Actualitate

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

Ministerul Public precizează că ancheta vizează fapte precum abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, în legătură cu unele dosare de acordare a cetăţeniei române.

În acest moment ancheta penală este la început, iar cercetările se fac in rem.

Secretarul de stat în cadrul Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Ana Guţu, susţine la Europa FM, că problemele penale descoperite în România afectează întreg procesul de acordare a cetăţeniei pentru moldovenii din Republica Moldova. Potrivit sursei, nu mai puţin de 3.500 de dosare au probleme.

Acordarea cetăţeniei române este gestionată de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, iar şeful instituţiei, Andrei Tinu, spune că nimeni nu l-a chemat încă la parchet.

Surse diplomatice au declarat pentru Europa FM că la sediile consulare ale MAE din Republica Moldova vin să depună jurământul şi persoane care nu ştiu „o boabă” în limba română, deşi asta este o condiţie pentru acordarea cetăţeniei.

Preşedintele ANC, Andrei Tinu, spune că este posibil pentru că legea nu mai prevede intervievarea candidaţilor care pe parcursul întocmirii dosarului de cetăţenie dovedesc că au avut rude în România, iar jurământul este oricum ultimul pas.

Cât priveşte cererea în creştere a unor ruşi de a deveni români, Preşedintele ANC spune că puţini au şi primit cetăţenia în ultimii trei ani.

Dosarul penal în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a e nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români a fost declinat acum mai bine de o lună de la Parchetul General la Direcţia Naţională Anticorupţie, mai exact la 23 ianuarie.

https://infoprut.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *