noi, ne-au spus că Anatol Şalaru vine foarte rar pe acasă. Aceasta pentru că Şalaru, după expirarea mandatului său de deputat, în 1994, a plecat în România. Acolo, într-un orăşel, Turda, el şi-a încropit o mică afacere. Din câte ştim, afacerea lui Şalaru nu este una de proporţii, dar este decentă şi-i permite un trai pe măsură. În ultimii ani - spre deosebire de alţi iniţiatori ai mişcării de eliberare naţională -, fostul animator al Cenaclului „Alexe Mateevici” nu a fost implicat în activităţi politice. Nici aici, nici la Bucureşti.

Alina Anghel

Reportaj din celula morţii

Era pentru prima oară când mă aflam într-o celulă, faţă în faţă cu patru ucigaşi, care au răpus mai multe vieţi. Îmbrăcaţi în haine negre, stând în poziţie de drepţi, ei mă priveau ca pe o vedenie. Eram prima ziaristă care-i vizita în penitenciarul de la Rezina. (...) Ştiam că în această celulă se află un tânăr de vârsta mea, al cărui dosar m-a îngrozit. Viorel Candu are 24 de ani şi a fost condamnat pe viaţă în 1996, pentru că a violat cinci minori, pe trei dintre care i-a strangulat, de frica poliţiei şi a rudelor acestora. Este cel mai tânăr condamnat. Tot ce-l poate caracteriza începe cu o negaţie: nu poate citi, nici scrie. Nu are părinţi şi nimeni, în aceşti cinci ani de detenţie, nu l-a vizitat. În timpul convorbirii, s-a ferit să mă privească în ochi, ascunzându-se în spatele colegilor sau întorcând capul spre geamul zăbrelit.

Ina Prisăcaru

Moldova, între independenţă şi statutul de Cubă a Europei

La zece ani de la desprinderea de Moscova şi declararea independenţei, RM este menţionată în presa internaţională mai ales în legătură cu traficul de carne vie şi pentru o discutabilă întâietate: aceea de a fi primul stat din fostul spaţiu sovietic în care comuniştii au revenit democratic la putere. La aniversarea acestui moment, preşedintele statului, fostul general de poliţie Vladimir Voronin, deplânge explicit decizia luată de Chişinău în 1991, lucru greu de imaginat în altă parte a lumii, spunând că această „independenţă iluzorie” a adus ţării numai nenorociri. (...) În deplin contrast, Algirdas Brazauskas, fostul prim-secretar comunist al Lituaniei de pe vremea lui Mihail Gorbaciov, acum proaspăt prim-ministru, are cu totul alte griji: aderarea ţării sale la UE şi la NATO. Iar diferenţele dintre Lituania şi Moldova - două state altfel apropiate ca mărime a teritoriului şi număr de locuitori, ca pondere a populaţiei rusofone, ambele foste republici sovietice până în 1991 - au dimensiuni aproape cosmice. (...) În timp ce Vilniusul, alături de Letonia şi Estonia, face un lobby intens pentru a convinge NATO să treacă peste opoziţia vehementă a Moscovei şi să accepte intrarea lor în NATO la întrunirea la vârf de la Praga de anul viitor, Voronin vedea nu cu mult timp în urmă în RM o Cubă a Europei, decisă să se opună imperialismului occidental la fel cum o face Havana pe continentul american.

Alexandru Lăzărescu

Daţi totul la o parte ca să văd

ZI DE ZI, după cafeaua de dimineaţă, poetul Eugen Cioclea îşi pune în geantă un colet cu 20 de exemplare din ultima sa carte şi se duce la barul USM. Unde bea doar apă plată sau, arareori, câte o cafea cu foarte mult zahăr şi foarte puţină cafea. Această muncă sisifică el o face cu o perseverenţă germană de o jumătate de an. Aşteaptă cu un calm olimpian când colegii de breaslă vor cumpăra cel puţin un exemplar din „Daţi totul la o parte ca să văd”. Chiar dacă este conştient de situaţie, declarată în megapoemul „Vama”: „Sfătuiesc scriitorii să nu mai citească/ mâzgâliturile mele,/ cum nu le înghit nici eu pe ale lor”. E adevărat: ultima carte Cioclea costă 111 USD, stabilind recordul preţurilor pentru valoarea unui vers din poezia română contemporană. Deocamdată, doar acad. Mihai Cimpoi achită în rate megapoemele ciocliene. Şi are mari şanse ca în acest mileniu să pună mâna pe un exemplar.

(...) „Daţi totul la o parte ca să văd” este cea mai frumoasă carte de versuri necitite. A mileniului III.

Gheorghe Erizanu

La Chişinău a fost lansată o nouă formaţiune politică

Ex-vicepreşedintele PRCM, Sergiu Mocanu, a anunţat lansarea unei noi formaţiuni politice - Partidul Unităţii Democratice (PUD), care, potrivit lui Mocanu, nu va avea la bază o anumită doctrină, ci va opta pentru aplicarea unor largi programe sociale. Liderul PUD a evitat să spună pe care din segmentele esichierului politic se va plasa formaţiunea pe care o reprezintă, dar a subliniat că aceasta va promova o politică clară proeuropeană. Totodată, PUD va pleda pentru o relaţie mai puţin specială cu România, care să fie în interesul imediat al Bucureştiului şi în interesul de viitor al
Chişinăului, astfel încât RM să nu reprezinte o piedică spre accederea României în NATO şi în UE. Noua formaţiune va insista asupra politonimului de moldovean care, în opinia liderilor acesteia, „este identic cu noţiunea de cetăţean al RM”.

Viaţa în top

CARTEA SĂPTĂMÂNII: „Apostolul se-ntoarce din surghiun” - cea mai recentă apariţie editorială românească (Ed. „Mectis”, Societatea cultural-istorică „Mihai Viteazul”), despre viaţa şi activitatea ilustrului basarabean Constantin Stere.

CEA MAI LUNGĂ COADĂ: La secţiile de paşaportizare pensionarii, foarte mulţi vorbitori de limbă rusă, se înghesuie să obţină paşapoarte la preţ redus, din contul creditului nerambursabil de un milion de dolari acordat RM de către România.

CEA MAI EVIDENTĂ ABSENŢĂ: Spicherul Eugenia Ostapciuc, preşedintele Vladimir Voronin şi premierul Vasile Tarlev n-au participat la manifestările consacrate sărbătorii „Limba noastră”.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)