Actualitate

Riposte adresate moldovenilor

Pentru că pe lângă oameni onești, cultivați și bine educați avem și foarte mulți naivi din fire, lași, nepăsători, agramați (chiar și cu studii superioare), șmecheri, încăpățânați, carieriști, oportuniști și toată harababura asta nu este altceva decât rezultatul învățământului și educației comuniste, îndreptate spre îndepărtarea de la autentica noastră națiune română.

M-au frapat unele declarații ale demnitarilor noștri. De ex., Dumitru Diacov, ex-președinte al parlamentului, mărturisește că este moldovean, dar vorbește limba română. Slavă Domnului, i-a venit mintea la cap căci până nu demult, vorbea o altă limbă – moldovenească.

Ex-premierul V. Tarlev a răspuns și el evaziv la întrebarea jurnalistului că este moldovean și cetățean al RM, și spune că este statalist și mare patriot. Un alt ex-premier, tot de ocazie, Dumitru Braghiș, s-a lăudat că este inginer-electrician de specialitate, recunoscând cu o debordantă sinceritate că ar trebui să se mai informeze pentru a răspunde la întrebarea sondajului. Elevii moldoveni de la școală știu cine sunt și în ce limbă comunică, iar dl Braghiș, cu studii superioare și peri albi la tâmple, urmează să se informeze. Iată așa se întâmplă pe la noi, când oamenii care nu au cunoștințe, capacități și morală, sunt cocoțați în funcții de miniștri, ajung la rang de generali, de președinți de guvern, parlament și chiar de stat, ca apoi să ne plângem că nu avem noroc, că trăim mereu în sărăcie și tranziție fără sfârșit.

Comuniștii, comuniștii-socialiști și alții de stânga, vor declara sus și tare în timpul recensământului că sunt moldoveni și că vorbesc așa-numita limbă moldovenească. Ei ignoră savanții, lingviștii de talie internațională, deciziile Academiei de Știință, Curții Constituționale și, când nu le convine, nici în adevărul expus în scrierile idolilor lor – Marx, Engels, Lenin. Ei nu cred nici în Dumnezeu. Ei se vor mereu, cu orice preț, ca în timpurile apusei URSS, în posturi de conducere, pentru a trăi ca trântorii pe spinarea oamenilor necăjiți.

P.S. Așa-zisa limbă moldovenească pe teritoriul fostei RASSM a fost legalizată prin anii 30 ai secolului trecut. Pentru meditații și concluzii, propun adepților moldovenismului o perlă decupată din ziarul raional din Camenca. 

P.P.S. Iată aceasta este limba moldovenească, care de fapt nici nu este limbă, ci grai și fiecare vorbește și scrie cum îl taie capul și ar trebui să se știe că spre deosebire de dialecte și limbă, graiul nu dispune de gramatică. Celor rătăciți le propun un extras din cuvântarea lui Alexei Mateevici, rostită la Congresul învățătorilor basarabeni la Chișinău în 1917: „Trebuie să știm că suntem români, strănepoți de-ai romanilor și frați cu italienii, francezii, spaniolii și portughezii. Aceasta trebuie să le-o spunem și copiilor, și tuturor celor neluminați. Să-i luminăm pe toți cu lumina dreptății”. Comentariile după aceste cuvinte înțelepte sunt de prisos.

Grigore Croitoru,
or. Camenca  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *