Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Sport 30 Decembrie 2011, ora 05:45    Din editia print

Retrospectiva sportivă a anului 2011

Marime Font

Foto: presasportiva.com

Sportivii din Republica Moldova au obţinut în acest an 130 de medalii la Campionatele Europene de cadeţi, juniori, tineret şi seniori. 

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) l-a desemnat pe judocanul Sergiu Toma cel mai bun sportiv al anului, iar pe Zalina Marghiev - cea mai bună sportivă.

Sergiu Toma şi Zalina Marghiev, cei mai buni

În luna aprilie Sergiu Toma a devenit vicecampion european la categoria de până la 81 de kilograme. Judocanul moldovean a trecut de cinci adversari, inclusiv de campionul olimpic Ole Bischof din Germania. În finală, Sergiu Toma i-a cedat lui Elknur Mammadlî din Azerbaidjan, doar după cinci minute de luptă, în prelungiri. Atunci Sergiu Toma a fost recompensat de către MTS cu o primă de 44 de mii de lei, iar Federaţia de Judo l-a premiat cu un apartament. Până atunci sportivul locuia împreună cu părinţii.


Patru luni mai târziu, Sergiu Toma a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial desfăşurat la Paris, Franţa. El a câştigat şase lupte din şapte disputate la categoria 81 de kilograme, cedând doar în faţa brazilianului Leandro Guileiro. În disputa pentru medalia de bronz, moldoveanul s-a confruntat cu francezul Loik Pietri. După acest rezultat, Sergiu Toma a devenit singurul sportiv moldovean, care a cucerit o medalie la Mondiale, la o probă olimpică. Pentru această performanţă, Federaţia de profil l-a recompensat cu suma de 60 mii de lei.
„Noi ne mândrim că în Moldova avem aşa judocani foarte buni, cu toate că se spune că ţara e mică şi suntem săraci, că nu avem de unde selecta judocani, că nu au ce mânca. Dar vedeţi că avem rezultate şi mergem înainte”, declara atunci Vasile Colţa, antrenorul medaliatului cu bronz la Mondiale.

Cea mai bună sportivă a anului, Zalina Marghiev, a devenit campioană la Universiada Mondială, la proba aruncarea ciocanului. Rezultatul obţinut de ea a fost de 72,93 metri, ceea ce constituie un nou record naţional. Universiada s-a desfăşurat în luna august în Shenzhen, China.

2.425.660 de lei pentru premiile din cadrul Galei Sportului

În cadrul Galei Sportului, Sergiu Toma şi Zalina Marghiev au fost premiaţi cu câte 5000 de lei de către minister. Alţi opt sportivi au primit câte 3000 de lei: Veaceslav Gojan (box), Anatol Cârâcu (haltere), Oleg Sârghi (haltere), Ludmila Cristea (lupte feminine), Vasile Belous (box), Nicolai Ceban (lupte libere), Natalia Budu (lupte feminine) şi Alexandr Râşcan (box). Titlul „Talent al anului” l-au obţinut doi sportivi: Mariana Eşanu (lupte libere) şi Andrei Rotaru (versiunea olimpică taekwondo). Un premiu special, pentru perseverenţă şi abnegaţie întru promovarea valenţelor sportului, i-a revenit Cristinei Iovu, proba haltere.

În luna iunie, Veaceslav Gojan a devenit campion european la box, la categoria de 56 kg. În meciul decisiv pentru titlu, el l-a învins pe Dmitri Poleanski din Rusia. A fost cea mai mare performanţă a unui boxer moldovean la Europene. „Este o victorie mare pentru sportul moldovenesc. A fost o muncă enormă. Am întâlnit adversari foarte tari, însă doar datorită consecvenţei am reuşit acest rezultat. Dedic această victorie în primul rând antrenorului Petru Caduc şi familiei mele”, a spus campionul european.

Oleg Sârghi a cucerit, în aprilie, titlul de campion european la haltere în categoria de greutate până la 56 kg. El a obţinut medalia de aur după ce a smuls 112 kg şi a aruncat 150 kg, însumând 262 de kg. Rezultatul înregistrat la cea de-a doua probă i-a adus a doua medalie de aur. „Am dat peste cap toate calculele adversarilor după evoluţia la proba aruncat, care este punctul meu forte. Trebuie să-mi îmbunătăţesc pe viitor rezultatul la smuls dacă doresc să concurez cu succes şi la Mondiale”, a declarat performerul. Un alt halterofil moldovean, Anatol Cârâcu (94 kg), a obţinut două medalii de argint şi una de bronz la Campionatul European desfăşurat în Kazan, Rusia.

Cea mai bună luptătoare moldoveană de stil liber, Ludmila Cristea a obţinut medalia de argint la Campionatul European de lupte libere, desfăşurat la Dortmund, Germania. La categoria de 55 de kilograme, ea a trecut de patru adversare, însă în finală i-a cedat suedezei Idei-Theress Nerrel, după patru runde disputate. Ludmila Cristea mai are în palmares două titluri de vicecampioană continentală, în 2005 şi 2008.

Luptătorul moldovean de stil liber, Nicolae Ciobanu (96 kg), a devenit pentru prima dată medaliat cu bronz la Campionatul European, după ce la ediţia precedentă a Europenelor s-a clasat pe locul cinci. Tatiana Osoianu a obţinut medalia de bronz la Europenele de judo Under-23, care s-a desfăşurat la Tiumen, iar Diana Baciu a cucerit, medalia de aur la Campionatul European individual de şah, rezervat cadeţilor, juniorilor şi tinerilor, care s-a desfăşurat la Albena, Bulgaria.

Asociaţia Presei Sportive a Moldovei (APSM) a desemnat echipa naţională de rugby-15 cea mai bună echipă anului, urmată de selecţionata de futsal şi FC Dacia Chişinău. APSM a premiat reprezentanţii echipei naţionale de rugby cu o maşină de spălat.
Cel mai bun jucător moldovean de fotbal a fost desemnat Alexandru Suvorov.

MTS a cheltuit o bună parte din buget doar pentru organizarea Galei Sportului - 2.701.270 de lei, dintre care 2.425.660 de lei au fost destinaţi pentru premierea sportivilor.

Un articol de: Radu Lisiţa
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)