CSI / Rusia

Saakaşvili despre planurile lui Putin: Ucraina nu este o ţară, ci un teritoriu. Este imposibil ca NATO să apere ţările baltice

„În 2008, am făcut o predicţie că următoarea [după Georgia] va fi Ucraina, iar apoi va veni şi rândul statelor baltice”, – a spus Saakaşvili.

„Este imposibil că ei să nu înainteze mai departe spre ţările baltice, este imposibil că ei să nu se întoarcă în Georgia şi Azerbaidjan. Putin este fixat pe testarea NATO -.. toate acestea au devenit clare pentru mine în timpul conversaţiilor noastre lungi”, – a spus Saakaşvili.

„Putin mă întreba, preşedintele [Lituaniei] Adamkus chiar crede că două sau trei rable zburătoare ale NATO vor fi capabile să-l apere?”. Fostul preşedinte georgian a reprodus afirmaţia lui Puţin pe acest subiect: „Această tehnică este ridicolă. El [Adamkus], crede într-adevăr că NATO va lupta pentru statele baltice?”.

Saakaşvili recomandă Letoniei, Lituaniei şi Estoniei de urgenţă să crească bugetul apărării.

Potrivit lui Saakaşvili, Putin i-a declarat trei lucruri importante: ” În primul rând, va face din Georgia un fel de Cipru de Nord. În al doilea rând, Ucraina -…. nu este o ţară, ci un teritoriu. Şi în al treilea rând, este imposibil ca NATO să apere ţările baltice. Acestea trei lucruri el mi le-a spus înainte că noi doi să nu ne mai vorbim”.

Saakaşvili a declarat că „experimentul Odesa” şi ideile conexe, precum şi succesul sau în calitate de preşedinte al Georgiei, îl fac nervos pe Putin. „Dacă vom schimbă mecanismele economice fundamentale în această regiune vorbitoare de limba rusă, se oferă o şansă pentru eliminarea corupţiei şi se va submina întreagă naraţiune putinista. Putin a declarat că pentru a menţine ţările post-sovietice de la dezintegrare se poate folosi doar forţă brută. Odesa reformată şi prosperă va contrazice această teza. Ucraina, că un întreg, iarăşi îl îngrijorează pe Putin, a adăugat oficialul: „Dacă Ucraina va reuşi că ţară, tot ce a construit Putin în jurul sau se va prăbuşi”.

Întrebat pe cine consideră cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus, Saakaşvili a răspuns:.. „Aş spune că sunt toţi funcţionarii corupţi, politicienii corupţi din Ucraina. Când vorbeşti cu poliţistul sau funcţionarul vamal corupt, de obicei se dovedeşte că el este foarte supărat pe americanii şi îi susţine pe ruşi …”.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *