Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:44
Abonamente

Actualitate 13 August 2018, ora 09:04    Din editia print

ANALIZĂRiscă R. Moldova să repete istoria anului 2001?

Marime Font

În timp ce politicienii sunt siguri că PSRM nu va obține majoritatea parlamentară la alegerile din februarie, analiştii politici au unele dubii în această privinţă.  

Săptămâna trecută, președintele Igor Dodon a declarat că, dacă la parlamentarele din 24 februarie 2019, nu vor câștiga socialiștii, există două scenarii după care aceștia vor acționa. „Primul - scoatem lumea în stradă şi, folosind toate metodele posibile, schimbăm situaţia. Al doilea - le punem acestor băieți, tranșant, întrebarea privind trecerea la forma de guvernare prezidenţială. Nu sunteţi de acord - citiţi punctul nr. 1. Alte variante nu pot să existe”, a punctat șeful statului. Pornind de la această ieşire a lui Dodon, TIMPUL a întrebat mai mulţi aleşi ai poporului şi analişti politici dacă R. Moldova ar putea repeta situaţia din 2001, când comuniștii au câștigat detaşat majoritatea parlamentară şi s-au instaurat la guvernare timp de opt ani.

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sârbu, fost comunist, nu crede în posibilitatea repetării scenariului din 2001, arătându-se convins că socialiștii nu vor câștiga majoritatea parlamentară. „În 2001 era criză economică profundă, nu se achitau salariile cu lunile și existau restanțe în multe domenii. Anume acești factori au determinat victoria forțelor de stânga. În prezent, noi nu avem asemenea premise. Ba dimpotrivă, FMI și Banca Mondială au constatat, al treilea an consecutiv, o creștere economică. Avem proiecte sociale și de infrastructură în dezvoltare, dar și o creștere a pensiilor și a salariilor. De aceea nu văd cum ar putea avea loc o schimbare atât de bruscă a orientărilor politice și nu cred în victoria forțelor de stânga. Probabil, vor avea și ei un anumit scor, dar nu vor obține majoritatea”, concretizează Sergiu Sârbu.

„Vom depune efort să modificăm și Constituția”

De fapt, parlamentarul consideră că PSRM nu va putea schimba vectorul de dezvoltare a R. Moldova, chiar și în cazul în care vor avea o majoritate în viitorul Legislativ. „Nu este simplu să schimbi vectorul de dezvoltare europeană, iar noi vom depune efort să modificăm și Constituția, referitor la acest subiect. Nici nu este ușor să denunți Acordul de Asociere cu UE, de aceea o eventuală victorie a socialiștilor nu îi va ajuta foarte mult. Îmi amintesc că nici în 2002, când am început să lucrez în echipa lui Voronin, nu au existat schimbări radicale referitor la vectorul de dezvoltare a R. Moldova, iar din 2003 comuniștii, în general, s-au transformat în proeuropeni”, a adăugat alesul poporului.


Nici Tudor Deliu, deputat liberal-democrat, nu crede că PSRM ar putea obține majoritatea parlamentară, după scenariul de acum 17 ani, inclusiv din cauza sistemului electoral mixt. „Pe circumscripțiile uninominale, vor putea învinge cei la care nu ne așteptăm, deoarece aici nu va conta atât de mult apartenența politică. În ceea ce privește listele partidelor, nicidecum socialiștii nu vor putea lua majoritatea, chiar dacă, potrivit sondajelor, 35% dintre alegători sunt de partea lor. Asta înseamnă doar 17 deputați în Parlament, dacă avem sistemul mixt”, conchide Deliu.

„Nici Putin nu ar renunţa la Acordul de Liber Schimb cu UE”

Dacă totuși socialiștii vor obține majoritatea, liberal-democratul consideră că R. Moldova va avea numai de suferit. „Ei au declarat, în repetate rânduri, că vor anula unele prevederi ale Acordului de Asociere, că vor opta pentru vectorul euroasiatic, dar eu încerc să fiu optimist”, adaugă deputatul.

De aceeași părere este și Vladimir Bolea, vicepreședintele organizației teritoriale Chișinău a Partidului Acțiune și Solidaritate. El susține că, în cazul în care socialiștii vor obține majoritatea parlamentară, va avea de suferit nu atât politică externă a R. Moldova, cât cea internă. „În perioada comunistă, Voronin a început un proces de reformare și de apropiere de UE, dar în societate se simțea formarea unui stat polițienesc. Când vorbim de partide totalitariste, după cum este și PSRM, de regulă așa se întâmplă. De aceea, dacă ei vor avea majoritatea parlamentară, cu siguranță vom simți o scădere dramatică a libertății cuvântului. Noi acum avem o presă aproape total controlată de niște persoane sau partide, dar atunci va fi o degradare majoră a democrației în R. Moldova”, atenționează Vladimir Bolea.

Oricum, reprezentantul PAS este sigur că PSRM nu ar renunța la Acordul de Liber Schimb cu UE și nu ar înfăptui scenariul de federalizare a R. Moldova. „Luând în considerare rezultatele economice din 2017, nici dacă l-am vota pe Putin ca președinte, el nu va renunța la Acordul de Liber Schimb. R. Moldova este un stat capitalist, chiar dacă într-o formă mai primitivă, dar oricum banii contează. Ei vor pune în discuție și subiectul federalizării pentru rezolvarea conflictului transnistrean, dar nu vor face nimic concret”, consideră Bolea.

„Dodon va pune în practică toate planurile Moscovei”

La rândul său, deputatul liberal Roman Boțan este de părere că parlamentarele din 2019 sunt din start fraudate din cauza sistemului mixt. „Imaginați-vă că sunt membru al PL și trebuie să fac campanie electorală în una din cele două circumscripții din regiunea transnistreană, unde au acces doar socialiștii. Nu voi putea să-mi exercit drepturile de a informa cetățenii într-o regiune necontrolată constituțional, iar ei nu vor fi informați corect. Astfel, realizăm că sistemul electoral mixt, în cazul R. Moldova, este o lovitură în adresa democrației. Aşa cum în circumscripții există doar un singur scrutin, cei care câștigă sunt oligarhii, businessmenii, dar și partidele de stânga, pentru că electoratul lor este mai consolidat. De aceea nu este exclus că socialiștii vor obține majoritatea parlamentară”, susţine deputatul.

Dacă PSRM va avea majoritate parlamentară, Boţan se arată încrezut, că „Dodon va pune în practică toate planurile dictate de Moscova, va purcede pe calea federalizării și va anula Acordul cu UE”.

„Putem admite repetarea scenariului din 2001”

Analistul politic Igor Volniţchi admite că socialiștii ar putea obține majoritatea parlamentară, însă, în opinia sa, totul depinde de situația din sezonul politic din toamnă. „La moment, avem trei mari tabere politice: guvernarea, opoziția proeuropeană, cât de cât unită, și PSRM. Fiecare dintre acestea are o agendă, mai mult sau mai puțin clară, pentru noul sezon politic și acea care va reuși să se impună va avea prima șansă la câștigarea parlamentarelor. E clar că opoziția proeuropeană va miza pe un val masiv de proteste de amploare, care ar urma să continue începând cu 26 august. Dacă protestele vor fi de amploare și vor continua toată toamna și iarna, atunci opoziția proeuropeană va porni cu prima șansă în alegerile parlamentare din 2019. În caz contrar, guvernarea va reuși să-și impună propria agendă, care este orientată spre problemele sociale, drumuri noi, „Prima Casă”, Arena Chișinău, corupția în medicină etc. Evident, și socialiștii vor încerca să-și impună propria agendă. Am văzut că ei vorbeau despre anumite proteste și despre amplificarea eforturilor de a consolida societatea în jurul ideii republicii parlamentare. Dacă ei vor reuși să-și consolideze rândurile și să joace pe dezamăgirea electoratului față de guvernările proeuropene din ultimii nouă ani, atunci putem admite repetarea scenariului din 2001. Poate PSRM nu va obține o majoritate constituțională, dar o majoritate simplă este reală”, explică Volniţchi.

„Socialiștii ar putea renunţa de facto la Acordul de Asociere”

Mai mult, comentatorul este de părere că, în orientarea externă a R. Moldova, vor fi anumite modificări sesizabile, dar nu radicale. „PSRM va pune accent pe integrarea euroasiatică, dar nu cred că se va ajunge la excese în ceea ce ține de renunțarea la succesele înregistrate pe filiera integrării europene. Vom asista la un demers al socialiștilor privind revizuirea anumitor părți din Acordul de Asociere, dar nu cred că acestea vor fi anulate. După exemplul comuniștilor, socialiștii vor fi nevoiți să păstreze o oarecare relație cu europenii, în paralel promovându-și destul de moderat oferta proeuroasiatică. Totodată, în ultimul timp, am văzut că din discursul președintelui Dodon a dispărut termenul federalizare, apărând o altă terminologie optimistă… Astfel, el nu exclude ca în 2019 să apară o conjunctură favorabilă pentru soluționarea problemei transnistrene. Rămâne să vedem la ce se referă”, reiterează expertul.

În schimb, analistul politic Anatol Țăranu spune că, dacă în următoarele luni nu se va produce o unificare absolută pe flancul opoziției proeuropene și unioniste, un scenariu similar celui din 2001 este mai mult decât probabil. În cazul în care PSRM va obține majoritatea și va forma guvernul, Ţăranu afirmă că socialiștii vor fi nevoiți să acționeze după regulile dictate de Moscova. „Din acest punct de vedere, putem să ne așteptăm la o schimbare radicală a vectorului de dezvoltare al R. Moldova, adică la reorientarea de la vectorul european la cel euroasiatic, ceea ce va duce la o destabilizare totală în societatea moldovenească și va avea consecințe imprevizibile. Juridic, socialiștii nu vor renunța la Acordul de Asociere cu UE, dar, de facto, acest lucru se va întâmpla”, precizează analistul politic. „În acest caz, consideră el, federalizarea R. Moldova va deveni o realitate, aceasta fiind unica soluție a Moscovei de a menține Chişinăul în aria influenței sale geopolitice”.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:44

O înregistrare audio, publicată pe rețelele de socializare, demonstrează clar corupția și șantajul la care se dedau socialiștii, în frunte cu președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal, Ion Ceban, în „lupta” declarată la televizor împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)