Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 19 Februarie 2019
Abonamente

Soroca 7 Octombrie 2013, ora 07:55    Din editia print

Sate IGNORATE pentru că primarii nu aderă la partidele de la PUTERE

Marime Font

În bugetul pentru anul 2013, localității i-au fost alocate 140 mii de lei care ulterior urmau să fie cheltuiți pentru lucrările de reparație a unei porțiuni de drum.

Lovitura cea mai mare i-a fost aplicată satului în această vară, când i s-au luat banii alocați anterior, invocându-se motivul că bugetul de stat a fost rectificat. Această situație a avut loc în satul Visoca din raionul Soroca, unde drumurile sunt într-o stare deplorabilă și copiii sunt nevoiți să meargă prin băltoace și glod pentru a ajunge la școală. 

Acum câteva luni în satul Visoca au fost organizate alegeri anticipate ale primarului. Acestea au venit după ce fostul primar și-a prezentat demisia pentru că numele său figura în cadrul unui dosar penal. În fruntea primăriei a fost ales Grigore Pleșca, care este candidat independent. Anterior, acesta a fost membru al PLDM, iar mai apoi a refuzat să candideze la alegerile anticipate din partea partidului respectiv. Înainte și după alegeri, primarului i s-a propus insistent să se alăture partidului respectiv, însă acesta a renunțat.


Cei 140 mii de lei au fost redirecționați localității Bulboci, a cărui primar face parte din PLR. În acest context, locuitorii din localitate se arată îngrijorați de situația creată și pretind că asupra primarului se fac mai multe presiuni din partea Consiliului raional Soroca, care nu vrea să audă de problemele localității atâta timp, cât alesul satului este independent.

Unele sate au rămas fără nici un leu, iar altele vor cheltui milioaneÎntr-o scrisoare deschisă adresată președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, și președintelui parlamentului, Igor Corman, mai mulți locuitori din satul Visoca le adresează câteva întrebări. „Dorim să știm dacă banii alocați în conformitate cu legea bugetului, sunt pentru dezvoltarea țării în interesul tuturor cetățenilor sau sunt predestinați doar membrilor de partid al formațiunilor aflate la guvernare? Poate fi pedepsit cetățeanul unui stat doar pentru că nu este verde, roșu sau albastru? Este corect ca statutul unui partid să fie mai presus decât Constituția Țării, în contextul când tindem și dorim să ne asociem cu UE?”.

Primăriei satului Hristici din raion trebuiau să-i fie alocate 200 mii de lei, însă acești bani n-au ajuns în instituție. „Inițial, printr-o hotărâre ne-au fost luați 100 mii de lei, care au fost redirecționați satului Trifăuți tot din raionul Soroca, unde primarul care era comunist a trecut la PLDM. Ulterior, printr-o altă hotărâre am rămas și fără celelalte 100 de mii, care erau destinați pentru reparația unei porțiuni de drum din sat. Cred că aici se ține cont doar de aspectul politic și nu de necesitățile reale ale cetățenilor”, spune primarul satului Hristici, Dumitru Cebotari, membru PDM.

În același timp, Primăria satului Bulboci din Soroca selecta în curând compania care va efectua lucrările de reparație a podului din localitate. „Pentru această activitate sunt preconizați 1 mln. 548 mii de lei. Din bugetul de stat ne-au mai fost alocați alți 200 de mii de lei pentru îmbunătățirea condițiilor de trai din localitate”, despre aceasta menționează primarul satului Iurie Cojocaru, care este membru PL, dar unele surse ne asigură că localitatea a primit acești bani pentru că în curând acesta va trece în rândul membrilor PLDM.

Reprezentanți de la Ministerul Finanțelor declară că potrivit prevederilor anexei nr.6 la Legea bugetului de stat pe anul 2013 nr. 249 din 02 noiembrie 2012, pentru obiectul „O porţiune de drum din satul Visoca” au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 140 mii lei, iar în cadrul examinării de către parlament a proiectului rectificării Legii bugetului, legea menţionată a suferit modificări şi obiectul respectiv a fost exclus.

Pe copii nu-i interesează partidele politice, ei vor să meargă la grădinițăÎn localitatea Visoca unde sunt 2200 de locuitori, dintre care 106 sunt copii, nu este nici măcar grădiniță. În sat sunt doar două grupe preșcolare unde pot merge copiii de la 5 ani, însă cei mici stau acasă cu părinții.

Sergiu Cojocari, locuitor din comuna Visoca, spune că pentru localitate este nevoie de o grădiniță mai mult ca de orice. „Necesitatea acesteia se simte pe timp de vară, când este mult de lucru, iar părinții nu au cu cine lăsa copiii. Noi știm că primarul vrea să facă multe pentru acest sat, însă i se pun multe bețe în roate de dușmanii din localitate și din raion. Problemele au început îndată după alegeri. Nimeni nu s-a așteptat că va învinge Grigore Pleșca și acum ei se răzbună”, subliniază Cojocari.

„Eu am trei copii, cel mai mare a împlinit recent cinci ani. Toți ar putea merge la grădiniță, însă, din păcate, fostul primar nu și-a dat interesul pentru a construi această instituție importantă. Într-un sat vecin, care este foarte mic, sunt șapte copii și ei au grădiniță, iar la noi chiar dacă satul este atât de mare, suntem nevoiți să stăm zilnic acasă. Primarul încearcă să facă ceva, dar fără susținere de sus este dificil”, relatează Svetlana Mihalachi, locuitoare din satul Visoca.

„Evident că locuitorii sunt dezamăgiți. Am foarte multe cereri în care se solicită construirea unei instituții preșcolare. Pe copii nu-i interesează partidele politice, ei au nevoie de grădiniță. În sat sunt și câteva familii social vulnerabile, unde ambii părinți sunt alcoolici, dar au câte trei copii. La grădiniță, aceștia ar fi îngrijiți și hrăniți la timp, dar acasă ei sunt permanent expuși riscului de a se îmbolnăvi. Din păcate, ei vor crește educați de stradă”, subliniază Grigore Pleșca.

Primarul spune că a trimis mai multe solicitări la Ministerul Educației și așteaptă când instituția va avea posibilitatea să ofere ajutor. Calculele estimate de primărie pentru construirea grădiniței constituie cel puțin 500 mii de lei.

Fii membru de partid și vei putea folosi piatra din carieră, chiar dacă legea interzice

În Visoca este o carieră de piatră. Aceasta ar permite autorităților locale cu resursele proprii să acopere mai multe gropi de pe drumurile din sat, însă legea nu mai permite primăriei să fie beneficiar al subsolului.

„Dacă anterior se putea folosi până la 500 metri cubi de piatră, acum nu este permisă nici măcar o roabă. De banii pentru construcția drumurilor am fost lipsiți, resursele naturale de care dispunem nu le putem folosi, nimic. Știu însă că și aici problema s-ar putea soluționa dacă aș deveni membru PLR. Mi s-a șoptit de mai multe ori că singur nu voi putea face nimic”, menționează primarul Grigore Pleșca.
Consultantul superior al Direcției resurse naturale și biodiversitate, Galina Norocea a declarat că legea cu privire la resursele naturale s-a modificat în 2009. „De atunci primăriei nu i se permite să fie beneficiar al subsolului. Pentru a obține resursele necesare este nevoie de a elabora un proiect și de a obține finanțe de la Consiliul raional. Astfel resursele sunt utilizate legal și logic și nu poate să se folosească oricine vrea de acestea. Dacă încălcarea este depistată, persoana vinovată riscă să i se întocmească un proces-verbal și să-i fie administrată o amendă”, punctează Norocea.

Bugetul satului Visoca pentru anul 2013 constituie 600 mii de lei, dintre care 484 de mii sunt destinați pentru achitarea salariului angajaților din localitate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)