Actualitate

România a acordat peste 200 de milioane de euro asistentă pentru dezvoltarea R. Moldova

Astfel, bugetul naţional total destinat asistenţei pentru dezvoltare, raportat de România în 2016, a fost de 240 milioane de euro, reprezentând 0,14% din Venitul Naţional Brut. Contribuţiile multilaterale reprezintă 59% din fondurile acordate de România la nivel naţional, iar cele bilaterale – 41%.

Sectoarele care au beneficiat cel mai mult de finanţare au fost: democraţie şi buna guvernare (63%), educaţie (26%) şi asistenţă umanitară (9%), precizează MAE, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Principala ţară beneficiară de asistenţă bilaterală din partea României a fost Republica Moldova (86% din fonduri). România a oferit asistenţă şi altor state precum: Serbia, Ucraina, Georgia, Siria, Turcia (refugiaţi sirieni), Irak, dar şi unor state din Africa şi Asia Centrală. În total, 80 de state au beneficiat de asistenţă din partea României, în special sub forma burselor de studiu, menţionează raportul.

Conform MAE, "2016 a fost un an important în consolidarea profilului internaţional al României de donator emergent, materializat prin adoptarea unui nou cadru legislativ privind asistenţa pentru dezvoltare şi ajutor umanitar şi prin crearea unei Agenţii dedicate Cooperării Internaţionale pentru Dezvoltare (RoAid)".

Documentul făcut public este cel de-al cincilea raport naţional care analizează politica de cooperare internaţională pentru dezvoltare a României, având ca scop întărirea gradului de transparenţă şi a nivelului de informare cu privire la contribuţiile raportate.

Raportul conţine informaţii detaliate privind asistenţa pentru dezvoltare raportată de instituţiile publice, o analiză statistică pe regiuni geografice şi arii tematice, precum şi o evaluare a acesteia.

Publicarea rapoartelor naţionale anuale privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost iniţiată în 2012, reprezentând un element esenţial în sensul promovării informării, transparenţei şi asumării eforturilor în domeniu. Publicarea raportului reprezintă unul din instrumentele prin care România implementează angajamentele internaţionale privind transparenţa, stabilit prin Documentul de la Busan.

Totodată, România raportează anual Comitetului Asistenţă pentru Dezvoltare al OCDE asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată statelor partenere şi publică datele privind fondurile AOD alocate în registrul International Aid Transparency Initiative, fiind primul stat din noile state membre UE şi, în general, unul dintre puţinele din UE care a realizat acest lucru.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *