Chișinău

RTE în prag de faliment din cauza unor pretinse datorii

„Cu banii care îi acumulăm zilnic ne străduim să achităm energia electrică şi o parte din creditul luat pentru a putea achita salariile angajaţilor”, a declarat, ieri, Gheorghe Morgoci în timpul şedinţei operative de la primărie. Printr-o dispoziţie a Judecătoriei executorii Buiucani, peste două mln. de lei au fost deja sustraşi din contul regiei.

Diana Gurschi, şefa Direcţiei juridice din cadrul primăriei, susţine că aplicarea sechestrului pe conturile întreprinderii din cauza pretinselor datorii de 15 mln. lei faţă de SRL ucrainean "Electro-Plus" sunt neîntemeiate. Aceste datorii au fost lichidate treptat, iar în anul 2008 dosarul pe marginea datoriilor respective a fost clasat de către instanţa de judecată", a spus Gurschi.

Jurista nu înţelege de ce Procuratura Generală tărăgănează atât de mult examinarea dosarului deşi primăria a prezentat toată informaţia, inclusiv actul de verificare din decembrie 2002 unde este prevăzut că RTE nu are nici o datorie. „Nu este clar nici de ce Procuratura Generală şi instanţa de judecată a refuzat demersul de a atrage în acest dosar Curtea de Conturi care din 2002 până în 2010 a efectuat opt verificări la RTE unde, de asemenea, nu au fost găsite aceste datorii”, a spus Gurschi.

Pentru a uşura situaţia Regia Transport Electric, primăria urmează să încheie cu aceasta un contract de servicii publice. Astfel, primăria se va angaja să subvenţioneze anumite cheltuieli, iar RTE va fi obligată să presteze servicii de calitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *