Sănătate

Sănătate în farfurie

Dacă ţi-ai propus să mănânci sănătos şi cu un număr cât mai mic de calorii, află că poţi reuşi. Nu e nevoie să te înfometezi ori să mănânci doar salate. Hai să vedem ce putem pregăti pentru a avea parte de diversitate.

Sandviş cu humus

La capitolul sandvişuri poţi să faci diverse combinaţii pentru a obţine ceva foarte gustos şi săţios. Singura condiţie este să alegi pâinea neagră, cărnurile/mezelurile fără grăsime şi să eviţi caşcavalul/brânza topită (deoarece au un conţinut ridicat de grăsime). Alege brânzeturile cu un conţinut sub 15% grăsime. De exemplu, poţi să-ţi faci un sandviş cu:

● pastă de năut, salată verde, ardei roşu, avocado, o felie de brânză, două-trei rondele de ceapă;
● o felie de şuncă fără grăsime şi o felie de brânză slabă, salată verde, castraveţi;
● pastă de avocado (avocado pisat şi amestecat cu sare, piper, puţină ceapă), file de somon afumat, salată verde;
● brânză, ardei roşu, rondele de ou fiert, salată verde sau pătrunjel;
● piept de pui la grătar, ardei, ceapă, salată verde.

Mâncare gătită

Pregăteşte diverse combinaţii de legume (linte, năut, varză, fasole verde/galbenă, broccoli, ghiveci de legume), cât mai simplu şi fără grăsimi. Puţină carne de pui şi o salată pot fi un meniu delicios alături de garnitura de broccoli sau ghiveciul de legume.

Supă cremă de legume

Singura condiţie este să nu foloseşti făină şi smântână la prepararea lor. Înlocuieşte smântâna cu avocado pentru a-i conferi consistenţa cremoasă şi făina de orez în loc de făină albă de grâu. O torni într-un borcănaş care se închide bine şi o poţi servi la birou alături de o salată cu multe legume, verdeaţă şi piept de pui.

Orez brun cu legume

Alege întotdeauna orezul brun pe care să-l combini cu multe legume. Lângă el poţi să serveşti o salată: varză/morcovi/mărar/ulei/sare/piper/oţet, sfeclă roşie crudă/ceapă/pătrunjel/ulei/sare/piper/lămâie, ardei roşu/pătrunjel/ulei/sare/piper.

Paste integrale cu sos de roşii

Sunt preferabile pastele din făină integrală, dar nu le combina niciodată cu carne. Alege sosuri uşoare de roşii, ulei de măsline, puţin usturoi, frunze de busuioc sau diverse legume (broccoli, spanac) făcute sote şi amestecate cu pastele. Sau un file de peşte la grătar.

PONTURI

● Atenţie la cât şi ce mănânci!
● Pregăteşte-ţi prânzul de acasă.
● Nu mânca la birou în faţa calculatorului.
● Dacă nu ai cum să te dezlipeşti de calculator, spală-te pe mâini şi întinde un şerveţel pe birou înainte de a mânca.
● Păstrează la îndemână gustări sănătoase.
● Nu renunţa la grăsimi şi carbohidraţi. Alege grăsimile bune (avocado, somon, macrou, sardine, anşoa, hering, ulei de măsline presat la rece, nuci crude, seminţe crude) şi carbohidraţi complecşi (cereale integrale, orez brun, paste integrale).

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *