Astăzi 27 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Ultima oră 6 Iulie 2015, ora 08:07

Românii de pe ambele maluri au cerut unirea: Domnule preşedinte Iohannis, primiţi-ne acasă

Marime Font

Zeci de mii de români de pe ambele maluri ale Prutului au participat, duminică, la Chişinău, la Marea Adunare Naţională unde au cerut unirea României cu Republica Moldova, unioniştii plecând apoi pe jos, în Marşul lui Ştefan cel Mare, spre Bucureşti, sub deviza "Domnule preşedinte Iohannis, primiţi-ne acasă!".

"Să ne conjugăm eforturile pentru a întâmpina în 2018 centenarul Marii Uniri printr-o revenire, de data aceasta definitivă, a Basarabiei la sânul Patriei Mame, România", se arată în apelul Marii Adunări Naţionale de la Chişinău la care au participat, duminică, zeci de mii de români din întreaga Moldovă şi din numeroase oraşe româneşti, dar şi din diaspora moldovenească.

"Considerând că adoptarea la 27 agust 1991 a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova faţă de URSS şi recunoaşterea de către România a independenţei R. Moldova a fost un pas necesar în contextul istoric de la finele veacului trecut, pentru lichidarea consecinţelor dezmembrării naţionale de la 1940 şi apropierea comunităţilor din cele două state (...) declarăm: realizarea dreptului la unitate naţională al românilor de pe ambele maluri ale Prutului este un deziderat care nu mai poate fi amânat", se mai arată în apelul semnat de toţi participanţii la demonstraţie.
 
Aceştia au cerut autorităţilor din Bucureşti şi Chişinău ca, "mai presus de ideologiile şi interesele de partid", să promoveze solidaritatea naţională şi să contribuie la reunirea celor două maluri ale Prutului.


Ei au solicitat preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi preşedintelui R Moldova, Nicolae Timofti, să ia în discuţie subiectul "viitorului comun al celor două state în organismele internaţionale din care fac parte România şi R. Moldova".

Totodată, unioniştii au cerut Parlamentului European, Consiliului European şi Comisiei Europene, precum şi parlamentelor şi guvernelor ţărilor membre ale UE, "să sprijine acţiunile de apropiere a celor două state româneşti".

Pe lângă apel, ei au semnat şi o petiţie privind unirea pe care o vor înainta autorităţilor moldovene şi româneşti.

De la tribuna amplasată în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău au luat cuvântul lideri ai mişcării de eliberare naţională din 1990, moldoveni plecaţi peste hotare sau reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

Manifestaţia s-a desfăşurat sub efigia lui Ştefan cel Mare. "Ghidaţi de memoria şi imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile, am pornit în marş spre Bucureşti. Îi chemăm alături de noi pe toţi cei din localităţile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem să mergem pe jos şi să cerem fraţilor de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule preşedinte Iohannis, primiţi-ne acasă!", a declarat Anatol Ursu, preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei, una din asociaţiile organizatoare.

La adunare au participat reprezentanţi a 44 de asociaţii româneşti şi moldoveneşti din 14 ţări.

Adunarea a fost deschisă de mai mulţi artişti şi grupuri din R. Moldova, printre care Cristi Teodorovici, fiul lui Doina şi Aldea Teodorovici, grupul Ştefan Vodă, Corul de la Lozova, care au interpretat "cântece care au însoţit istoria".

"Credem că vom fi din nou un neam întreg pentru că numai aşa putem izbăvi în faţa tuturor greutăţilor", a declarat Cristi Teodorovici.

"Să nu ne batem pe frunte. Avem de unit ţara împreună. Suntem prea risipiţi în lume, prea răzleţiţi, prea rânzoşi şi ne mâncăm toţi cu pofte, nu se ştie care-i mai mare şi ne vin străinii să ne facă legi. Mare luptă ne aşteaptă!", a spus Tudor Ungureanu, din grupul Ştefan Vodă.

Demonstraţia a fost binecuvântată de un grup de preoţi de la Mitropolia Basarabiei, care au precizat, însă, că nu binecuvântează xenofobia, ura faţă de fraţii de sânge sau de alt neam şi nici anarhia şi violenţa.

"R. Moldova este un stat controlat de hoţi, corupţi şi mincinoşi. Credeţi că liderii politici ne pot oferi un trai mai bun? Să-l lăsăm pe Vladimir Voronin să ne hotărască destinul iar şi iar? Acceptăm ca Igor Dodon să ne spună ce putem face şi ce nu putem face în R. Moldova? Ne place să avem politicieni fără coloană vertebrală ca Marian Lupu? (...) Aceşti politicieni trebuie să înţeleagă că alături de colegii lor din alte partide trebuie să se ferească din faţa tăvălugului unionist. Dacă nu se vor da ei la o parte, îi vom da noi la o parte", a spus Constantin Codreanu, de la Blocul Unităţii Naţionale, de la tribuna Marii Adunări Naţionale.

El a mai spus că vrea o justiţie "eficientă în R. Moldova care să bage hoţii la puşcărie, nu să-i lase să ajungă la primărie".

Tatiana Ciobanu, coordonator al Asociaţiei Dacia din Roma, le-a spus celor prezenţi că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, în timpul vizitei sale recente în Italia, că moldovenii trăiesc cu speranţa că "Europa îşi va recupera paradisul pierdut", România Mare.

La eveniment a luat cuvântul şi Alex Greceniuc, preşedintele Asociaţiei tinerilor ucraineni din România, care a vorbit în ucraineană.

"Vă vorbesc ca un cetăţean al unei ţări din UE şi ca parte a comunităţii ucrainene. Ca membru al unei naţiuni care acum luptă pentru principiile asumate, vă pot spune că Moldova e într-un moment al alegerii unei direcţii. Întrebarea principală e dacă alegem estul sau vestul. Dacă alegem asocierea cu un partener estic care aduce promisiuni deşarte, conflicte armate, jocuri politice murdare, minciună şi corupţie sau dacă alegem pe cel vestic care vine cu posibilităţile cotidiene, siguranţa şi pacea", a afirmat Greceniuc, spunându-le moldovenilor că au în România "un partener de nădejde".

El le-a dat ca exemplu Ucraina, unde "oamenii şi nu administraţia şi-au ales viitorul", făcând "o alegere înţeleaptă", chiar dacă este una costisitoare.

Participanţii, de la copii mici la oameni în vârstă, au fluturat steaguri tricolore şi bannere pe care scria "Vrem Unirea" şi "Unirea face puterea", şi au purtat tricouri pe care scria "Basarabia, pământ românesc" şi "Basarabia e România".

Organizatorii au amplasat un steag tricolor de 300 de metri în faţa sediului Guvernului R. Moldova.

"Sărăcie avem, hoţi avem, da' viitor n-avem", spune un bătrân de 62 de ani, cu copiii "risipiţi pentru un trai mai bun în Rusia, România şi Italia".

"Murim, dar nu dăm înapoi", susţine un alt participant în vârstă, exprimându-şi speranţa că va apuca să vadă unirea.

Înfruntând când ploaia, când soarele puternic, zecile de mii de unionişti au cântat şi au scandat în mai multe rânduri "Unirea, Unirea!".

După încheierea Marii Adunării Naţionale, participanţii au plecat în marşul spre Ungheni, traversând Chişinăul.

În faţa Ambasadei Rusiei, ei s-au oprit timp de câteva minute şi au scandat: "Afară armata rusă!", "Rusia nu uita, Basarabia nu-i a ta!".

"DNA, treceţi Prutul!", Salvarea e peste Prut şi noi mergem după ea!", România Mare-vechile hotare!", Trăiască, trăiască, Ardealul, Moldova şi Ţara Românească!" au fost alte scandări ale participanţilor la marş, salutaţi de locuitorii din Chişinău întâlniţi pe drum.

Marşul unioniştilor se va derula pe jos în următoarele zile, pe traseul Chişinău-Străşeni-Lozova-Călăraşi-Corneşti-Ungheni. Trecerea Prutului este planificată pentru sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00, într-o refacere la scară mare a podurilor de flori.

Sursa: mediafax.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)