Ultima oră

Rusia ar putea fi condamnată pentru CRIME DE RĂZBOI

Jurnalistul Josh Rogin reamintește că, începând cu luna iulie, regimul Assad a aruncat asupra populației civile mai mult de 2 milioane de bombe-butoi. „De asemenea, exista dovezi că regimul a folosit arme chimice impotriva civililor și a practicat tortura pentru uciderea sistematică a cel puțin 11 de mii de civili,” – se spune in articol. Din acest motiv, oficiali militari si functionari de rang înalt din Siria vor fi acuzaţi de crime de război și crime împotriva umanității.

La rândul său, Rusia ar putea fi acuzat de „complicitate la comiterea crimelor de război”, pentru că Moscova a susținut oficial Damascul, care se află în spatele crimele descrise. În confirmarea afirmatiei sale, Rogin spune că această zonă a dreptului internațional a fost aplicată cu succes în cazul urmăririi penale a fostului vicepremier sârb Nikola Sainovic și a fostului președinte liberian Charles Taylor. 

Stephen Rapp (din 2009 până de curând emisar al SUA pentru crime de război) subliniază că răspunderea penală pentru ajutorul rus în Siria intervine numai daca acest ajutor a fost folosit pentru comiterea crimelor de război. „Procurorul trebuie doar să dovedească că oficialii ruși știau despre atrocitățile regimului Assad, oferind acestuia asistență substanțială”.

La rândul său, fostul președinte al Comisiei Consiliul de Securitate al ONU, Cherif Bassiouni, spune că guvernul sirian pare că încalcă acordurile cu privire la regulile războiului. De crime de razboi ar putea fi acuzaţi ulterior sirienii și iranienii care au sprijinit regimul Assad, a spus expertul. El a reamintit, de asemenea, doctrina „responsabilității persoanelor aflate la comanda”. „Responsabilitatea celor aflati la comandă se aplică în cazul persoanelor din Teheran și Moscova, care stiu ce fac acești oameni și nu împiedica acest lucru”, – a concluzionat Bassiouni.

Președintele Asociației Internaționale privind Studiul Genocidului, William Schabas consideră că Rusia poate fi cu greu trasa la răspundere penală pentru complicitate la crime de război în Siria.

Schabas a menționat că astfel de acuzatii pot fi aduse şi altor țări. Astfel, Statele Unite ale Americii au oferit asistență militară pentru armatele din Irak și Sudanul de Sud, care sunt acuzate de crime de război. Dar, în Statele Unite exista „Legea Leahy”, conceputa pentru a preveni asistența directă forțelor armate care încalcă drepturile omului. În Rusia, în schimb, nu există o astfel de procedură legală, a spus expertul.

Sursa: Bloomberg view

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *