Timpul Liber

Sărăcia lasă urme în ADN

Potrivit CBS, un studiu publicat săptămâna trecută în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie arată legătura dintre situaţia economică a persoanei şi ADN-ul ei. Studiul a fost realizat de cercetători de la universităţile canadiene McGill şi British Columbia şi Institutul pentru Sănătatea Copiilor din cadrul Colegiului Universitar din Londra, Marea Britanie.

La studiu au participat 40 de britanici în vârstă de 45 de ani, care fuseseră incluşi încă de la naştere într-un alt studiu aflat încă în desfăşurare. Cercetătorii au putut afla despre fiecare participant dacă crescuse într-o familie săracă sau înstărită. Cercetările s-au axat pe un marker chimic numit grupul metil, care se ataşează de ADN în anumite puncte, proces numit metilare.

Acest proces activează sau dezactivează anumite gene, modificând astfel intensitatea funcţionării lor, fenomen numit epigenetică.

Cercetătorii cred că metilarea ADN-ului la copii se petrece în funcţie de anumite semnale primite atât înainte, cât şi după naştere. De exemplu, un copil născut într-o familie unde există hrană din abundenţă nu va avea atât de multă nevoie de gene care determină stocarea grăsimii, ca un copil născut într-un mediu cu puţină hrană, unde riscă să sufere de foame.

În grupul de studiu, acei participanţi care crescuseră în familii cu dificultăţi materiale prezentau, la nivelul ADN-ului, trăsături specifice: erau activate grupuri de gene care ar fi ajutat organismul uman să supravieţuiască într-un mediu sărac.

Cercetătorii speră că aceste informaţii ar putea duce la descoperirea unor metode de a-i proteja pe copiii din mediile mai sărace de aceste modificări ale ADN-ului. Există, de asemenea, perspectiva de a trata aceste probleme cu medicamente care să influenţeze metilarea, deaorece se ştie că aceasta este reversibilă. 

După CBS News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *