Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 16 Aprilie 2012, ora 09:02

Salutaţi, oameni buni, carabinierii!

Marime Font

În Marea Britanie există un gen de trupe militare care poartă uniformă roşie şi căciuli stufoase şi înalte.  

Ei stau de pază şi îndeplinesc funcţii asemănătoare trupelor de santinelă. În Republica Moldova n-o să întâlniţi pălării mari şi uniforme exotice. Însă puteţi vedea militari care păzesc corpuri diplomatice şi, vă asigur, lucrurile pe care le cunoaşteţi despre militarii englezi, cu uniformă frumoasă, sunt la fel de puţine precum lucrurile pe care le ştiţi despre carabinierii moldavi aflaţi în serviciu militar pe lângă ambasade şi consulate.

Carabinierii de pe lângă corpurile diplomatice au devenit în ochiul cetăţeanului nostru mai mult un „ataşat monumental” decât o persoană vie care se află în serviciu.


Unora li s-ar părea că trupele de carabinieri se ocupă numai cu avertizările în privinţa consumului de alcool în locurile publice şi a „împrumutatului” de ţigări. Nu e chiar aşa.


N-o nimereşti bine cu uniforma asta

În decurs de 24 de ore, un carabinier trebuie să adune opt ore de serviciu. E noapte sau zi - nu contează, precum nu contează nici poziţia mercurului în termometre. Serviciul de santinelă presupune două ture a câte patru ore fiecare, în condiţii climaterice diferite. Dacă ne aducem aminte de temperaturile scăzute din această iarnă, nu vom sări cu invidia înainte.

Acum, pe timp de primăvară, chiar dacă avem temperaturi destul de ridicate, nemaivorbind de situaţiile când postul carabinierului se află la soare, echipamentul lor este, deocamdată, cel de iarnă. Nu poţi să laşi scurta de pe tine să rămâi în tricou, iar ordinul care să permită trecerea la uniforma de vară încă nu a fost semnat. Anul trecut, acest ordin a venit pe 15 aprilie. Dar, până la această dată de 15, au fost şi 20 de grade de căldură, ce-i drept, au fost şi 0 grade. N-o nimereşti bine cu uniforma asta, niciodată. Patru ore rabzi aşa cum este, priveşti trecătorii îmbrăcaţi conform vremii de afară şi te duci cu visul peste cele câteva săptămâni rămase până la încheierea serviciului militar. Da, un soldat adevărat este pregătit şi fizic, şi moral pentru a rezista în orice împrejurări.

Consulatul României –un loc bun pentru executarea serviciului militar

„Militarii din unitatea din care fac parte nu nimeresc practic niciodată de mai multe ori la acelaşi obiect. Eu, iată, pe parcursul a aproape un an, am fost trimis abia a doua oară la Ambasada Angliei şi doar de câteva ori la Consulatul Român, unde mi-a plăcut cel mai mult să stau de gardă”, recunoaşte Andrei. Numărul obiectelor care sunt la dispoziţia militarilor în termen sunt 46, iar în paza acestora sunt implicaţi 288 de militari în termen.

Elementele de echipament aflate întotdeauna la îndemâna unui carabinier sunt următoarele: bastonul elastic, spray-ul cu gaze lacrimogene şi staţia radio. Telefonul mobil, ţigările şi alte lucruşoare care se găsesc în buzunarele civililor n-ar fi cazul să se rătăcească în buzunarele militarilor.

Un carabinier nu poate părăsi postul de gardă, asta-i foarte important, dacă o face - pe numele lui poate fi întocmit un dosar penal.


Dificultăţile din timpul serviciului militar de tip santinelă

„Serviciul de zi este, totuşi, mai periculos decât cel de noapte”

„Chiar dacă se întâmplă ceva ieşit din comun sau ceva periculos, nu putem părăsi zona ambasadei”, ne spune Andrei. În contextul situaţiilor mai speciale, el ne-a povestit unul dintre cazurile mai „deocheate” care i s-au întâmplat: „O persoană mergea pe stradă, la o depărtare de un cartier sau două de clădirea la care stăteam de gardă, iar o altă persoană a atacat-o, i-a furat telefonul mobil, banii. Persoana-victimă s-a apropiat şi a spus că a fost agresată şi că i s-au furat banii şi mobilul, a început să i se facă rău, cădea pe jos, am fost nevoit să reacţionez şi imediat, prin intermediul staţiei radio, am apelat 902”.


Andrei spune că se mai întâmplă ca grupuri de tineri în stare de ebrietate să treacă pe alături şi să înjure în adresa lor. „Din povestirile colegilor, am înţeles că s-au întâmplat şi cazuri în care tineri de acest gen au avut tentative de a agresa carabinierii care se aflau de gardă”. În altă ordine de idei: Atentate la corpurile diplomatice nu au avut loc, dacă aveau să se întâmple, aveau să se lase auzite aceste cazuri, aşa lucruri nu pot fi ţinute în umbră, ne spune Lucia Gnatiuc, ofiţer de presă în cadrul trupelor de carabinieri.

„Bună ziua!”

Omenescul şi uneori căldurosul „bună ziua!”, carabinierii aflaţi în serviciul de santinelă îl aud de la oficialităţile ambasadelor la care stau de gardă. „În mod normal, lucrătorii de la ambasadă ne mai întreabă dacă nu ne este frig, dacă avem nevoie de apă, ne oferă apă când e foarte cald. Când au fost frigurile cumplite din iarna asta, ne serveau cu câte un ceai sau cu câte o cafea”, îşi aminteşte Andrei. Unui carabinier nu i se permite să intre în vorbă cu trecătorii. Însă la întrebarea dacă ar vrea ca unii oameni să-i salute, Andrei, cu un zâmbet pe faţă, a răspuns: „Da, mi-ar plăcea, de ce nu?”.

Comunicarea între carabinieri în timpul serviciului de pază este una laconică. De regulă, se mai salută între ei şi eventual fac cunoştinţă. Cu persoane străine, evident, comunicarea este interzisă, iar dacă trece un amic pe stradă, lucrul maxim pe care îl poate face e să schimbe în grabă câteva replici şi atât.

Sunt convins, mulţi dintre noi au comunicat cu santinelele de pe lângă ambasade şi consulate, atunci când aceştia, poate, au cerut o ţigară. În contextul cerutului ţigărilor, aveam un prieten care făcuse liceul militar la Ploieşti şi când merge prin centrul Chişinăului îi face plăcere să se apropie de o santinelă şi să o întrebe dacă n-ar dori ceva, o ţigară, spre exemplu.

Paştele vine şi la militari: „Am fost şi m-am împărtăşit la biserica unităţii”

De Paşte, regimul militar este unul aproape obişnuit, fără mari schimbări. Nici în regimul alimentar schimbări nu prea se produc. Atmosfera de Paşti va fi creată de vizitele părinţilor sau de bucuria prilejuită de coletele primite de acasă. „Am fraţi care locuiesc aici, la Chişinău.

Atmosfera de Paşti va începe de la bisericuţa de pe teritoriul unităţii, unde militarii pot asista la Slujba de Înviere. Duminică sunt de gardă, dar apoi vor veni în vizită părinţii, poate nişte rude, şi vom simţi astfel şi noi atmosfera sărbătorilor. În mai mi se termină serviciul militar şi mă voi întoarce acasă. În perspectivă, mă gândesc să mă duc peste hotare, mai ales că unul dintre părinţi este plecat deja”, spune Andrei.
Evident, ouăle vopsite şi cozonacul nu vor lipsi din meniul matinal al militarilor. „E sărbătoare şi la ei, ca la toată lumea, doar că nu pot să părăsească unitatea”, concretizează ofiţerul de presă Lucia Gnatiuc.

Nici măcar în unităţi, nici măcar de Paşti nu se permite folosirea telefoanelor mobile, tot ce au carabinierii la dispoziţie e un telefon la parter, pe bază de cartele, şi pot suna pe cineva când li se face dor. De Paşte, probabil, se va forma o coadă uriaşă la respectivul telefon.

* Numele Andrei este ales la întâmplare, pentru a proteja identitatea carabinierilor cu care am discutat.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)