Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Bună Dimineața 17 Noiembrie 2016, ora 10:36

Marime Font

„Să vă ferească Dumnezeu de spumele lui Dodon”

Acum câțiva ani, când plecai peste hotare și te întreba vreun străin de unde ești, trebuia să te gândești foarte bine cum îi explici omului pe unde este amplasată R. Moldova pe hartă și cum găsești elemente reprezentative care ar caracteriza țara, de care străinul nostru să fi auzit. 

 
 
 

Ei bine anii trec, iar astăzi peisajul este altul. Ușor, ușor cetățenii diferitor țări încep să audă despre țara noastră și nu datorită unui clasament ce poziționează R. Moldova pe locuri fruntașe, ci din cauza politicenilor noștri și gafele pe care le fac.

Da, anume gafele lor ne fac să roșim când spunem că venim de pe bucățica de pământ dintre Nistru și Prut. Prima experiență de acest gen a fost imediat după arestarea fostului premier Vlad Filat. Cu viteza luminii, stirea a făcut înconjorul planetei, iar curiozitatea străinilor nu a mai putut fi stăpânită. Și astăzi unii prieteni mă întreabă detalii despre cazul lui Filat și soarta acestuia. La un an de la arestarea politicianului, cazul stârnește mare interes. Curios este că străinii își dau bine seama de toate subtilitățile procesului de judecată: de la sedințele în spatele ușilor închise, la interzicerea fostului premier de a vorbi în fața presei. ”A rămas să îl ucideți ca pe Gaddafi și nu sunteți mai buni decât cei din Libia”, mi-a spus zilele trecute un prieten irlandez.Însă cunoștința vastă a străinilor despre R. Moldova nu se oprește aici. Tot datorită incapabilității politicienilor noștri de a guverna o țară cât palma, dar care se țin cu mâinele și picioarele de un scaun îmbrăcat în piele, sunt alegerile recente, când moldovenii și-au ales noul președinte. Lupta grea care s-a dat în turul II l-a scos învingător pe Igor Dodon. Și de parcă ar fi o telenovelă spaniolă, CEC amână să anunțe victoria socialistului, care însă imediat s-a proclamat președintele țării și a și fost felicitat și invitat de Putin la Moscova.

Suntem peste tot în paginile ziarelor, oameni buni! Străinii citesc și urmăresc ce se întâmplă în R. Moldova. Protestele ce au izbucnit în țară dar și peste hotarele ei, imediat după ce au apărut dovezi că alegerile au fost fraudate, au făcut ca pe fiecare continent să se vorbească din nou despre R. Moldova, și deloc de bine. ”Nici să fure nu știu ai voștri. La alegeri poți să furi de parcă ai purta mănuși: mult și nu te prinde nimeni. La voi se fură, habar nu am de unde dintr-o țară atât de săracă, un miliard, nimeni nu vede, iar după se încearcă să se facă dreptate, de ochii lumii. La fel va fi și în cazul alegerilor: s-a furat, iar după, să vă ferească Dumnezeu de spumele lui Dodon”, mi-a zis zilele trecute un prieten din Africa ce s-a stabilit de ani buni în Irlanda.

P.S: Domnilor politicieni, alegerile au trecut, fapt ce sper că nu vă împiedică să vă reamintiți că ați promis oamenilor un trai omenesc demn de anul 2017 care acuș bate la ușă. Totuși, ne arată străinii cu degetul și e păcat, mare păcat. Părinții noștri nu merită așa soartă.

Un articol de: Tatiana T. Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md