Astăzi 26 Ianuarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:51
Abonamente

Istorie 15 Octombrie 2018, ora 08:52

REVOLUŢIA DE LA 1848, 170 DE ANI: Situaţia din Transilvania, după înăbuşirea revoluţiei în Moldova şi Ţara Românească

Marime Font

În timp ce Revoluţia din Moldova şi Ţara Românească era înăbuşită, în Transilvania mişcările revoluţionare ale românilor au continuat să se manifeste cu o forţă deosebită, prelungindu-se până în toamna anului 1849.

În cadrul celei de-a treia adunări de la Blaj din 3/15 şi 16/28 septembrie 1848, s-a rediscutat programul din mai, căruia i s-au adăugat noile cereri formulate la adunarea de protest de la Orlat (lângă Sibiu, 29 aug./10 sept.-30 aug./11 sept. 1848), îndreptată împotriva ''uniunii'' cu Ungaria. S-a propus redeschiderea Dietei Transilvaniei, dar şi organizarea unui guvern provizoriu alcătuit din reprezentanţi ai celor trei naţionalităţi, proporţional cu numărul lor. A mai fost cerută desfiinţarea robotelor, a execuţiilor militare etc.

A fost elaborat şi documentul intitulat ''Memoriu al poporului român din Transilvania'', care susţinea principiul egalităţii naţionale cu toate popoarele din Imperiu, participanţii cerând, în numele lor şi ''al fraţilor din Principatele Dunărene'', unirea tuturor românilor într-o uniune de popoare libere, sub conducerea Austriei, notează ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, 2003). Întrucât relaţiile cu revoluţia maghiară erau compromise, adunarea a recunoscut ca suveran, în Principatul Transilvaniei, numai pe împăratul de la Viena. Era vorba, evident, de o soluţie provizorie, un prim pas spre realizarea unităţii, următorul constituindu-l desprinderea de imperiu şi crearea unui stat unitar românesc de sine stătător.

Loading...


Acest Memoriu adresat Parlamentului austriac a reprezentat un episod al colaborării dintre revoluţionarii români din Ţara Românească, Moldova, Bucovina şi Transilvania. El era, totodată, şi dovada unei acţiuni comune menite să salveze statutul Ţărilor Române aflate sub dublă ocupaţie străină. Regimul politic instaurat după înfrângerea Revoluţiei din Ţara Românească a însemnat o încălcare a autonomiei, iar soluţia preconizată la Blaj, în septembrie, deşi propunea crearea unui stat românesc sub influenţa Austriei, era un pas înainte faţă de situaţia existentă peste Carpaţi. ''Suntem prea siguri - scria Bariţiu - că dacă nu va exista o monarhie austriacă, aici unde este ea, aceste ţări vor cădea pradă Rusiei împreună cu Principatele Dunărene'', potrivit lucrării ''Istoria Românilor, vol. VII, tom 1, Constituirea României Moderne, 1821-1878'' (Editura Enciclopedică, 2003).

În ultima zi a adunării a fost adoptat un act intitulat Decret, prin care se exprima hotărârea românilor de a trece la lupta armată în vederea apărării libertăţii sociale şi naţionale. A fost decisă şi o reorganizare a Comitetului Naţional, care avea acum misiunea de a organiza lupta românilor şi de a pune în aplicare programul lor. Numărul membrilor a fost redus la şase, preşedinte fiind ales Simion Bărnuţiu.

Comandantul militar al Transilvaniei, generalul Anton Puchner constrâns de ruperea legăturilor dintre Viena şi Pesta şi declanşarea războiului civil, a fost nevoit să părăsească atitudinea ambiguă manifestată până atunci faţă de români şi să recunoască Comitetul Naţional. Românii nu au mai aşteptat decizia acestuia şi au trecut la organizarea politică şi militară a acesteia.

În vederea luptei armate, încă din octombrie 1848, Comitetul Naţional Român a decis crearea a 15 legiuni române organizate pe ţinuturi, având în frunte câte un prefect şi un subprefect. Legiunile erau alcătuite din cete şi erau comandate de tribuni şi vicetribuni. Conducătorii legiunilor s-au recrutat dintre tinerii intelectuali români transilvăneni. Câteva au fost comandate de românii munteni şi moldoveni veniţi de peste munţi după înăbuşirea mişcărilor din Moldova şi Ţara Românească. Dintre tribunii revoluţionari care s-au aflat în fruntea legiunilor îi amintim pe: Ioan Axente Sever, Alexandru Bătrâneanu, C. Romanu-Vivu, Ioan Buteanu, Petru Dobra ş.a., notează lucrarea ''Revoluţia română din 1848'' (Editura Politică, Bucureşti, 1969).

Începând din a doua jumătate a lunii octombrie, legiunile române împreună cu regimentele grănicereşti de la Orlat şi Năsăud, au dezarmat gărzile nobilimii în cea mai mare parte a Principatului Transilvaniei, exceptând scaunele secuieşti şi câteva oraşe. În multe comitate a fost alungată administraţia nobiliară şi înlocuită cu una românească, limba română a devenit limba oficială, au fost aleşi funcţionari şi judecători români. Au fost revitalizate instituţii tradiţionale: judele sătesc şi sfatul bătrânilor.

Aflat în Transilvania, Nicolae Bălcescu urmărea cu mult interes evenimentele revoluţionarilor: ''Românii din Banat şi Transilvania ştii că au luat armele (...)'' îi scria el în noiembrie 1848 lui A.G. Golescu. ''Românii de-aici au început a organiza districtele româneşti, punând funcţionari români şi introducând limba română în actele publice''. (''Revoluţia română din 1848'', Editura Politică, Bucureşti, 1969)

Însă, nesupunerea şi revolta s-au generalizat. Pământurile nobiliare au fost împărţite, reşedinţele distruse, mulţi nobili ucişi. În faţa acestor acţiuni, pe care nu le puteau controla, autorităţile militare ale Transilvaniei au încercat să ajungă la o înţelegere cu aristocraţia maghiară, restabilind Guberniul Transilvaniei, pentru a menţine ordinea. Procesul revoluţionar din Transilvania a dus, inevitabil, la crearea unei stări de tensiune între români şi armata imperială. Comandanţii militari austrieci au cerut desfiinţarea armatei de ţărani, ameninţând cu represalii militare satele în care erau atacate bunurile mobiliare.

De o importanţă deosebită în desfăşurarea evenimentelor a fost adunarea secuilor de la Lutiţa (3/15-4/16 oct.), la care au participat, neţinând seamă de ordinul generalului imperial Anton Puchner, soldaţii şi ofiţerii din regimentele grănicereşti ale secuilor. Adunarea a hotărât ruperea imediată a legăturilor cu reprezentantul habsburgic de la Sibiu, desfiinţarea administraţiei militare şi civile subordonate Curţii de la Viena, chemarea întregului popor secuiesc de a porni lupta imediată împotriva trupelor imperiale. Refuzul secuilor a fost clar exprimat: nu mai doreau subordonarea faţă de Puchner şi recunoşteau doar autoritatea de la Pesta. A fost organizată oştirea secuiască, sub comanda lui Gabor Aron, în sprijinul administraţiei maghiare, potrivit ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, 2003).

Poziţiile diametral opuse adoptate de conducătorii românilor, ungurilor, saşilor şi secuilor au fost demonstrate din plin de numeroasele evenimente care s-au desfăşurat pe tot parcursul lunii octombrie. Reacţiile violente, cuprinse în manifestele guvernului ungar, confruntările de mare amploare dintre ţărani şi nobili, execuţiile unor conducători ai Revoluţiei române, Alexandru Bătrâneanu, Vasile Simonis, Vasile Turcu şi Vasile Pop din Nasna ş.a. au conturat un război care a cuprins aproape întreg teritoriul Transilvaniei şi care s-a desfăşurat cu o violenţă greu de imaginat. Victimele au fost deopotrivă români, unguri, saşi şi secui. Dar tributul cel mai greu l-au plătit românii. Sate întregi au fost arse din temelii, biserici distruse etc., din toamna până în primăvara anului 1849, consemnează lucrarea ''Istoria Românilor, vol. VII, tom 1, Constituirea României Moderne, 1821-1878'' (Editura Enciclopedică, 2003).

La începutul lunii noiembrie 1848, pe neaşteptate, generalul imperial Anton Puchner a convocat două adunări la Sibiu şi la Blaj, pe criterii confesionale, având ca scop divizarea românilor şi dezarmarea legiunilor acestora. Membrilor Comitetului Naţional Român li s-a recomandat să dezarmeze poporul. La protestul formulat de George Bariţiu, generalul a răspuns tăios: ''jumătate din tunurile mele am să le întorc împotriva domniei voastre, iar cealaltă jumătate împotriva rebelilor''. (''Istoria Românilor, vol. VII, tom 1, Constituirea României Moderne, 1821-1878'', Editura Enciclopedică, 2003)

AGERPRES

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:47

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Darea în concesiune, în 2013, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost soluția optimă în situația dificilă financiară în care se pomenise atunci principala aerogară a țării. De atunci și până acum au fost realizate multe lucruri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:12

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:04

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Vremurile pe care le traim parca sunt pe repede inainte. Asa pot aparea agitatia si anxietatea. Iata care sunt obiceiurile pe care ar trebui sa le adopti ca sa te poti relaxa si sa reduci anxietatea. Evita mesajele si urmarirea lor prin social media Pana la 60% dintre angajati isi verifica...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)