Actualitate

Rusia REFUZĂ să-i ridice imunitatea diplomatului care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni. Diplomatul PLEACĂ din România

Diplomatul rus a fost rechemat la Moscova, de la postul din Bucureşti, urmând să părăsească ţara "în scurt timp".

"Autorităţile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe al României", a fost răspunsul ambasadorului rus.

Oleg Malginov şi-a exprimat regretul pentru consecinţele accidentului rutier şi a dat asigurări că autorităţile ruseşti "vor efectua o investigaţie minuţioasă şi detaliată în speţă, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la Bucureşti al diplomatului în cauză şi rechemarea lui imediată în Rusia. Ambasadorul rus a exprimat speranţa că relaţiile bilaterale nu vor fi afectate", se arată într-un comunicat al MAE.

Bogdan Aurescu i-a reamintit diplomatului rus că Moscova are posibilitatea să ridice imunitatea diplomatică, conform Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice. Aurescu i-a solicitat ambasadorului ca autorităţile ruse să coopereze "pe deplin" cu cele româneşti, pentru derularea anchetei privind accidentul de circulaţie şi de asemenea să ia măsuri de urgenţă pentru judecarea diplomatului care a provocat accidentul.

MAE a insistat pe lângă ambasadorul Rusiei ca diplomatul în cauză să nu părăsească România imediat, măsura nefiind justificată, pentru că el are oricum imunitate diplomatică. MAE a aflat de intenţia părţii ruse de a-l retrage pe diplomat imediat după întâlnirea Aurescu-Malginov.

"În opinia MAE, transmisă părţii ruse, un astfel de gest intempestiv este de natură să afecteze negativ percepţia publică asupra modului de abordare şi disponibilităţii părţii ruse faţă de acest caz. MAE a subliniat că, în condiţiile în care Convenţia de la Viena garantează libera circulaţie a tuturor diplomaţilor, inclusiv ieşirea de pe teritoriu statului de reşedinţă, iar România trebuie să respecte pe deplin această normă juridică, responsabilitatea pentru efectele generate revine integral şi exclusiv părţii ruse", se mai arată în comunicatul MAE.

"Din păcate, în practica diplomatică sunt extrem de rare cazurile de ridicare a imunităţii de jurisdicţie", a declarat Bogdan Aurescu, la Antena 3. "Nu există niciun fel de pericol pentru persoana diplomatului rus. Fără îndoială, această măsură (plecarea din România) creează o problemă de percepţie", a mai spus Aurescu.

sursa: gandul.info

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *