Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 26 Ianuarie 2020
Abonamente

Cultură 9 Noiembrie 2015, ora 06:53    Din editia print

SALA ALBASTRĂ

Marime Font

La 30 octombrie 2015 s-a împlinit exact un an de când s-a ridicat spre ceruri Constantin Tănase – scriitor, lingvist, publicist, de fapt, ziarist. Cu această ocazie, în incinta redacţiei ziarului TIMPUL, s-a deschis o Sală Albastră – Constantin Tănase. 

Un grup de elevi de la liceele „Gaudeamus” şi „Vasile Alecsandri”, profesori, jurnalişti şi analişti politici, dar şi membri ai familiei Tănase au participat la inaugurarea acestei săli. S-a vorbit despre omul şi profesionistul Constantin Tănase, s-a citit şi recitit din paginile cărţilor sale.
Alexandru Tănase, unul dintre fii, a subliniat, cu durere, că, în spatele acestui munte de om, se ascundea un suflet vulnerabil şi sensibil.
Ana Gabor, studentă, îşi aminteşte cum l-a cunoscut şi au fost buni prieteni, pe Facebook și nu numai, iar uneori discutau pe diverse teme.
Octavian Ţâcu, profesor universitar este convins, că ceea ce a sădit Constantin Tănase în solul Basarabiei nu va pieri, atâta timp cât sunt elevi, liceeni, studenţi care-l citesc şi-l citează.

În Sala Constantin Tănase sunt cărţile sale, dar şi cele dăruite de alţi autori, cu autografe, sunt diplomele şi trofeele de la diverse concursuri şi chiar unele obiecte personale.

Loading...


În această sală vor avea loc diverse activităţi : dezbateri, discuţii, mese rotunde, recitaluri de poezie, prezentări de carte.

Alexandra Ganea, liceană

Nemuritorul

„Toţi suntem nemuritori. Dar trebuie să murim întâi.” (Mircea Eliade)

Lingvistul, scriitorul şi analistul, publicistul şi editorialistul Constantin Tănase a murit pentru a deveni nemuritor. El a fost un adevărat cronicar al timpurilor noastre.

În toate articolele sale, ceea ce punea pe hârtie, avea şi în inimă. Metaforele, imaginile, paralelele, parabolele, pildele din creaţia gazetărească a domnului Constantin Tănase au devenit de-a dreptul legendare. Acestea se vor păstra mult timp în memoria contemporanilor, astfel devenind Nemuritor.

Constantin Tănase a fost un jurnalist de cursă lungă, care s-a aruncat într-o luptă fără sfârșit, mai ales pentru Limba Română din Basarabia. Această luptă, de un sfert de secol, a lăsat în urmă, în Chişinău şi în Moldova un spaţiu public care aparţine limbii române.

Mădălina Scurtu, liceană

O Legendă
A fost un ziarist? Da, a fost!
A fost un lingvist? Da, a fost!
A fost un filolog? Da, a fost!
A fost un analist politic? Da, a fost!
A fost un editorialist? Da, a fost!
A fost un scriitor? Da, a fost!
A fost un politician? Da, a fost!
A fost un român? Da, a fost!
Un om deosebit. Un ziarist adevărat. Un lingvist desăvârşit. Un filolog cult. Un analist politic profund. Un editorialist citit. Un scriitor al metaforei. Un politician plin de idei şi proiecte. Un român adevărat, care n-a trădat niciodată cauza românimii.
Aşa mi-l amintesc: Omul-Legendă.

Cristina Şendrea, liceană

Blestemul de a fi

L-am cunoscut din ziare, dar nu înţelegeam tot ce scrie. Dar am avut norocul să-l văd, real, la Biblioteca „Transilvania”, la una din şedinţele Salonului de Lectură. Ţin bine minte, că am recitat o poezie patriotică de-a lui Adrian Păunescu. El s-a mirat că noi ştim de acest mare poet-tribun. M-a lăudat şi mi-a dăruit o carte cu titlul „Blestemul de a fi”. Erau nişte eseuri, pe care le-am citit şi am început să-l înţeleg mai bine. Apoi am recitit cartea. Apoi am selectat nişte fragmente-metafore. Apoi am auzit că autorul, Constantin Tănase nu mai este. Am plâns mult la înmormântarea lui – mă durea mult, nu ştiu de ce, doar nu-mi era rudă. Când am recitit cartea, am înţeles că durerea ne apără, iar Basarabia românească mai există prin poezia lui Grigore Vieru, proza lui Aureliu Busuioc şi publicistica lui Constantin Tănase.

Irina Lupu, liceană

Omul

L-am cunoscut şi mă mândresc cu asta. Era omul- munte: puternic şi plin de tandreţe. Era omul-valoare, care vorbea despre lectură ca valoare, ca formare a personalităţii. Era omul-timpul, împreună cu părinţii i-am citit ziarul TIMPUL. Într-o zi a venit la o şedinţă ordinară la Salonul de Lectură „Ceaiul de la ora patru”. Era vorba de creaţia lui Vasile Romanciuc. Am înţeles că-i plăcea poezia, că ştia s-o recite şi s-o trăiască. Pe parcursul şedinţei mai făcea câte o replică, câte o glumă, spusă la locul ei. Era atât de aproape de tineri, de noi, doar nişte elevi. Altădată i-am văzut uimire şi lumină în ochi, când am venit să-l colindăm, cu vechi colinde româneşti, acasă la el. Ne-a ascultat, dus pe gânduri, poate, la acele vremuri îndepărtate ale propriei adolescenţe sau visul l-a purtat în satul natal. Ceea ce impresiona era faptul că era un OM ADEVĂRAT.

Daniela Nagară, liceană

Românul

Sunt doar o liceană. Îmi plac lecturile, mai ales în Limba Română. Uneori aş vrea să fiu şi eu o parte a acesteia: „Să mă nasc şi să mor în Limba Română”. Aceste cuvinte sunt scrise pe placa de pe mormântul marelui Român – Constantin Tănase. Eu l-am întâlnit la diverse expoziţii de carte, la saloane şi întâlniri cu oamenii scrisului. Stătea deoparte, uneori lua cuvântul, dar de multe ori, doar replica din sală. Era surprinzător de atent la ceea ce se spune şi dacă cineva greşea în exprimare, nu se sinchisea şi corecta răspicat.

Constantin Tănase a fost jurnalist, a fost filolog, a fost deputat - a votat Declaraţia de Independenţă, dar a fost, este şi va rămâne un Mare Român. Pentru el, a fi Român era o religie. Aşa l-am cunoscut eu…

Mihaela Jura, liceană

Patriotul

Am participat la inaugurarea Sălii Albastre. Am avut ocazia să povestim mici secvenţe din cărţile lui Constantin Tănase: „Ochiul lui Esop”, „Blestemul de a fi”, „Groapa cu lei”. Ne-am amintit cum l-am cunoscut la şedinţele Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru”. Anume la acea şedinţă, când a fost omagiat poetul Grigore Vieru. Constantin Tănase a început să ne povestească cine sunt cei care citesc poeziile lui Vieru. S-a dovedit a fi un om foarte modest şi prietenos. Acum înţeleg că a fost un luptător, care n-a lăsat mâinile în jos în faţa unor probleme grele. El va rămâne în memoria noastră ca unul dintre cei mai mari patrioţi şi luptători pentru adevăr.

Cătălin Moroşanu, licean

Luptătorul

A trecut un an de când nu mai e cu noi Constantin Tănase. Azi, aici în Sala Constantin Tănase ni l-am amintit. Am citit din cărţile sale, am discutat despre actualitatea celor scrise de el, încă prin anul 2000.

Am văzut diplomele şi trofeele, pe care le-a primit pe parcursul anilor. Am admirat familia Tănase, care a venit şi a susţinut cele spuse de noi, cititori ai ziarului TIMPUL. A fost un om simplu, dar a luptat cu dăruire.

Ciprian Cobâlcă, licean

Cititorul

Era o zi obişnuită la Biblioteca „Transilvania”. Deodată am văzut un bărbat înalt, un alt cititor. Dar nu, era chiar însuşi Constantin Tănase, renumitul jurnalist şi publicist. Nu era destul că eram emoţionat înainte de a spune o poezie, acum eram ruşinos şi nu vroiam să ies în faţă ca nu cumva să greşesc în faţa unei aşa personalităţi. Am spus poezia şi am aşteptat să se termine activitatea. După ultima poezie, domnul Constantin Tănase s-a ridicat în picioare, toţi au rămas înlemniţi, credeam că o să ne critice, însă, el ne-a lăudat, a spus cuvinte frumoase despre fiecare în parte. După ce toţi au plecat, m-am apropiat de el şi i-am adresat o întrebare, cam banală „Ce faceţi când se termină hârtia pentru ziar?”. Citesc şi aştept să cumpăr altă hârtie, pentru următorul ziar.

Nichita Maistrov, licean

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)