Actualitate

Rugămintea unei simple studente pentru primarul Andrei Năstase

Nu de alta, dar moldovenilor le stă în sânge să facă alegeri greșite, mai ales celor care sunt gata să-şi vândă demnitatea în schimbul unui pahar de krepleak. Ce ne costă, la urma urmelor? îşi zic unii dintre aceştia. Dăm un vot, primim un stoparik şi târgul e încheiat spre fericirea tuturor.

Nu vreau să obijduiesc pe nimeni, dar mi se pare câteodată că națiunea noastră (mă refer la cetăţenii R. Moldova, nu şi ai României) este nebună la cap. Căci nişte oameni teferi nu pot să calce pe aceeași greblă de infinite ori…

Totuşi, vara începe altfel atunci când chișinăuienii pornesc spre secțiile de votare pentru a-şi alege un nou primar. Sondajele realizate înainte de primul tur al acestor alegeri arătau că Silvia Radu, candidatul „independent” și „integru”, aleasa lui Nistor Grozavu pentru fotoliul de primar interimar, împreună cu socialistul sau, dacă îl cităm pe Voronin, „megafonul” Ion Ceban, vor accede în turul doi. Dar, dragi chișinăuieni, a urmat marea surpriză – „megafonul” a intrat în finală cu proeuropeanul Andrei Năstase. O, Sfinte Sisoe, cine a făcut acele sondaje şi a încercat să manipuleze electoratul în cel mai urât mod? ne întrebăm unul pe altul, deşi toţi cunoaştem răspunsul, dar strângem din umeri, ca să nu părem proşti.
Înainte de ziua tăcerii, după nenumărate invitații din partea lui Ceban pentru Năstase la dezbateri, în faţa Arcului de Triumf, cei doi s-au întâlnit, în sfârşit, la dezbaterea electorală organizată de Promo-Lex. Din păcate, nici atunci moldovenii noștri nu s-au putut abține să nu transforme o simplă dezbatere într-un circ. După nenumărate promisiuni, vociferate cu scrâşnete de dinţi, ale candidaţilor, oamenii din sală strigau tot felul de prostii, recurgând chiar şi la agresiuni verbale, în timp ce „viitorii noştri primari” încercau să se înglodeze unul pe altul cât de mult le stătea în puteri. Dar, cu părere de rău, poveștile nu le ieșeau întotdeauna strună. Cred că orice politician ajunge uneori la momente de criză, când oboseşte chiar și să mintă. Altfel nu-l putem înțelege pe Andrei Năstase care, după ce a făgăduit că va rezolva fără vorbă toate problemele Chișinăului, s-a făcut de râs la o simplă întrebare a lui Ceban despre stația de epurare. Ironic şi îngâmfat, Năstase a zis că el va lupta contra corupţiei şi a nedreptăţii, dar la ţevi nu se pricepe deloc şi că asta ar fi treaba contracandidatului său.

Spre ruşinea sa, Năstase a arătat atunci ca un individ care se laudă la dreapta şi stânga că îşi va construi o gospodărie de poveste, cu păsări fermecătoare în copaci şi cele mai scumpe frumuseţi în casă, unde va fi ordine perfectă şi curăţenie lună. Numai ţevile vor curge. Va fi oleacă de apă şi murdărie pe jos, dar nu-i atât de grav. Ce vrei de la om, dacă nu se pricepe la ţevi?

Adresarea mea, a unei simple studente, către noul edil al Chişinăului, Andrei Năstase: domnule primar general, nu uita și de problemele elementare cu care se confruntă locuitorii oraşului. Eu te-am votat pe matale, te rog, nu mă dezamăgi! Eu ţi-am dat un vot, tu învaţă cum se repară o ţeavă. Şi vom fi chit. Batem palma? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *