Astăzi 16 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 15 Iulie 2019
Abonamente

Soroca 7 Octombrie 2013, ora 07:55    Din editia print

Sate IGNORATE pentru că primarii nu aderă la partidele de la PUTERE

Marime Font

În bugetul pentru anul 2013, localității i-au fost alocate 140 mii de lei care ulterior urmau să fie cheltuiți pentru lucrările de reparație a unei porțiuni de drum.

Lovitura cea mai mare i-a fost aplicată satului în această vară, când i s-au luat banii alocați anterior, invocându-se motivul că bugetul de stat a fost rectificat. Această situație a avut loc în satul Visoca din raionul Soroca, unde drumurile sunt într-o stare deplorabilă și copiii sunt nevoiți să meargă prin băltoace și glod pentru a ajunge la școală. 

Acum câteva luni în satul Visoca au fost organizate alegeri anticipate ale primarului. Acestea au venit după ce fostul primar și-a prezentat demisia pentru că numele său figura în cadrul unui dosar penal. În fruntea primăriei a fost ales Grigore Pleșca, care este candidat independent. Anterior, acesta a fost membru al PLDM, iar mai apoi a refuzat să candideze la alegerile anticipate din partea partidului respectiv. Înainte și după alegeri, primarului i s-a propus insistent să se alăture partidului respectiv, însă acesta a renunțat.


Cei 140 mii de lei au fost redirecționați localității Bulboci, a cărui primar face parte din PLR. În acest context, locuitorii din localitate se arată îngrijorați de situația creată și pretind că asupra primarului se fac mai multe presiuni din partea Consiliului raional Soroca, care nu vrea să audă de problemele localității atâta timp, cât alesul satului este independent.

Unele sate au rămas fără nici un leu, iar altele vor cheltui milioaneÎntr-o scrisoare deschisă adresată președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, și președintelui parlamentului, Igor Corman, mai mulți locuitori din satul Visoca le adresează câteva întrebări. „Dorim să știm dacă banii alocați în conformitate cu legea bugetului, sunt pentru dezvoltarea țării în interesul tuturor cetățenilor sau sunt predestinați doar membrilor de partid al formațiunilor aflate la guvernare? Poate fi pedepsit cetățeanul unui stat doar pentru că nu este verde, roșu sau albastru? Este corect ca statutul unui partid să fie mai presus decât Constituția Țării, în contextul când tindem și dorim să ne asociem cu UE?”.

Primăriei satului Hristici din raion trebuiau să-i fie alocate 200 mii de lei, însă acești bani n-au ajuns în instituție. „Inițial, printr-o hotărâre ne-au fost luați 100 mii de lei, care au fost redirecționați satului Trifăuți tot din raionul Soroca, unde primarul care era comunist a trecut la PLDM. Ulterior, printr-o altă hotărâre am rămas și fără celelalte 100 de mii, care erau destinați pentru reparația unei porțiuni de drum din sat. Cred că aici se ține cont doar de aspectul politic și nu de necesitățile reale ale cetățenilor”, spune primarul satului Hristici, Dumitru Cebotari, membru PDM.

În același timp, Primăria satului Bulboci din Soroca selecta în curând compania care va efectua lucrările de reparație a podului din localitate. „Pentru această activitate sunt preconizați 1 mln. 548 mii de lei. Din bugetul de stat ne-au mai fost alocați alți 200 de mii de lei pentru îmbunătățirea condițiilor de trai din localitate”, despre aceasta menționează primarul satului Iurie Cojocaru, care este membru PL, dar unele surse ne asigură că localitatea a primit acești bani pentru că în curând acesta va trece în rândul membrilor PLDM.

Reprezentanți de la Ministerul Finanțelor declară că potrivit prevederilor anexei nr.6 la Legea bugetului de stat pe anul 2013 nr. 249 din 02 noiembrie 2012, pentru obiectul „O porţiune de drum din satul Visoca” au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 140 mii lei, iar în cadrul examinării de către parlament a proiectului rectificării Legii bugetului, legea menţionată a suferit modificări şi obiectul respectiv a fost exclus.

Pe copii nu-i interesează partidele politice, ei vor să meargă la grădinițăÎn localitatea Visoca unde sunt 2200 de locuitori, dintre care 106 sunt copii, nu este nici măcar grădiniță. În sat sunt doar două grupe preșcolare unde pot merge copiii de la 5 ani, însă cei mici stau acasă cu părinții.

Sergiu Cojocari, locuitor din comuna Visoca, spune că pentru localitate este nevoie de o grădiniță mai mult ca de orice. „Necesitatea acesteia se simte pe timp de vară, când este mult de lucru, iar părinții nu au cu cine lăsa copiii. Noi știm că primarul vrea să facă multe pentru acest sat, însă i se pun multe bețe în roate de dușmanii din localitate și din raion. Problemele au început îndată după alegeri. Nimeni nu s-a așteptat că va învinge Grigore Pleșca și acum ei se răzbună”, subliniază Cojocari.

„Eu am trei copii, cel mai mare a împlinit recent cinci ani. Toți ar putea merge la grădiniță, însă, din păcate, fostul primar nu și-a dat interesul pentru a construi această instituție importantă. Într-un sat vecin, care este foarte mic, sunt șapte copii și ei au grădiniță, iar la noi chiar dacă satul este atât de mare, suntem nevoiți să stăm zilnic acasă. Primarul încearcă să facă ceva, dar fără susținere de sus este dificil”, relatează Svetlana Mihalachi, locuitoare din satul Visoca.

„Evident că locuitorii sunt dezamăgiți. Am foarte multe cereri în care se solicită construirea unei instituții preșcolare. Pe copii nu-i interesează partidele politice, ei au nevoie de grădiniță. În sat sunt și câteva familii social vulnerabile, unde ambii părinți sunt alcoolici, dar au câte trei copii. La grădiniță, aceștia ar fi îngrijiți și hrăniți la timp, dar acasă ei sunt permanent expuși riscului de a se îmbolnăvi. Din păcate, ei vor crește educați de stradă”, subliniază Grigore Pleșca.

Primarul spune că a trimis mai multe solicitări la Ministerul Educației și așteaptă când instituția va avea posibilitatea să ofere ajutor. Calculele estimate de primărie pentru construirea grădiniței constituie cel puțin 500 mii de lei.

Fii membru de partid și vei putea folosi piatra din carieră, chiar dacă legea interzice

În Visoca este o carieră de piatră. Aceasta ar permite autorităților locale cu resursele proprii să acopere mai multe gropi de pe drumurile din sat, însă legea nu mai permite primăriei să fie beneficiar al subsolului.

„Dacă anterior se putea folosi până la 500 metri cubi de piatră, acum nu este permisă nici măcar o roabă. De banii pentru construcția drumurilor am fost lipsiți, resursele naturale de care dispunem nu le putem folosi, nimic. Știu însă că și aici problema s-ar putea soluționa dacă aș deveni membru PLR. Mi s-a șoptit de mai multe ori că singur nu voi putea face nimic”, menționează primarul Grigore Pleșca.
Consultantul superior al Direcției resurse naturale și biodiversitate, Galina Norocea a declarat că legea cu privire la resursele naturale s-a modificat în 2009. „De atunci primăriei nu i se permite să fie beneficiar al subsolului. Pentru a obține resursele necesare este nevoie de a elabora un proiect și de a obține finanțe de la Consiliul raional. Astfel resursele sunt utilizate legal și logic și nu poate să se folosească oricine vrea de acestea. Dacă încălcarea este depistată, persoana vinovată riscă să i se întocmească un proces-verbal și să-i fie administrată o amendă”, punctează Norocea.

Bugetul satului Visoca pentru anul 2013 constituie 600 mii de lei, dintre care 484 de mii sunt destinați pentru achitarea salariului angajaților din localitate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 15 Iulie 2019, ora: 19:24

Organizațiile neguvernamentale de media dezaprobă solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, de a restricționa accesul lui Vadim Ungureanu la conferințele de presă ale Inspectoratului General de Poliție (IGP), pe motiv că jurnalistul ar fi condamnat penal. Declarația a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 16:09

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Noul director la SA ”Moldovagaz” ar putea fi numit Vadim Ceban, care în prezent deține funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei în primul mandat de bașcan al Irinei Vlah.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 15:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:59

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

În legătură cu informația apărută în presă cu referire la organizarea măsurilor de susținere a cetățeanului român Simion George-Nicolae, Biroul migrație și azil al MAI s-a autosesizat și comunică următoarele:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:55

 Poate te întrebi și tu de ce relațiile se destramă mai ușor în ziua de azi. Ai auzit poveștile de dragoste ale bunicilor și ale străbunicilor, poate chiar ale părinților tăi. Nu au avut relații ideale, dar au rămas împreună până la adânci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:49

 Horoscop dragoste. Saptamana 15-21 iulie 2019 are semnificatii aparte din punct de vedere astrologic. Avem cea de-a doua eclipsa a verii, mai exact eclipsa partiala de Luna plina in Capricorn de marti 16 iulie. Intreaga atmosfera a saptamanii se invarte in jurul acestui mare eveniment....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:34

 Astăzi se împlinesc 204 de ani de la exilarea lui Napoleon Bonaparte, lider marcant al secolului XIX, pe insula Sfânta Elena. El şi-a petrecut ultimii şase ani din viaţă aici, sub supraveghere britanică. Condiţiile în care a murit marele lider francez, la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:05

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem scoaterea interdicției lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:04

Liberalul Dorinc Chirtoacă a anunțat astăzi că va participa la alegerile parlamentare în circumscripțiile 33 (suburbiile municipiului Chișinău) și 50 (Europa de Vest), după ce vicepremierul Andrei Năstase și premierul maia Sandu au renunțat la mandatele de deputat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:49

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a decis prelungirea cu o săptămână a termenului de depunere a dosarelor la concursul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:41

Lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, pe toate cele șapte tronsoane, au început, a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, pe o rețea de socializare, 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:53

 Noul asteroid are un kilometru în diametru şi realizează o orbită completă în jurul Soarelui în 151 zile. Astronomii au identificat un nou asteroid care orbitează în jurul Soarelui. Acest asteroid este considerat a fi relativ mare, cu aproximativ un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:47

 Romanticii incurabili pot jura că dragostea la prima vedere este cât se poate de reală, în timp ce persoanele sceptice sunt de părere că ceea ce simțim la primele întâlniri este atracție sexuală, în niciun caz dragoste. Dar ce se întâmplă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:43

Următorul tău zbor ar putea deveni foarte problematic, dacă nu alegi alimentele potrivite. Află de la specialiști ce preparate trebuie să eviți în avion pentru a preveni efectele nedorite. Poate credeai că nu contează prea mult ce mănânci când ești în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:12

Trăim într-o societate obsedată de realizări, care se grăbește să aplice etichete de talent tuturor celor care au realizat ceva remarcabil de-a lungul vieții.Oamenii de succes sunt descriși ca fiind talentați. Dacă persoana în cauză este tânără, șansele sunt și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:05

Apartenenţa la UE a dezvoltat bunăstarea în fiecare stat membru; piaţa comună şi dezvoltarea regională a UE duc la diminuarea inegalităţilor dintre statele membre; în cadrul unora dintre statele membre condiţiile de viaţă au ajuns în ultima perioadă în derivă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:30

Un microbuz cu 8 pasageri s-a oprit într-un cap de pod în județul Cluj.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:20

Exporturile Republicii Moldova în primele cinci luni ale anului curent s-au majorat cu 5% față de aceeași perioadă a anului 2018, depășind 1,1 miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:19

Grav accident la Chirsova, Gagauzia. Doua motocicleta si o masina a politiei s-au ciocnit violent. In urma impactului, unul dintre tineri s-a stins pe loc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:08

 Sunt sensibile, serioase şi exagerează cu critica la adresa lor! Chiar dacă cineva care este melancolic poate fi deprimat, nu e întotdeauna vorba despre o depresie clinică. Oamenii care sunt melancolici sunt sensibili, autocritici, serioşi şi se simt deseori neînţeleşi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:01

 Capul unui lup de dimensiuni uriaşe a fost descoperit de cercetători, aceştia precizând că animalul ar fi fost gigantic faţă de un lup comun, având în vedere că mărimea craniului este de aproape 50 de centimentri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:00

Guvernul a făcut publică lista candidaților ce participă la concursul pentru cele două funcții de judecător la Curtea Constituțională, din partea Executivului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 10:55

 Deutsche Bank AG a soluționat un proces cu un dezvoltator de locuințe accesibile din Olanda, care a acuzat banca de dare de mită, în legătură cu tranzacțiile cu produse derivate, și a pus capăt, astfel, unui proces de lungă durată și scandalos, care tocmai intra în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 10:54

 În cazul multor familii din România, cea mai importantă pondere a bugetului lunar este cheltuită cu mâncarea, așa că acesta este unul dintre capitolele importante de unde poți începe și tu o tăiere a costurilor cu traiul zilnic.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)