Astăzi 21 Octombrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:40
Abonamente

Actualitate 12 Octombrie 2018, ora 15:26

Scandalos! Un nou atac suburban al lui Andrei Năstase la adresa României

Marime Font

Liderul PPDA, Andrei Năstase, nu scapă nicio ocazie să atace instituţiile de stat României. În cadrul unei dezbateri organizată de Fundația Universitară a Mării Negre, Năstase a afirmat că autorităţile de la Bucureşti ar fi decorat “criminali de la Chişinău”. Precizăm că în România, ca şi în Republica Moldova, instituţia prezidenţială este cea care acordă distincţii de stat.

„În Republica Moldova au fost decoraţi cu disincţii ale statului român tot felul de criminali”, a declarat Andrei Năstase, fără preciza, însă, la cine exact se referă.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, liderul PPDA s-a arătat deranjat şi de faptul că România sprijină financiar Republica Moldova şi că el a cerut Bucureştiului să sisteze ajutorul.“Adesea guvernarea de la Chişinău a fost finanţată necondiţionat de autorităţile de la Bucureşti. În aduc aminte, în 2015 când rugam România să condiţoneze orice finanţare”, a mai spus Andrei Năstase.

Este de menționat că printre moldovenii decorați de statul român se numără și Val Butnaru, directorul de la trustul Jurnal, care aparține nașului de cununie al lui Năstase, Victor Țopa. Acesta a primit Ordinul Național "Pentru merit" în grad de Comandor.

Printre personalitățile marcante din Moldova, decorate de Preşedinţia României figurează: primul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc și președintele primului Parlament al Republicii Moldova, Alexandru Moșanu. Ambii au fost decorați cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Ofiţer. În aceeaşi listă intră academicianul Mihai Cimpoi, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Comandor, fostul primar al Capitalei Dorin Chirtoacă și directorul general al Grupului Editorial „Litera”, Anatol Vidrașcu - decorați cu același ordin în grad de Ofițer. Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Două Inimi Gemene”, Eugenia Marin (mama Doinei Aldea - Teodorovici), a fost decorată cu „Steaua României” în grad de Cavaler.

De asemenea, prin decretul președintelui României, compozitorul Eugen Doga, lingvistul Nicolae Mătcaş și editorialistul Constantin Tănase au primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” - în grad de Mare Ofiţer. Profesorul Ion Buga, dar și jurnalista Valentina Ursu, au fost decorați cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” - în grad de Comandor.

Amintim, în context, că o parte a presei de la Bucureşti l-a acuzat pe Andrei Năstase de trădare și faptul că face un joc periculos în interesul Moscovei. Jurnaliştii s-au arătat indignaţi de faptul că Năstase a declarat, pentru un post TV din Rusia, că nu este unionist, ci doar deține pașaport românesc, iar zvonurile că și-ar dori unirea cu România sunt niște aiureli.

Sursa: Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 17:20

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

 Președintele Klaus Iohannis va convoca, săptămâna viitoare, la Cotroceni, partidele parlamentare pentru a discuta pe tema situației Justiției, afirmă surse politice. Azi, Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader. Acesta a refuzat să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 11:49

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

 Departamentul canadian al Apărării a anunţat că avioanele de luptă ale forţelor canadiene, aflate în România, au interceptat o aeronavă rusească de luptă în spaţiul aerian al Mării Negre, în apropierea graniţelor NATO, relatează site-ul de ştiri The...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 21 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Ortodoxia ucraineană liberă – o speranţă pentru Basarabia

Scufundaţi în cotidianul nostru lipsit momentan de evenimente majore, tindem să nu dăm atenţie evoluţiilor geopolitice istorice, care au loc în aceste săptămâni în regiunea noastră.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cel ce judecă va fi judecat

Nu vreau să reiau de la cap la coadă aceleași discuții, aceleași învățăminte evanghelice și patristice, care ne cer foarte răspicat un lucru: să nu judecăm. Și totuși nu ne putem abține. Credem că pe toate le cunoaștem, că suntem în măsură să luăm piatra și să lovim.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md