Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Comentariu 28 Iunie 2012, ora 05:40    Din editia print

Marime Font

Ruta spre normalitate

Azi-dimineaţă am urcat într-un microbuz, ca să merg spre serviciu. Imediat după ce am urcat, microbuzul, rutiera - cum îi spunem noi, era cât pe ce să ajungă într-un accident. 

 
 

V-aţi obişnuit deja cu textele despre rutiere din ultima perioadă. Dacă textul meu ar fi pe aceeaşi linie, acum ar trebui să spun cât de nesimţit era şoferul microbuzului, cum era să lovească o maşină cu un şofer nevinovat, cum microbuzul era plin ochi şi nimeni nu primise bilet. Dar nu a fost aşa.

Să o luăm de la capăt. Circul mult cu rutiera, pentru că e comod. Sunt rapide, au trasee convenabile, te iau şi te lasă unde ai nevoie. Nimeni nu te împinge cu forţa să urci într-o rutieră, dacă vezi că e plină ochi. Şi o călătorie cu rutiera e foarte ieftină. Circulă foarte des, spre deosebire de troleibuze. Să nu uităm că nu toţi avem maşini, iar în momentul în care toţi vom avea maşini - în Chişinău în general nu se va mai putea circula.Au şi dezavantaje, dar le-aţi auzit prea des în ultima vreme. Azi-dimineaţă însă, în microbuz nu era nimeni în picioare, şoferul era politicos şi a împărţit bilete tuturor călătorilor. Însă când ieşea din staţie era cât pe ce să nimerim în accident din cauza şoferului unui automobil ce-o luase spre noi ca la curse. La ştiri auzim că doar şoferii de rutiere ar fi vinovaţi de toate accidentele şi de traficul infernal din Chişinău.

Săptămâna asta am auzit o ştire: poliţiştii moldoveni au luat lecţii de la experţii georgieni. Corupţia din Georgia a fost stârpită şi cică MAI-ul nostru ar fi interesat cum s-ar putea face asta şi în Moldova. Nu cred că e posibil în timpul apropiat, însă asta e altă poveste. În Tbilisi, când întrebam pe cineva cum să ajung în altă parte a oraşului, georgienii mă trimiteau la marshrutkă. Da, Tbilise are rutiere. Multe. Galbene, cu şoferi civilizaţi, nu am simţit să fie o problemă în trafic. În Tbilisi există metrou. Există autobuze, dar şi marshrutci, cum le spun georgienii. Şi ei nu văd în asta o problemă, din contră. Spun că marshrutcile sunt comode.

Mai avem mult până când rutierele din Chişinău vor deveni inutile. Mai avem de cumpărat multe autobuze şi troleibuze. Cât despre trafic, accidentele nu sunt doar din cauza rutierelor, ci şi a şoferilor care şi-au cumpărat permisul, din cauza poliţiştilor corupţi, fiindcă orice şofer ştie că poate scăpa cu mită, chiar dacă e vinovat.

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md