Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 21 Februarie 2019
Abonamente

Actualitate 16 Aprilie 2012, ora 09:02

Salutaţi, oameni buni, carabinierii!

Marime Font

În Marea Britanie există un gen de trupe militare care poartă uniformă roşie şi căciuli stufoase şi înalte.  

Ei stau de pază şi îndeplinesc funcţii asemănătoare trupelor de santinelă. În Republica Moldova n-o să întâlniţi pălării mari şi uniforme exotice. Însă puteţi vedea militari care păzesc corpuri diplomatice şi, vă asigur, lucrurile pe care le cunoaşteţi despre militarii englezi, cu uniformă frumoasă, sunt la fel de puţine precum lucrurile pe care le ştiţi despre carabinierii moldavi aflaţi în serviciu militar pe lângă ambasade şi consulate.

Carabinierii de pe lângă corpurile diplomatice au devenit în ochiul cetăţeanului nostru mai mult un „ataşat monumental” decât o persoană vie care se află în serviciu.


Unora li s-ar părea că trupele de carabinieri se ocupă numai cu avertizările în privinţa consumului de alcool în locurile publice şi a „împrumutatului” de ţigări. Nu e chiar aşa.


N-o nimereşti bine cu uniforma asta

În decurs de 24 de ore, un carabinier trebuie să adune opt ore de serviciu. E noapte sau zi - nu contează, precum nu contează nici poziţia mercurului în termometre. Serviciul de santinelă presupune două ture a câte patru ore fiecare, în condiţii climaterice diferite. Dacă ne aducem aminte de temperaturile scăzute din această iarnă, nu vom sări cu invidia înainte.

Acum, pe timp de primăvară, chiar dacă avem temperaturi destul de ridicate, nemaivorbind de situaţiile când postul carabinierului se află la soare, echipamentul lor este, deocamdată, cel de iarnă. Nu poţi să laşi scurta de pe tine să rămâi în tricou, iar ordinul care să permită trecerea la uniforma de vară încă nu a fost semnat. Anul trecut, acest ordin a venit pe 15 aprilie. Dar, până la această dată de 15, au fost şi 20 de grade de căldură, ce-i drept, au fost şi 0 grade. N-o nimereşti bine cu uniforma asta, niciodată. Patru ore rabzi aşa cum este, priveşti trecătorii îmbrăcaţi conform vremii de afară şi te duci cu visul peste cele câteva săptămâni rămase până la încheierea serviciului militar. Da, un soldat adevărat este pregătit şi fizic, şi moral pentru a rezista în orice împrejurări.

Consulatul României –un loc bun pentru executarea serviciului militar

„Militarii din unitatea din care fac parte nu nimeresc practic niciodată de mai multe ori la acelaşi obiect. Eu, iată, pe parcursul a aproape un an, am fost trimis abia a doua oară la Ambasada Angliei şi doar de câteva ori la Consulatul Român, unde mi-a plăcut cel mai mult să stau de gardă”, recunoaşte Andrei. Numărul obiectelor care sunt la dispoziţia militarilor în termen sunt 46, iar în paza acestora sunt implicaţi 288 de militari în termen.

Elementele de echipament aflate întotdeauna la îndemâna unui carabinier sunt următoarele: bastonul elastic, spray-ul cu gaze lacrimogene şi staţia radio. Telefonul mobil, ţigările şi alte lucruşoare care se găsesc în buzunarele civililor n-ar fi cazul să se rătăcească în buzunarele militarilor.

Un carabinier nu poate părăsi postul de gardă, asta-i foarte important, dacă o face - pe numele lui poate fi întocmit un dosar penal.


Dificultăţile din timpul serviciului militar de tip santinelă

„Serviciul de zi este, totuşi, mai periculos decât cel de noapte”

„Chiar dacă se întâmplă ceva ieşit din comun sau ceva periculos, nu putem părăsi zona ambasadei”, ne spune Andrei. În contextul situaţiilor mai speciale, el ne-a povestit unul dintre cazurile mai „deocheate” care i s-au întâmplat: „O persoană mergea pe stradă, la o depărtare de un cartier sau două de clădirea la care stăteam de gardă, iar o altă persoană a atacat-o, i-a furat telefonul mobil, banii. Persoana-victimă s-a apropiat şi a spus că a fost agresată şi că i s-au furat banii şi mobilul, a început să i se facă rău, cădea pe jos, am fost nevoit să reacţionez şi imediat, prin intermediul staţiei radio, am apelat 902”.


Andrei spune că se mai întâmplă ca grupuri de tineri în stare de ebrietate să treacă pe alături şi să înjure în adresa lor. „Din povestirile colegilor, am înţeles că s-au întâmplat şi cazuri în care tineri de acest gen au avut tentative de a agresa carabinierii care se aflau de gardă”. În altă ordine de idei: Atentate la corpurile diplomatice nu au avut loc, dacă aveau să se întâmple, aveau să se lase auzite aceste cazuri, aşa lucruri nu pot fi ţinute în umbră, ne spune Lucia Gnatiuc, ofiţer de presă în cadrul trupelor de carabinieri.

„Bună ziua!”

Omenescul şi uneori căldurosul „bună ziua!”, carabinierii aflaţi în serviciul de santinelă îl aud de la oficialităţile ambasadelor la care stau de gardă. „În mod normal, lucrătorii de la ambasadă ne mai întreabă dacă nu ne este frig, dacă avem nevoie de apă, ne oferă apă când e foarte cald. Când au fost frigurile cumplite din iarna asta, ne serveau cu câte un ceai sau cu câte o cafea”, îşi aminteşte Andrei. Unui carabinier nu i se permite să intre în vorbă cu trecătorii. Însă la întrebarea dacă ar vrea ca unii oameni să-i salute, Andrei, cu un zâmbet pe faţă, a răspuns: „Da, mi-ar plăcea, de ce nu?”.

Comunicarea între carabinieri în timpul serviciului de pază este una laconică. De regulă, se mai salută între ei şi eventual fac cunoştinţă. Cu persoane străine, evident, comunicarea este interzisă, iar dacă trece un amic pe stradă, lucrul maxim pe care îl poate face e să schimbe în grabă câteva replici şi atât.

Sunt convins, mulţi dintre noi au comunicat cu santinelele de pe lângă ambasade şi consulate, atunci când aceştia, poate, au cerut o ţigară. În contextul cerutului ţigărilor, aveam un prieten care făcuse liceul militar la Ploieşti şi când merge prin centrul Chişinăului îi face plăcere să se apropie de o santinelă şi să o întrebe dacă n-ar dori ceva, o ţigară, spre exemplu.

Paştele vine şi la militari: „Am fost şi m-am împărtăşit la biserica unităţii”

De Paşte, regimul militar este unul aproape obişnuit, fără mari schimbări. Nici în regimul alimentar schimbări nu prea se produc. Atmosfera de Paşti va fi creată de vizitele părinţilor sau de bucuria prilejuită de coletele primite de acasă. „Am fraţi care locuiesc aici, la Chişinău.

Atmosfera de Paşti va începe de la bisericuţa de pe teritoriul unităţii, unde militarii pot asista la Slujba de Înviere. Duminică sunt de gardă, dar apoi vor veni în vizită părinţii, poate nişte rude, şi vom simţi astfel şi noi atmosfera sărbătorilor. În mai mi se termină serviciul militar şi mă voi întoarce acasă. În perspectivă, mă gândesc să mă duc peste hotare, mai ales că unul dintre părinţi este plecat deja”, spune Andrei.
Evident, ouăle vopsite şi cozonacul nu vor lipsi din meniul matinal al militarilor. „E sărbătoare şi la ei, ca la toată lumea, doar că nu pot să părăsească unitatea”, concretizează ofiţerul de presă Lucia Gnatiuc.

Nici măcar în unităţi, nici măcar de Paşti nu se permite folosirea telefoanelor mobile, tot ce au carabinierii la dispoziţie e un telefon la parter, pe bază de cartele, şi pot suna pe cineva când li se face dor. De Paşte, probabil, se va forma o coadă uriaşă la respectivul telefon.

* Numele Andrei este ales la întâmplare, pentru a proteja identitatea carabinierilor cu care am discutat.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)