Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

CSI / Rusia 5 Februarie 2016, ora 10:11

Sancţiunile şi preţul petrolului au sărăcit Rusia cu 600 miliarde de dolari

Marime Font

În patru ani de după impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei (în 2014) și urmare a scăderii prețurilor la petrol, economia rusă va pierde aproximativ 600 miliarde $. Concluzia aparține experților Evsei Gurvici și Ilia Prilepski, potrivit ziarului „Vedomosti”.

Membri ai Grupului de experți economici, Gurvici si Prilepski au evaluat efectele celor două șocuri. Astfel, potrivit celor doi, din cauza sancțiunilor financiare, între 2014-2017, Rusia va pierde în total aproximativ 170 de miliarde de dolari, iar pierderea totală de venituri din exporturile de petrol și gaze va fi de aproximativ 400 miliarde $.

Estimările pierderilor de capital din cauza sancțiunilor au fost făcute plecând de la un preț mediu al petrolului de 50 $ pe baril. În cazul pierderilor din veniturile din export, cu condiția acelorași sancțiuni şi aceluiasi preț la petrol, estimările pleacă de la comparația prețului mediu de $ 100 pe baril, care a fost nivelul orientativ al guvernului rus prevăzut în buget încă din urmă cu un an și jumătate, se spune în articol.


În general, diminuarea intrărilor de capital va fi de circa 280 miliarde $ în 3,5 ani, inclusiv aproximativ 85 de miliarde de $ – investiții directe. În acest sens, impactul indirect al sancțiunilor este responsabil pentru trei sferturi din aceste pierderi.

Efectul imediat al sancțiunilor este crescut de aproximativ trei ori ca urmare a reducerii investițiilor străine directe, scăderii creditarii şi diminuarii intrărilor de capital pe piața de datorii publice, spun experții.

Potrivit lui Gurvici, sancțiunile afectează fluxul de capital, indiferent de prețul petrolului, dar cu cat este mai mare scaderea, cu atât crește efectul sancțiunilor. Sub sancțiuni, economia suferă mult mai puternic din cauza scăderii prețului petrolui, a spus el.

Experții sustin că dacă prețurile la petrol ar fi ramas ridicate, pierderile nete de capital din sancțiuni, pentru acești patru ani, s-ar fi ridicat la aproximativ 160 de miliarde $, sau 1,9% din PIB. Conform calculelor, daca nu erau sancțiunile, scăderea prețurilor petrolului ar fi âredus investițiile în active fixe cu 3,2% între 2014-2017. Pe de alta parte, scăderea prețului petrolului, fără sancțiuni, ar fi condus la o reducere a investițiilor cu 22,6%. Sub influența celor două șocuri investițiile vor fi mai mici cu 24%, spun experții.petrolist

Sancțiunile nu influențează sau au un efect redus asupra cursului de schimb real al rublei (scadere de 0,5%). În schimb, scăderea prețului petrolului devalorizeaza rubla cu aproximativ 27%. Aproape insensibile la sancțiuni sunt si veniturile reale ale sistemului bugetar: scăderea prețului petrolului le reduce cu 19%, sancțiunile – cu 1%, se arata in articol.

Experții sunt de părere că pierderile acumulate din creșterea economicea ca urmare a acestei sinergii se vor ridica la 8,4%, sau o medie de 2,1 puncte procentuale anual, timp de patru ani. În același timp, pierderile medii anuale din sancțiuni se estimează la 0,4-0,6 puncte procentuale pe an, impactul șocului petrolului – două puncte procentuale în medie pe an.

Rețineți că evaluarea pierderilor de capital din sancțiuni a fost realizata pe baza unui preț al petrolului de 50 $ pe baril. Consecințele pot fi chiar mai grave în cazul în care declinul pretului va continua.

Recent, banca Morgan Stanley a revizuit în jos prognoza pentru prețurile țițeiului Brent în 2016. Analiștii băncii estimeaza 31 de dolari barilul de petrol în trimestrul I, $ 30 – barilul în Trim. II și III și 29 de dolari barilul în trimestrul IV. 

sursa: paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)