Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Actualitate 3 Februarie 2016, ora 08:15    Din editia print

Salariile bugetarilor s-au împiedicat de IBAN

Marime Font

O parte din bugetarii din țară au primit salarii cu întârziere sau încă le mai așteaptă. Deși situația financiară a Republicii Moldova este precară, autoritățile și specialiștii explică reținerile nu prin lipsa de bani, ci prin dificultățile de efectuare a transferurilor naționale.

Sfârșitul sărbătorilor de iarnă coincide cu perioada când salariile vin în contul bugetarilor. „Până acum am stat toți fără salariu, ca și toată Moldova. Ne-am descurcat, pentru că ne-am împrumutat dintr-o parte, din alta, și cum vom lua salariul, așa și-l vom da, și iarăși vom rămâne fără bani. Sperăm că a doua lună o să-i primim la timp”, spune Ludmila, o profesoară de istorie din raionul Căușeni. „De fapt, în fiecare an calendaristic, în ianuarie, sunt întârzieri, pentru că noi achităm salariile pentru luna decembrie din bugetul anului următor. Dar acum problema este că s-a schimbat sistemul de contabilitate. Am primit promisiuni că până la sfârșitul săptămânii (trecute, n.red.)banii vor fi”, explică Natalia Godonoga, directorul Liceului „Alexei Mateevici” din satul Sănătăuca, r-nul Florești.

Bani sunt, dar nu pot fi transferați

Începând cu 1 ianuarie 2016, sistemul bancar din Republica Moldova a început să implementeze codul IBAN la efectuarea transferurilor naționale. Codul IBAN reprezintă un şir de caractere ce identifică în mod unic contul unui client la o instituţie financiară, fără necesitatea conversiei manuale a datelor. Unul din scopurile implementării codului IBAN pentru efectuarea plăţilor locale în alte ţări a fost de a reduce numărul plăţilor eronate şi costurile executării plăţilor, de corectare şi investigare a erorilor, de a implementa un standard comun pentru toate instituţiile financiare înregistrate.

IBAN este un element al unui sistem de procesare automată a plăților interbancare numit STP (Straight Through Processing) aplicat în Uniunea Europeană. Autoritățile moldovenești, însă, au bătăi de cap, deoarece încă se obișnuiesc cu noul sistem. „În primul rând, ni se motivează prin faptul că Trezoreria nu face față. La Ministerul Finanțelor sunt programe noi, care încă nu funcționează bine. Chiar dacă și sunt bani pentru reparația autobuzelor școlare și salarii, aceștia nu pot fi transferați din cauza acelor programe”, susține șeful Direcției Învățământ din raionul Căușeni, Vasile Molodilo. În alt raion, la Florești, plățile salariilor au început săptămâna trecută, în pofida acelorași dificultăți. „Aceste întârzieri sunt justificate, fiind legate de sistemul informațional nou ce folosește codul IBAN. Avem niște programe care încă nu funcționează, lucrăm în varianta manuală. Deocamdată, nu totul e pe deplin electronic. Poate că în luna februarie va fi mai ușor. Dar în același timp, în raionul Florești, noi am transferat deja la Direcția Învățământ bani pentru salariile profesorilor. În afară de școli, am finanțat din bugetul raional instituții din ramura asistenței sociale și din ramura cultură. Ne mișcăm binișor, pentru că noi am primit niște transferuri de la Bugetul de Stat și am mai avut ceva în sold la început de an”, afirmă Svetlana Grâu, șefa Direcției Finanțe a raionului Florești.


În Capitală, situația a fost similară. La ultima ședință a Primăriei mun. Chișinău, șefa Direcției finanțe, Veronica Herța a invocat aceleași cauze. „De fapt, nu este o problemă de ordin financiar. După cum cunoașteți, a fost schimbat sistemul informațional, cu ajutorul căruia sunt efectuate operațiunile la Trezorerie. Respectiv, au apărut unele deficiențe de ordin tehnic în procesul de repartizare a bugetului la partea de cheltuieli suportate de către instituții”, spune aceasta. Ea a menționat că, până la sfârșitul săptămânii (trecute, n.red.), urma să fie asigurată salarizarea tuturor angajaților din sfera învățământului din Capitală.

Cât privește bugetarii din sfera medicală, Ministerul Sănătății ne-a comunicat că rețineri de salarii nu sunt. Am sunat la unul din spitalele raionale din țară. „Am primit banii pentru decembrie, iar la secția consultativă am achitat totul la început de an, deocamdată la noi întârzieri nu-s”, ne-a spus Ion Gușanu, directorul spitalului raional din Leova.

Luna februarie va fi destul de dificilă

Ministrul Finanțelor Octavian Armașu a declarat la una din ședințele Guvernului că, deși în luna ianuarie au fost suficienți bani pentru a finanța toate cheltuielile, luna februarie „se preconizează a fi destul de dificilă, și dacă se mențin aceleași venituri și cheltuieli, vom avea un deficit de circa un miliard de lei”. El a subliniat Parlamentul și Guvernul trebuie să aprobe neapărat bugetul pentru anul 2016 și să obțină finanțare externă.

Expertul IDIS „Viitorul”, doctor în științe economice, Angela Secrieru consideră că, într-o asemenea situație, chiar dacă salariile și pensiile vor fi totuși achitate, gaura în buget va afecta cheltuielile care sunt legate de investiții, educație etc. Potrivit acesteia, „problema constă acum în găsirea urgentă a surselor de finanțare a deficitului bugetar. Eu cred că e nevoie de dorință politică, căci surse interne sunt. Raționalizarea activității instituțiilor bugetare, prioritizarea cheltuielilor, supravegherea achizițiilor publice sunt măsuri care ar putea spori veniturile. Bugetul anual conține o mulțime de facilități fiscale, care nu sunt acordate din raționamente economice, care să stimuleze dezvoltarea economică, dar pentru anumite grupuri de interese. Dacă aceste facilități ar fi anulate și s-ar lupta cu evaziunea fiscală, surse se vor găsi. Totul constă în dorința politică, ceea ce, cred eu, nu există”.  

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)