Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 12:47
Abonamente

Soroca 7 Octombrie 2013, ora 07:55    Din editia print

Sate IGNORATE pentru că primarii nu aderă la partidele de la PUTERE

Marime Font

În bugetul pentru anul 2013, localității i-au fost alocate 140 mii de lei care ulterior urmau să fie cheltuiți pentru lucrările de reparație a unei porțiuni de drum.

Lovitura cea mai mare i-a fost aplicată satului în această vară, când i s-au luat banii alocați anterior, invocându-se motivul că bugetul de stat a fost rectificat. Această situație a avut loc în satul Visoca din raionul Soroca, unde drumurile sunt într-o stare deplorabilă și copiii sunt nevoiți să meargă prin băltoace și glod pentru a ajunge la școală. 

Acum câteva luni în satul Visoca au fost organizate alegeri anticipate ale primarului. Acestea au venit după ce fostul primar și-a prezentat demisia pentru că numele său figura în cadrul unui dosar penal. În fruntea primăriei a fost ales Grigore Pleșca, care este candidat independent. Anterior, acesta a fost membru al PLDM, iar mai apoi a refuzat să candideze la alegerile anticipate din partea partidului respectiv. Înainte și după alegeri, primarului i s-a propus insistent să se alăture partidului respectiv, însă acesta a renunțat.


Cei 140 mii de lei au fost redirecționați localității Bulboci, a cărui primar face parte din PLR. În acest context, locuitorii din localitate se arată îngrijorați de situația creată și pretind că asupra primarului se fac mai multe presiuni din partea Consiliului raional Soroca, care nu vrea să audă de problemele localității atâta timp, cât alesul satului este independent.

Unele sate au rămas fără nici un leu, iar altele vor cheltui milioaneÎntr-o scrisoare deschisă adresată președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, și președintelui parlamentului, Igor Corman, mai mulți locuitori din satul Visoca le adresează câteva întrebări. „Dorim să știm dacă banii alocați în conformitate cu legea bugetului, sunt pentru dezvoltarea țării în interesul tuturor cetățenilor sau sunt predestinați doar membrilor de partid al formațiunilor aflate la guvernare? Poate fi pedepsit cetățeanul unui stat doar pentru că nu este verde, roșu sau albastru? Este corect ca statutul unui partid să fie mai presus decât Constituția Țării, în contextul când tindem și dorim să ne asociem cu UE?”.

Primăriei satului Hristici din raion trebuiau să-i fie alocate 200 mii de lei, însă acești bani n-au ajuns în instituție. „Inițial, printr-o hotărâre ne-au fost luați 100 mii de lei, care au fost redirecționați satului Trifăuți tot din raionul Soroca, unde primarul care era comunist a trecut la PLDM. Ulterior, printr-o altă hotărâre am rămas și fără celelalte 100 de mii, care erau destinați pentru reparația unei porțiuni de drum din sat. Cred că aici se ține cont doar de aspectul politic și nu de necesitățile reale ale cetățenilor”, spune primarul satului Hristici, Dumitru Cebotari, membru PDM.

În același timp, Primăria satului Bulboci din Soroca selecta în curând compania care va efectua lucrările de reparație a podului din localitate. „Pentru această activitate sunt preconizați 1 mln. 548 mii de lei. Din bugetul de stat ne-au mai fost alocați alți 200 de mii de lei pentru îmbunătățirea condițiilor de trai din localitate”, despre aceasta menționează primarul satului Iurie Cojocaru, care este membru PL, dar unele surse ne asigură că localitatea a primit acești bani pentru că în curând acesta va trece în rândul membrilor PLDM.

Reprezentanți de la Ministerul Finanțelor declară că potrivit prevederilor anexei nr.6 la Legea bugetului de stat pe anul 2013 nr. 249 din 02 noiembrie 2012, pentru obiectul „O porţiune de drum din satul Visoca” au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 140 mii lei, iar în cadrul examinării de către parlament a proiectului rectificării Legii bugetului, legea menţionată a suferit modificări şi obiectul respectiv a fost exclus.

Pe copii nu-i interesează partidele politice, ei vor să meargă la grădinițăÎn localitatea Visoca unde sunt 2200 de locuitori, dintre care 106 sunt copii, nu este nici măcar grădiniță. În sat sunt doar două grupe preșcolare unde pot merge copiii de la 5 ani, însă cei mici stau acasă cu părinții.

Sergiu Cojocari, locuitor din comuna Visoca, spune că pentru localitate este nevoie de o grădiniță mai mult ca de orice. „Necesitatea acesteia se simte pe timp de vară, când este mult de lucru, iar părinții nu au cu cine lăsa copiii. Noi știm că primarul vrea să facă multe pentru acest sat, însă i se pun multe bețe în roate de dușmanii din localitate și din raion. Problemele au început îndată după alegeri. Nimeni nu s-a așteptat că va învinge Grigore Pleșca și acum ei se răzbună”, subliniază Cojocari.

„Eu am trei copii, cel mai mare a împlinit recent cinci ani. Toți ar putea merge la grădiniță, însă, din păcate, fostul primar nu și-a dat interesul pentru a construi această instituție importantă. Într-un sat vecin, care este foarte mic, sunt șapte copii și ei au grădiniță, iar la noi chiar dacă satul este atât de mare, suntem nevoiți să stăm zilnic acasă. Primarul încearcă să facă ceva, dar fără susținere de sus este dificil”, relatează Svetlana Mihalachi, locuitoare din satul Visoca.

„Evident că locuitorii sunt dezamăgiți. Am foarte multe cereri în care se solicită construirea unei instituții preșcolare. Pe copii nu-i interesează partidele politice, ei au nevoie de grădiniță. În sat sunt și câteva familii social vulnerabile, unde ambii părinți sunt alcoolici, dar au câte trei copii. La grădiniță, aceștia ar fi îngrijiți și hrăniți la timp, dar acasă ei sunt permanent expuși riscului de a se îmbolnăvi. Din păcate, ei vor crește educați de stradă”, subliniază Grigore Pleșca.

Primarul spune că a trimis mai multe solicitări la Ministerul Educației și așteaptă când instituția va avea posibilitatea să ofere ajutor. Calculele estimate de primărie pentru construirea grădiniței constituie cel puțin 500 mii de lei.

Fii membru de partid și vei putea folosi piatra din carieră, chiar dacă legea interzice

În Visoca este o carieră de piatră. Aceasta ar permite autorităților locale cu resursele proprii să acopere mai multe gropi de pe drumurile din sat, însă legea nu mai permite primăriei să fie beneficiar al subsolului.

„Dacă anterior se putea folosi până la 500 metri cubi de piatră, acum nu este permisă nici măcar o roabă. De banii pentru construcția drumurilor am fost lipsiți, resursele naturale de care dispunem nu le putem folosi, nimic. Știu însă că și aici problema s-ar putea soluționa dacă aș deveni membru PLR. Mi s-a șoptit de mai multe ori că singur nu voi putea face nimic”, menționează primarul Grigore Pleșca.
Consultantul superior al Direcției resurse naturale și biodiversitate, Galina Norocea a declarat că legea cu privire la resursele naturale s-a modificat în 2009. „De atunci primăriei nu i se permite să fie beneficiar al subsolului. Pentru a obține resursele necesare este nevoie de a elabora un proiect și de a obține finanțe de la Consiliul raional. Astfel resursele sunt utilizate legal și logic și nu poate să se folosească oricine vrea de acestea. Dacă încălcarea este depistată, persoana vinovată riscă să i se întocmească un proces-verbal și să-i fie administrată o amendă”, punctează Norocea.

Bugetul satului Visoca pentru anul 2013 constituie 600 mii de lei, dintre care 484 de mii sunt destinați pentru achitarea salariului angajaților din localitate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)