Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 11 Noiembrie 2019
Abonamente

Interviu 3 Februarie 2010, ora 19:32

Sandu Grecu: Actuala guvernare are o datorie fata de Teatrul Satiricus

Marime Font

Zilele acestea, Sandu Grecu, director artistic si prim-regizor al Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale”, tot el si presedinte al Uniunii Teatrale din Moldova, implineste 50 de ani. I-am solicitat un interviu, propunandu-ne initial sa discutam despre teatru si problemele acestuia, dar, asa cum se intampla pe la noi, ne-am pomenit dialogand despre viata politica.

- Domnule Grecu, la varsta pe care o aveti, ati reusit sa obtineti mai multe realizari. Cu care dintre ele va mandriti?

- Flaubert spunea ca omul de arta de abia incepe a crea la varsta de 50 de ani. Pana atunci, el acumuleaza. Iata de ce cred ca cea mai mare realizare a mea, dar si a noastra, a tuturor, este normalitatea in care ne-am pomenit, odata cu venirea la putere a Aliantei pentru Integrare Europeana. Aceasta schimbare in politica R. Moldova ma bucura mult. Ea marcheaza o noua etapa in activitatea mea de creatie, pentru ca, de azi inainte, nu ma voi mai gandi ca maine-poimaine Teatrul „Satiricus” va fi inchis, asa cum eram amenintati in cei opt ani de guvernare comunista.

- Ce nu va putea ierta, inainte de toate, regimul Voronin?

- N-ai privit spectacolele noastre? „Satiricus” era pentru ei o adevarata sperietoare. Ii speria chiar si ceea ce e scris pe frontispiciul institutiei: „Patria mea este limba romana”. Odata, trecand intamplator pragul teatrului nostru (participa la o intrunire, sala fiind arendata), Victor Stepaniuc s-a exprimat in felul urmator: „Acesta nu-i teatru, ci un cuib de nationalisti”. Alta data, inainte de a veni la teatru, primarul interimar de atunci, Veaceslav Iordan, a fost preintampinat de Voronin: „Ia seama, ca acolo totul e in negru”. Iordan, naiv din fire, imi zice: „Da’ unde a vazut el ca aici totul e negru? Iaca, eu ma uit si vad ca peretii sunt luminosi”. Iordan n-a inteles sensul frazei lui Voronin, dar pentru mine a insemnat un compliment. Spectacolul „O scrisoare pierduta”, cu acel Dandanache, alias Voronin, in care se juca hora comunista, a fost o adevarata bomba pentru ei. Ministrul Culturii de atunci, Veaceslav Madan, a incercat de cateva ori sa scoata spectacolul din repertoriu, dar nu a reusit. Asa cum nu le-a reusit nici in cazul Galei laureatilor Teatrului „Satiricus”, in cadrul careia am promovat mai multi tineri politicieni, inclusiv pe actualul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

- Ce a mai obtinut in acesti ani Teatrul… anticomunist „Satiricus”?

- A castigat lucrul cel mai de pret - mii de spectatori. Este astazi, fara sa exagerez, cel mai popular teatru din R. Moldova. Este teatrul care a jucat in intreaga Europa, inclusiv o parte din Asia, precum si in America. Din pacate, Teatrul „Satiricus” n-a castigat niciodata atentia celor care au guvernat. Cu toate ca noi am promovat intotdeauna valorile nationale, am fost mereu marginalizati. Si de unii, si de altii.

- Ce aveti in vedere atunci cand faceti asemenea afirmatii?

- „Pacatele” noastre se trag de mai demult. Inca inainte de venirea comunistilor la putere, Lucinschi, de exemplu, nu ne-a putut ierta faptul ca, in alegerile prezidentiale, l-am sustinut pe Mircea Snegur, Voronin - ca, in cele locale, am fost alaturi de Serafim Urecheanu, iar mai tarziu - de Dorin Chirtoaca. In timpul protestelor din 2002, am jucat spectacole in piata, iar in timpul razboiului de pe Nistru - in transee. Mai mult, actorul nostru Igor Mitreanu a luptat in 1992 cu arma in mana. La cei 43 de ani ai sai, el nu s-a ales nici cu o distinctie. Dar el a fost aplaudat la Madrid, Barcelona, Stockholm, Frankfurt, dincolo de ocean, precum si in multe alte tari ale lumii. Din 1994 incoace, actorilor nostri nu li s-a dat barem un titlu onorific. Abia acum, de Ziua actorului, presedintele interimar Mihai Ghimpu i-a conferit lui Mihai Curagau „Ordinul de Onoare”.

- Apropo de domnul Ghimpu. Ziarele il critica pe presedintele interimar ca imparte distinctii in stanga si-n dreapta.

- Dar inca n-a ajuns randul celor de la Teatrul „Satiricus”. Mereu ni se spune ca suntem multi. Este adevarat. Dar actorii nostri merita sa le fie restituite restantele din anii trecuti. Ion Diviza, Valentin Delinschi, Igor Mitreanu, Vasile Casu, Ludmila Gheorghita, Elena Oleinic, Lilia Cazacu, care au fondat teatrul, risca sa ajunga la pensie fara a fi rasplatiti cu un titlu onorific. Dar multi dintre acestia au in palmares zeci de roluri in teatru. Ei au jucat pe baricade si intotdeauna au dat dovada de verticalitate. Si atunci, de ce sa-l criticam pe Ghimpu ca imparte medalii, in timp ce, in cei opt ani ai regimului Voronin, am fost calcati in picioare?

- De ce credeti ca ati fost marginalizati tot timpul?

- Motivul este simplu - nu ni s-a iertat pozitia noastra civica. Vreti, nu vreti, „Satiricus” este o „Taganka”. Este un colectiv monolit. Este imposibil sa-l dizolvi, sa bagi intrigi in el. „Satiricus” nu se da la provocari, cu toate ca a fost hartuit de mii de ori. Pe scurt, motivul a fost politica repertoriala si pozitia noastra civica.

- Situatia politica s-a schimbat. Ce credeti despre actuala guvernare?

- Am tot respectul pentru presedintele interimar Mihai Ghimpu, pentru premierul Vlad Filat, pentru Serafim Urecheanu. Filat are, in fond, o echipa buna, de profesionisti, dar in guvern mai sunt si ministri care palesc la acest capitol. Algoritmul ne-a jucat festa si este o mare problema pentru Vlad Filat. Un guvern in baza de algoritm poate fi doar intr-o tara unde exista cultura politica. Un ministru, daca a fost propus de un partid, trebuie sa ridice ratingul acestuia pentru viitoarele alegeri. Or, la noi, uneori, cineva ajunge ministru pentru ca este neam, cumatru, prieten sau partener de afaceri cu unul dintre demnitari. Lui ii este in cot de partidul care l-a promovat si sta frumos in fotoliu, vorba domnului prim-ministru, cu telefon mobil, cu secretara, cu masina la scara.

- Ce nu va place, bunaoara, in activitatea Ministerului Culturii?


- Ma deranjeaza faptul ca acolo nu au loc remanieri de cadre. Aproape in toate structurile de cultura au ramas insi care i-au slujit abil pe comunisti. Daca nu se vor produce schimbari, cultura va degrada in continuare. Ma doare faptul ca un regizor de valoare ca Mihai Fusu nu este angajat in niciun teatru, iar Sandu Vasilache este condus de un serelist, care nu are nimic in comun cu cultura. Sunt ingrijorat de ceea ce se intampla la Teatrul „A. Mateevici” sau la cel din Cahul, care trece printr-o perioada foarte grea. Daca nu se vor lua masuri urgente, la sigur ca el va disparea.
Ministerul Culturii trebuie sa inteleaga ca pentru teatrele din provincie este nevoie de o politica aparte. Acolo, la tara, e un dezastru total. Politica proletcultista a comunistilor a distrus cultura la tara si riscam sa pierdem generatii intregi. Fosta guvernare n-a putut propune altceva decat faimoasa „Caravela a culturii”, in frunte cu la fel de faimoasa Lenuta Burghila, supranumita (de TIMPUL!) amanta bugetului. Trebuie sa investim altfel in cultura. Asta as dori sa faca ministrul Culturii.

- In calitatea dvs. de presedinte al Uniunii Teatrale din Moldova, puteti influenta aceasta stare de lucruri?

- Cred ca ar trebui sa fiu mult mai exigent si mult mai activ la paragraful dialogului dintre UNITEM si Ministerul Culturii. Pozitia Uniunii Teatrale trebuie sa fie foarte semnificativa si sa se simta ca noi suntem in stare sa aparam interesele teatrelor si - de ce nu? - chiar si ale contribuabililor. Pentru ca nu s-a schimbat absolut nimic in teatrele din R. Moldova. Acum lucram la un proiect de modificare a Legii despre teatru. Voi insista ca aceasta sa fie una functionala. Altminteri, modificarile ce urmeaza nu vor avea niciun rost.

- Cum o sa va sarbatoriti ziua de nastere?

- Te rog sa ma crezi: atata timp cat actorii mei nu sunt luati in seama, ziua mea de nastere se amana. La 50 de ani ai mei sunt foarte trist. Sa stiti ca Sandu Grecu nu poate fi ingenuncheat niciodata. ?in la familia mea de actori, care a fost alaturi de mine pe parcursul a doua decenii. Iata de ce consider ca actuala guvernare are o datorie aparte fata de Teatrul „Satiricus”.

- Va multumesc pentru interviu.

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)