Actualitate

Rusia se pregateste de razboi cu Ucraina?

Dupa ce, marti, presedintele rus Dmitri Medvedev l-a acuzat pe omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko de promovarea unei politici rusofobe si a amanat trimiterea unui ambasador la Kiev, analistii presupun ca cele doua tari se afla in pragul unui conflict militar.

In opinia cunoscutului geopolitician rus Aleksandr Dughin, e posibila declansarea unui conflict armat in Crimeea si regiunile din estul Ucrainei asupra carora Rusia si-ar putea institui ulterior protectoratul. „Cred ca amanarea trimiterii unui ambasador la Kiev este o situatie pre-conflictuala”, a spus Dughin. In opinia sa, mesajul lui Medvedev catre Iuscenko, care poate fi considerat o declaratie de razboi, ar putea avea legatura cu revizuirea atitudinii Rusiei fata de integritatea teritoriala a Ucrainei, dupa scenariul georgian din august 2008.

Ucraina a acuzat miercuri Kremlinul de „complexe imperialiste”, dupa discursul lui Medvedev impotriva Kievului. „Din nefericire, tanara conducere rusa devine ostatica vechilor complexe imperialiste, care o imping sa se agate de imaginea unui inamic extern si sa inlocuiasca un dialog de la egal la egal cu un limbaj al ofenselor si amenintarilor”, se spune in Declaratia semnata de Vera Uliancenko, presedinta consiliului politic al Partidului „Ucraina Noastra”. Iuscenko a anuntat ca-i va raspunde lui Medvedev atunci cand va reveni din concediu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *