Internațional

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Svetlanei Tihanovskaia

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Svetlanei Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus, provocând reacții rapide din partea unor miniștri de externe ai Uniunii Europene, relatează Politico.

Tihanovskaia a fugit din Belarus în Lituania la câteva zile după scrutinul prezidențial din 9 august, amplu criticat de opoziție și comunitatea electorală ca fraudat, care a declanșat proteste masive în țara condusă de președintele Alexandr Lukașenko.

Agenția de presă a Kremlinului, TASS, a anunțat miercuri că inițial mandatul de arestare a fost emis în Belarus dar că a fost extins și în Rusia datorită unui acord bilateral dintre cele două țări.

TASS a precizat că nu este vorba de un mandat internațional de arestare și că Tihanovskaia este căutată pentru încălcarea unui articol din codul penal, fără a menționa însă despre care este vorba.

Ministrul de externe leton Edgar Rinkevics a afirmat pe Twitter că este „uluit” să afle de mandat, adăugând că „ea n-a comis nicio infracțiune. Aceasta este o ingerință directă și nejustificată în problemele interne ale #Belarus și afectează și mai mult posibilitatea unui dialog politic”.
Linas Linkevicius, ministrul de externe al Lituaniei, a pus de asemenea sub semnul întrebării mandatul de arestare.

„Svetlana #Tihanovskaia insistă pentru dialog cu #Rusia. Rusia în schimb emite un mandat pentru arestarea sa. Ciudat, chiar nu știu unde se afllă? Interogarea este singurul form de dialog pe care îl cunosc?”, a scris acesta pe Twitter.

Proteste fără precedent au cuprins Belarusul după ce Lukașenko a fost declarat câștigător cu 80% al alegerilor din 9 august, acesta fiind susținut de Rusia dar nerecunoscut de către Uniunea Europeană.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *