Imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice, in sportul moldovenesc s-au produs numeroase schimbari care nu intotdeauna au avut conotatii pozitive. Aceste regretabile devieri de la pulsul normal in promovarea educatiei fizice si sportului, influenteaza si astazi, la modul negativ, progresul anumitor probe in plan intern, comparativ cu tendintele internationale de gen.
Rugbiul in R. Moldova este unul dintre putinele jocuri sportive care a inregistrat performante remarcabile atat pana in anii `90, precum si dupa proclamarea Independentei. Formatiile noastre au evoluat cu succes in esaloanele superioare ale rugbiului sovietic, dar au fost cotate cu statut de favorite si in turneele prestigioase ale echipelor nationale la diferite categorii de varste.
In ultimii ani, finantarea de catre autoritatile publice - a sportului in general si a rugbiului in particular - a fost practic inexistenta, sumele alocate fiind mult mai mici decat cheltuielile necesare pentru organizarea procesului sportiv intern.
Cum am putea sa mai vorbim atunci despre campionatele europene si mondiale sau despre cantonamentele de pregatire catre acestea? In pofida acestei crize financiare, federatia moldoveneasca de profil nu conteneste sa ne bucure cu participari reusite la cele mai diferite turnee intercluburi. Se stie foarte bine ca valoarea unei echipe, indeosebi a selectionatelor, se manifesta doar in conditiile existentei unei puternice competitii interne. Din pacate, aceeasi „blestemata” criza financiara nu permite crearea unui numar mai mare de echipe, astfel ca liderii rugbiului autohton sunt impusi de situatie sa caute noi provocari competitionale.
Pe aceasta cale a pornit, de mai multi ani, echipa Universitatii Tehnice din Moldova (UTM), care are si un farm-club inregistrat in competitiile interne – „Steaua”. Discipolii entuziastului antrenor Tudor Procopii sunt participanti cu stagiu in campionatele Ucrainei, Romaniei, Poloniei, unde si-au gasit deja si numerosi suporteri. Este una din cele mai practice modalitati de acumulare a experientei de joc, dar, in acelasi timp, deplasarile de durata cu microbuzul la sute de kilometri sunt surmenabile atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic.
Totodata, jucatorii nostri se confrunta cu inca o problema in cadrul acestor turnee - adeseori ei sunt „furati” de organizatori, caci deh!, strainul tot strain ramane. Noul Minister al Tineretului si Sportului are foarte multe probleme de solutionat la acest inceput de mandat. Totusi, dezvoltarea unui proces competitional de calitate in toate genurile de sport nu trebuie in niciun caz sa „cada” de pe ordinea de zi.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul