Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Soroca 7 Octombrie 2013, ora 07:55    Din editia print

Sate IGNORATE pentru că primarii nu aderă la partidele de la PUTERE

Marime Font

 
 
 

În bugetul pentru anul 2013, localității i-au fost alocate 140 mii de lei care ulterior urmau să fie cheltuiți pentru lucrările de reparație a unei porțiuni de drum.

Lovitura cea mai mare i-a fost aplicată satului în această vară, când i s-au luat banii alocați anterior, invocându-se motivul că bugetul de stat a fost rectificat. Această situație a avut loc în satul Visoca din raionul Soroca, unde drumurile sunt într-o stare deplorabilă și copiii sunt nevoiți să meargă prin băltoace și glod pentru a ajunge la școală. 

Acum câteva luni în satul Visoca au fost organizate alegeri anticipate ale primarului. Acestea au venit după ce fostul primar și-a prezentat demisia pentru că numele său figura în cadrul unui dosar penal. În fruntea primăriei a fost ales Grigore Pleșca, care este candidat independent. Anterior, acesta a fost membru al PLDM, iar mai apoi a refuzat să candideze la alegerile anticipate din partea partidului respectiv. Înainte și după alegeri, primarului i s-a propus insistent să se alăture partidului respectiv, însă acesta a renunțat.Cei 140 mii de lei au fost redirecționați localității Bulboci, a cărui primar face parte din PLR. În acest context, locuitorii din localitate se arată îngrijorați de situația creată și pretind că asupra primarului se fac mai multe presiuni din partea Consiliului raional Soroca, care nu vrea să audă de problemele localității atâta timp, cât alesul satului este independent.

Unele sate au rămas fără nici un leu, iar altele vor cheltui milioaneÎntr-o scrisoare deschisă adresată președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, și președintelui parlamentului, Igor Corman, mai mulți locuitori din satul Visoca le adresează câteva întrebări. „Dorim să știm dacă banii alocați în conformitate cu legea bugetului, sunt pentru dezvoltarea țării în interesul tuturor cetățenilor sau sunt predestinați doar membrilor de partid al formațiunilor aflate la guvernare? Poate fi pedepsit cetățeanul unui stat doar pentru că nu este verde, roșu sau albastru? Este corect ca statutul unui partid să fie mai presus decât Constituția Țării, în contextul când tindem și dorim să ne asociem cu UE?”.

Primăriei satului Hristici din raion trebuiau să-i fie alocate 200 mii de lei, însă acești bani n-au ajuns în instituție. „Inițial, printr-o hotărâre ne-au fost luați 100 mii de lei, care au fost redirecționați satului Trifăuți tot din raionul Soroca, unde primarul care era comunist a trecut la PLDM. Ulterior, printr-o altă hotărâre am rămas și fără celelalte 100 de mii, care erau destinați pentru reparația unei porțiuni de drum din sat. Cred că aici se ține cont doar de aspectul politic și nu de necesitățile reale ale cetățenilor”, spune primarul satului Hristici, Dumitru Cebotari, membru PDM.

În același timp, Primăria satului Bulboci din Soroca selecta în curând compania care va efectua lucrările de reparație a podului din localitate. „Pentru această activitate sunt preconizați 1 mln. 548 mii de lei. Din bugetul de stat ne-au mai fost alocați alți 200 de mii de lei pentru îmbunătățirea condițiilor de trai din localitate”, despre aceasta menționează primarul satului Iurie Cojocaru, care este membru PL, dar unele surse ne asigură că localitatea a primit acești bani pentru că în curând acesta va trece în rândul membrilor PLDM.

Reprezentanți de la Ministerul Finanțelor declară că potrivit prevederilor anexei nr.6 la Legea bugetului de stat pe anul 2013 nr. 249 din 02 noiembrie 2012, pentru obiectul „O porţiune de drum din satul Visoca” au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 140 mii lei, iar în cadrul examinării de către parlament a proiectului rectificării Legii bugetului, legea menţionată a suferit modificări şi obiectul respectiv a fost exclus.

Pe copii nu-i interesează partidele politice, ei vor să meargă la grădinițăÎn localitatea Visoca unde sunt 2200 de locuitori, dintre care 106 sunt copii, nu este nici măcar grădiniță. În sat sunt doar două grupe preșcolare unde pot merge copiii de la 5 ani, însă cei mici stau acasă cu părinții.

Sergiu Cojocari, locuitor din comuna Visoca, spune că pentru localitate este nevoie de o grădiniță mai mult ca de orice. „Necesitatea acesteia se simte pe timp de vară, când este mult de lucru, iar părinții nu au cu cine lăsa copiii. Noi știm că primarul vrea să facă multe pentru acest sat, însă i se pun multe bețe în roate de dușmanii din localitate și din raion. Problemele au început îndată după alegeri. Nimeni nu s-a așteptat că va învinge Grigore Pleșca și acum ei se răzbună”, subliniază Cojocari.

„Eu am trei copii, cel mai mare a împlinit recent cinci ani. Toți ar putea merge la grădiniță, însă, din păcate, fostul primar nu și-a dat interesul pentru a construi această instituție importantă. Într-un sat vecin, care este foarte mic, sunt șapte copii și ei au grădiniță, iar la noi chiar dacă satul este atât de mare, suntem nevoiți să stăm zilnic acasă. Primarul încearcă să facă ceva, dar fără susținere de sus este dificil”, relatează Svetlana Mihalachi, locuitoare din satul Visoca.

„Evident că locuitorii sunt dezamăgiți. Am foarte multe cereri în care se solicită construirea unei instituții preșcolare. Pe copii nu-i interesează partidele politice, ei au nevoie de grădiniță. În sat sunt și câteva familii social vulnerabile, unde ambii părinți sunt alcoolici, dar au câte trei copii. La grădiniță, aceștia ar fi îngrijiți și hrăniți la timp, dar acasă ei sunt permanent expuși riscului de a se îmbolnăvi. Din păcate, ei vor crește educați de stradă”, subliniază Grigore Pleșca.

Primarul spune că a trimis mai multe solicitări la Ministerul Educației și așteaptă când instituția va avea posibilitatea să ofere ajutor. Calculele estimate de primărie pentru construirea grădiniței constituie cel puțin 500 mii de lei.

Fii membru de partid și vei putea folosi piatra din carieră, chiar dacă legea interzice

În Visoca este o carieră de piatră. Aceasta ar permite autorităților locale cu resursele proprii să acopere mai multe gropi de pe drumurile din sat, însă legea nu mai permite primăriei să fie beneficiar al subsolului.

„Dacă anterior se putea folosi până la 500 metri cubi de piatră, acum nu este permisă nici măcar o roabă. De banii pentru construcția drumurilor am fost lipsiți, resursele naturale de care dispunem nu le putem folosi, nimic. Știu însă că și aici problema s-ar putea soluționa dacă aș deveni membru PLR. Mi s-a șoptit de mai multe ori că singur nu voi putea face nimic”, menționează primarul Grigore Pleșca.
Consultantul superior al Direcției resurse naturale și biodiversitate, Galina Norocea a declarat că legea cu privire la resursele naturale s-a modificat în 2009. „De atunci primăriei nu i se permite să fie beneficiar al subsolului. Pentru a obține resursele necesare este nevoie de a elabora un proiect și de a obține finanțe de la Consiliul raional. Astfel resursele sunt utilizate legal și logic și nu poate să se folosească oricine vrea de acestea. Dacă încălcarea este depistată, persoana vinovată riscă să i se întocmească un proces-verbal și să-i fie administrată o amendă”, punctează Norocea.

Bugetul satului Visoca pentru anul 2013 constituie 600 mii de lei, dintre care 484 de mii sunt destinați pentru achitarea salariului angajaților din localitate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md