Actualitate

Sărbătoare MARE mâine. E cruce roşie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci pe 1 octombrie

Pe 1 octombrie, credincioșii se închină la Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor, iar în jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, citaţi de adevarul.ro, spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii. “Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Sau dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii.

De asemenea, prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în tradiţia populară, era consacrată, în vechime, unui sfânt aproape necunoscut: Sfântul Procoavă, cel care le dă păr frumos şi atrăgător tinerelor nemăritate.

Sărbătoarea Procoavelor mai este considerată şi Sărbătoarea Părului. Conform credinţei populare, fecioarele care duceau lipsă de păr i se închinau sfântului Procoavă pentru a le acoperi capul cu păr, astfel devenind mai plăcute flăcăilor. Tinerele credeau că în acest mod ursitul va veni mai repede, iar ele se vor căsători.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *