CSI / Rusia

SCANDALOS! Aleksei Navalnîi, condamnat şi pentru „defăimare”. Opozantul riscă să ajungă într-un lagăr de muncă

Navalnîi avea programate două apariții în instanţă sâmbătă. Prima a fost apelul făcut de el la condamnarea de doi ani și opt luni de închisoare, iar a doua într-un proces de defăimare a unui veteran de război.

Un tribunal din Moscova i-a respins însă apelul, operând doar o mică ajustare a pedepsei în favoarea acestuia – o reducere de șase săptămâni. Navalnîi a fost încarcerat pe 2 februarie pentru că ar fi încălcat termenii controlului judicar, pedeapsa cu suspendare devenind cu executare, acesta riscând trimiterea într-un lagăr de muncă.

Navalnîi a fost găsit de asemenea vinovat pentru difuzarea de informaţii „mincinoase” şi „injurioase” despre un veteran de război care anul trecut a susţinut într-un clip de campanie referendumul prin care au fost consolidate puterile preşedintelui rus Vladimir Putin. Opozantul i-a calificat pe o reţea de socializare pe cei care au apărut în acel clip drept „trădători” şi „ruşine a naţiunii”.

Conform sentinţei, în acest dosar el va trebui să plătească o amendă penală de 850.000 de ruble (circa 9.500 de euro).

Revenit în Rusia în ianuarie, venind din Germania unde a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa cu Noviciok, pentru care acuză Kremlinul, Aleksei Navalnîi a fost arestat la sosirea sa pe aeroport şi a fost condamnat pe 2 februarie la doi ani şi opt luni de închisoare. Instanţa a transformat o pedeapsă de închisoare cu suspendare pentru fraudă datând din 2014 într-o sentinţă cu executare, pentru încălcarea controlului judiciar.

Apelul la această hotărâre a fost judecat sâmbătă dimineaţă, iar înainte de pronunțarea instanței, Uliana Solopova, purtător de cuvânt al tribunalului din Moscova, a declarat că, dacă decizia din 2 februarie va fi confirmată, serviciile penitenciare vor fi libere să-l transfere pe opozant într-unul din numeroasele lagăre de muncă ale Rusiei.

Moştenire a Uniunii Sovietice, majoritatea pedepselor cu închisoarea în Rusia sunt executate în lagăre penitenciare, dintre care unele se află în zone complet izolate. Munca deţinuţilor, de obicei în ateliere de croitorie sau de fabricare a mobilei, este obligatorie. Condiţiile de detenţie sunt denunţate în mod regulat de apărătorii drepturilor omului.

Aleksei Navalnîi, a cărui încarcerare în ianuarie a condus la trei zile de demonstraţii reprimate de poliţie, denunţă procedurile legale ca fiind fabricate. Potrivit acestuia, Kremlinul vrea să-l arunce în închisoare pentru a-l face să tacă, după ce nu a reuşit să-l omoare otrăvindu-l vara trecută.

Navalnîi este în colimatorul justiţiei şi pentru alte fapte. O plângere pentru defăimare a fost depusă împotriva sa de către acidul om de afaceri Evgheni Prigojin, reputat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Navalnîi este, de asemenea, cercetat pentru înşelăciune, un caz în curs de anchetă în care pedeapsa maximă este de 10 ani de închisoare. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *