Astăzi 24 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Ultima oră 6 Iulie 2015, ora 08:07

Românii de pe ambele maluri au cerut unirea: Domnule preşedinte Iohannis, primiţi-ne acasă

Marime Font

Zeci de mii de români de pe ambele maluri ale Prutului au participat, duminică, la Chişinău, la Marea Adunare Naţională unde au cerut unirea României cu Republica Moldova, unioniştii plecând apoi pe jos, în Marşul lui Ştefan cel Mare, spre Bucureşti, sub deviza "Domnule preşedinte Iohannis, primiţi-ne acasă!".

"Să ne conjugăm eforturile pentru a întâmpina în 2018 centenarul Marii Uniri printr-o revenire, de data aceasta definitivă, a Basarabiei la sânul Patriei Mame, România", se arată în apelul Marii Adunări Naţionale de la Chişinău la care au participat, duminică, zeci de mii de români din întreaga Moldovă şi din numeroase oraşe româneşti, dar şi din diaspora moldovenească.

"Considerând că adoptarea la 27 agust 1991 a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova faţă de URSS şi recunoaşterea de către România a independenţei R. Moldova a fost un pas necesar în contextul istoric de la finele veacului trecut, pentru lichidarea consecinţelor dezmembrării naţionale de la 1940 şi apropierea comunităţilor din cele două state (...) declarăm: realizarea dreptului la unitate naţională al românilor de pe ambele maluri ale Prutului este un deziderat care nu mai poate fi amânat", se mai arată în apelul semnat de toţi participanţii la demonstraţie.
 
Aceştia au cerut autorităţilor din Bucureşti şi Chişinău ca, "mai presus de ideologiile şi interesele de partid", să promoveze solidaritatea naţională şi să contribuie la reunirea celor două maluri ale Prutului.

Loading...


Ei au solicitat preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi preşedintelui R Moldova, Nicolae Timofti, să ia în discuţie subiectul "viitorului comun al celor două state în organismele internaţionale din care fac parte România şi R. Moldova".

Totodată, unioniştii au cerut Parlamentului European, Consiliului European şi Comisiei Europene, precum şi parlamentelor şi guvernelor ţărilor membre ale UE, "să sprijine acţiunile de apropiere a celor două state româneşti".

Pe lângă apel, ei au semnat şi o petiţie privind unirea pe care o vor înainta autorităţilor moldovene şi româneşti.

De la tribuna amplasată în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău au luat cuvântul lideri ai mişcării de eliberare naţională din 1990, moldoveni plecaţi peste hotare sau reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

Manifestaţia s-a desfăşurat sub efigia lui Ştefan cel Mare. "Ghidaţi de memoria şi imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile, am pornit în marş spre Bucureşti. Îi chemăm alături de noi pe toţi cei din localităţile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem să mergem pe jos şi să cerem fraţilor de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule preşedinte Iohannis, primiţi-ne acasă!", a declarat Anatol Ursu, preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei, una din asociaţiile organizatoare.

La adunare au participat reprezentanţi a 44 de asociaţii româneşti şi moldoveneşti din 14 ţări.

Adunarea a fost deschisă de mai mulţi artişti şi grupuri din R. Moldova, printre care Cristi Teodorovici, fiul lui Doina şi Aldea Teodorovici, grupul Ştefan Vodă, Corul de la Lozova, care au interpretat "cântece care au însoţit istoria".

"Credem că vom fi din nou un neam întreg pentru că numai aşa putem izbăvi în faţa tuturor greutăţilor", a declarat Cristi Teodorovici.

"Să nu ne batem pe frunte. Avem de unit ţara împreună. Suntem prea risipiţi în lume, prea răzleţiţi, prea rânzoşi şi ne mâncăm toţi cu pofte, nu se ştie care-i mai mare şi ne vin străinii să ne facă legi. Mare luptă ne aşteaptă!", a spus Tudor Ungureanu, din grupul Ştefan Vodă.

Demonstraţia a fost binecuvântată de un grup de preoţi de la Mitropolia Basarabiei, care au precizat, însă, că nu binecuvântează xenofobia, ura faţă de fraţii de sânge sau de alt neam şi nici anarhia şi violenţa.

"R. Moldova este un stat controlat de hoţi, corupţi şi mincinoşi. Credeţi că liderii politici ne pot oferi un trai mai bun? Să-l lăsăm pe Vladimir Voronin să ne hotărască destinul iar şi iar? Acceptăm ca Igor Dodon să ne spună ce putem face şi ce nu putem face în R. Moldova? Ne place să avem politicieni fără coloană vertebrală ca Marian Lupu? (...) Aceşti politicieni trebuie să înţeleagă că alături de colegii lor din alte partide trebuie să se ferească din faţa tăvălugului unionist. Dacă nu se vor da ei la o parte, îi vom da noi la o parte", a spus Constantin Codreanu, de la Blocul Unităţii Naţionale, de la tribuna Marii Adunări Naţionale.

El a mai spus că vrea o justiţie "eficientă în R. Moldova care să bage hoţii la puşcărie, nu să-i lase să ajungă la primărie".

Tatiana Ciobanu, coordonator al Asociaţiei Dacia din Roma, le-a spus celor prezenţi că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, în timpul vizitei sale recente în Italia, că moldovenii trăiesc cu speranţa că "Europa îşi va recupera paradisul pierdut", România Mare.

La eveniment a luat cuvântul şi Alex Greceniuc, preşedintele Asociaţiei tinerilor ucraineni din România, care a vorbit în ucraineană.

"Vă vorbesc ca un cetăţean al unei ţări din UE şi ca parte a comunităţii ucrainene. Ca membru al unei naţiuni care acum luptă pentru principiile asumate, vă pot spune că Moldova e într-un moment al alegerii unei direcţii. Întrebarea principală e dacă alegem estul sau vestul. Dacă alegem asocierea cu un partener estic care aduce promisiuni deşarte, conflicte armate, jocuri politice murdare, minciună şi corupţie sau dacă alegem pe cel vestic care vine cu posibilităţile cotidiene, siguranţa şi pacea", a afirmat Greceniuc, spunându-le moldovenilor că au în România "un partener de nădejde".

El le-a dat ca exemplu Ucraina, unde "oamenii şi nu administraţia şi-au ales viitorul", făcând "o alegere înţeleaptă", chiar dacă este una costisitoare.

Participanţii, de la copii mici la oameni în vârstă, au fluturat steaguri tricolore şi bannere pe care scria "Vrem Unirea" şi "Unirea face puterea", şi au purtat tricouri pe care scria "Basarabia, pământ românesc" şi "Basarabia e România".

Organizatorii au amplasat un steag tricolor de 300 de metri în faţa sediului Guvernului R. Moldova.

"Sărăcie avem, hoţi avem, da' viitor n-avem", spune un bătrân de 62 de ani, cu copiii "risipiţi pentru un trai mai bun în Rusia, România şi Italia".

"Murim, dar nu dăm înapoi", susţine un alt participant în vârstă, exprimându-şi speranţa că va apuca să vadă unirea.

Înfruntând când ploaia, când soarele puternic, zecile de mii de unionişti au cântat şi au scandat în mai multe rânduri "Unirea, Unirea!".

După încheierea Marii Adunării Naţionale, participanţii au plecat în marşul spre Ungheni, traversând Chişinăul.

În faţa Ambasadei Rusiei, ei s-au oprit timp de câteva minute şi au scandat: "Afară armata rusă!", "Rusia nu uita, Basarabia nu-i a ta!".

"DNA, treceţi Prutul!", Salvarea e peste Prut şi noi mergem după ea!", România Mare-vechile hotare!", Trăiască, trăiască, Ardealul, Moldova şi Ţara Românească!" au fost alte scandări ale participanţilor la marş, salutaţi de locuitorii din Chişinău întâlniţi pe drum.

Marşul unioniştilor se va derula pe jos în următoarele zile, pe traseul Chişinău-Străşeni-Lozova-Călăraşi-Corneşti-Ungheni. Trecerea Prutului este planificată pentru sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00, într-o refacere la scară mare a podurilor de flori.

Sursa: mediafax.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 09:34

Focuri de armă, la Cimișlia. Bărbat împușcat mortal

Focuri de armă, la Cimișlia. Bărbat împușcat mortal

La 23 februarie 2020, în jurul orei ora 17.45, în Serviciul de gardă a parvenit informația telefonică, un bărbat în vârstă de 65 ani, locuitor al raionului Cimislia, în urma unui conflict la domiciliul unui consatean în vârstă de 65ani, a efectuat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 09:27

BUZĂU: Femeia suspectă de CORONAVIRUS, transferată la tabăra de la Arbănaşi

BUZĂU: Femeia suspectă de CORONAVIRUS, transferată la tabăra de la Arbănaşi

 O femeie suspectă de coronavirus, sosită din Italia duminică seara, a fost transferată, în cursul nopţii, la tabăra de la Arbănaşi, unde va sta în carantină 14 zile, au anunţat, luni, reprezentanţii Biroul de presă al Prefecturii Buzău. "După ce i s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 09:22

Maia Sandu: Un număr mare de concetățeni vin din Italia și pleacă încolo. Cum ne protejează guvernul nostru de pericolul coronavirusului? Nicicum!

Maia Sandu: Un număr mare de concetățeni vin din Italia și pleacă încolo. Cum ne protejează guvernul nostru de pericolul coronavirusului? Nicicum!

Sunt situații în care, efectiv, de acțiunile statului depinde viața noastră. Acum suntem în pragul unei asemenea situații. Creșterea numărului de contaminări cu coronavirus în Italia reprezintă un pericol enorm pentru cetățenii Republicii Moldova. Un număr mare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 09:19

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

Cel mai antinațional, cel mai fariseic, cel mai corupt, cel mai demagogic, cel mai petrecăreț, dar și cel mai trădător președinte din istoria Republicii Moldova elogiază (pentru a câtă oară!) toate sărbătorile sovietice și rusești, dar mai ales pe cele militare. Acest individ,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 09:07

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: Nu putem spune că nu va fi coronavirus în România / Granițele nu pot fi închise

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: Nu putem spune că nu va fi coronavirus în România / Granițele nu pot fi închise

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, duminică seară, referitor la femeia revenită la Buzău dintr-o localitate din Italia aflată în carantină din cauza coronavirusului, că ea trebuia să declare în primul rând din ce zonă vine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 08:51

INVESTIGAȚIE /// Viața după război: Georgia și Moldova (anticoruptie.md)

INVESTIGAȚIE /// Viața după război: Georgia și Moldova (anticoruptie.md)

 Georgia și Moldova au în comun nu numai ospitalitatea și vinul bun, dar și răni adânci brăzdate în istoria ultimului sfert de veac. Două războaie în Georgia și unul în Moldova, susținute de Federația Rusă, au dezbinat teritorii, au frânt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 08:43

Postul de televiziune 10TV face angajări

Postul de televiziune 10TV face angajări

10TV vrea să-și extindă echipa de știri și este în căutarea de jurnaliști activi, bine informați și creativi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 07:12

De ce TACE guvernarea DODON/CHICU? Ministerul Sănătății din București: Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile

De ce TACE guvernarea DODON/CHICU? Ministerul Sănătății din București: Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile

Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile, anunță Ministerul Sănătății, care precizează că până în prezent autoritățile italiene nu au raportat cazuri de români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 04:54

Eşec electoral la Hamburg pentru partidul Angelei Merkel / Extrema dreapta, exclusă din parlamentul regional

Eşec electoral la Hamburg pentru partidul Angelei Merkel / Extrema dreapta, exclusă din parlamentul regional

Alegătorii din Hamburg i-au administrat duminică un eşec electoral partidului conservator al Angelei Merkel, în plină criză internă, şi au exclus formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) din parlamentul regional, potrivit primelor estimări citate de AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 00:10

De ce scandalul Grenell - Plahotniuc, vechi de 2 ani, apare acum? Rusia se implică în campania electorala din SUA împotriva lui Trump (Washington Post) / Reacția lui Grenell

De ce scandalul Grenell - Plahotniuc, vechi de 2 ani, apare acum? Rusia se implică în campania electorala din SUA împotriva lui Trump (Washington Post) / Reacția lui Grenell

Noul director al serviciului național de informații naționale din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fugit între timp din Republica Moldova și are interdicție...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:21

Ala Nemerenco despre „reacția rapidă a Guvernării Dodon/Chicu”: Noapte buna, Moldova! Pînă la primul coronavirus, care e foarte aproape...

Ala Nemerenco despre „reacția rapidă a Guvernării Dodon/Chicu”: Noapte buna, Moldova! Pînă la primul coronavirus, care e foarte aproape...

2 decese (cu vârsta de 75 și 78 ani) și 60 infectați cu coronavirus au fost înregistrați la sfârșitul zilei de ieri în Italia. Cazurile sunt din nordul Italiei, majoritar în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă inima industrială a țării. Toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:03

Alertă de coronavirus pe aeroportul din Timișoara

Alertă de coronavirus pe aeroportul din Timișoara

O sută de pasageri care așteptau să se îmbarce spre Treviso, Italia, de pe aeroportul Timișoara sunt blocați pe pistă. E alertă de coronavirus, pentru că avionul care urma să plece la Treviso tocmai sosise de la Bergamo, iar autoritățile ar fi decis să fie oprit la sol pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:00

Cutremur de 5,7 grade în Turcia: cel puțin 8 oameni au murit, iar 21 sunt răniți

Cutremur de 5,7 grade în Turcia: cel puțin 8 oameni au murit, iar 21 sunt răniți

Opt persoane au murit, iar altele au rămas prinse sub dărâmături, după un cutremur cu o magnitudine de 5,7 grade care a lovit, duminică, la granița Turciei cu Iran, transmite Mediafax. Printre victime au fost și copii, iar 21 de oameni au fost răniți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:00 de Ana Marchitan

Ni se răsucesc buneii în mormânt de rușine: Pe 23 februarie, moldovenii își idolatrizează în continuare ocupanții

Ni se răsucesc buneii în mormânt de rușine: Pe 23 februarie, moldovenii își idolatrizează în continuare ocupanții Din editia print

Mii de moldoveni au fost schingiuiți, deportați și chiar împușcați de bolșevici în imperiul sovietic. Cu toate acestea, mulți dintre urmașii acestora continuă să celebreze sărbătorile ocupanților. Oricât de stupid ar părea, în viziunea celor care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 13:01

Coronavirus ITALIA: Peste 100 de cazuri, 2 morți, 12 orașe izolate, peste 50.000 de oameni în carantină

Coronavirus ITALIA: Peste 100 de cazuri, 2 morți, 12 orașe izolate, peste 50.000 de oameni în carantină

Situație alarmantă în Italia, unde coronavirus a lovit brusc cu un număr mare de cazuri în ultimele 48 de ore.  Noile cifre din Italia sunt chiar și mai înspăimântătoare ca până acum. Conform oficialităților s-a ajuns la peste 100 de cazuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 12:48

Prognoza METEO pe o săptămână / FOTO

Prognoza METEO pe o săptămână / FOTO

Meteorologii prognozează pentru astăzi vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Iată ce valori termice se vor înregistra pe parcursul zilei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 12:39

Un adept al Pământului plat a murit într-un accident de rachetă

Un adept al Pământului plat a murit într-un accident de rachetă

Americanul Mike Hughes a murit după ce racheta artizanală la bordul căreia se afla s-a prăbuşit imediat după decolare, potrivit CNN. Racheta fusese construită în curtea pilotului, cu un cost de 18.000 de dolari. El era un adept al teoriei pământului plat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 11:00

Valeriu Munteanu: 23 februarie - (Non)Valorile falsei sărbători

Valeriu Munteanu: 23 februarie - (Non)Valorile falsei sărbători

Luni, m-a sunat fratele unui fost coleg de liceu, cu o solicitare deocheată, care m-a marcat atât profund, încât esenţa acesteia nu pot să mi-o explic nici acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 10:41

Calul troian al Moscovei de lângă România. Stațiunea turistică din Bulgaria unde se bănuiește că sunt antrenați SPIONII ruși

Calul troian al Moscovei de lângă România. Stațiunea turistică din Bulgaria unde se bănuiește că sunt antrenați SPIONII ruși

Un impresionant complex sportiv și de turism de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, cunoscut de localnici sub numele de „Complexul rusesc”, a devenit un veritabil simbol al Bulgariei, o țară prinsă între loialitatea față de NATO și UE, pe de o parte, și relația de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 10:31

Guvernul italian interzice, prin decret, accesul si parasirea a 11 localitati din cauza coronavirusului / VIDEO

Guvernul italian interzice, prin decret, accesul si parasirea a 11 localitati din cauza coronavirusului / VIDEO

Doi italieni sunt primii europeni rapusi de coronavirus. Este vorba despre un barbat de 78 de ani si o femeie de 75 de ani, care provin din localitati mici de munte. In regiunile Lombardia si Veneto, unde traiesc si comunitati mari de romani, autoritatile au luat masuri speciale de preventie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 10:23

FOTO // Incendiul de la Aeroportul Otopeni a fost stins; aproximativ 500 de persoane, evacuate

FOTO // Incendiul de la Aeroportul Otopeni a fost stins; aproximativ 500 de persoane, evacuate

 Incendiul izbucnit la unul dintre fast food-urile din terminalul Plecări al Aeroportului Otopeni a fost stins, în total fiind evacuate 500 de persoane, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF). Potrivit pompierilor, la momentul producerii...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)