Politică

SCANDALUL EXPULZĂRII profesorilor turci / Usatîi dezvăluie cum guvernarea încearcă mușamalizarea dosarului

„Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI încearcă să inițieze dosarul ca să declare vinovați niște oameni din BMA, SIS, pe când în realitate acțiunile au fost coordonate la cel mai înalt nivel”, a declarat Renato Usatîi într-un live pe Facebook

El a criticat această abordare a noii guvernări care ar „semăna” cu metodele lui Plahotniuc. „Vreți să faceți la fel cum Plahotniuc arăta lupta cu corupția pe profesori și medici”, a acuzat Renato Usatîi.

Subiectul celor șapte profesori turci a fost discutat și în cadrul unor audieri la Comisia parlamentară pentru securitate, apărare și ordine publică, iar Usatîi îl acuză pe președintele Comisiei, vicepreședintele PPDA, Chiril Moțpan, că a interzis accesul membrilor „Partidului Nostru” Ilian Cașu și Elena Grițco. Asta în condițiile că audierile erau anunțate ca fiind publice, iar cei doi s-au înregistrat în calitate de cetățeni încă din ajun.

Ilian Cașu consideră că, de fapt, această Comisie parlamentară ar încerca să mușamalizeze cazul. „Noi simțim că acolo se mușamalizează și se coace o crimă în privința acestui raport”, crede Ilian Cașu.

Amintim că șapte profesori turci au fost expulzați din R. Moldova în septembrie 2018 în condiții obscure, toți fiind expediați în Turcia, încălcându-se astfel mai multe prevederi legale. Acest lucru a fost confirmat recent și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a condamnat Guvernul în dosarul a cinci din cei șapte profesori, obligându-l să achite câte 25.000 de euro ca prejudiciu moral, adică aproximativ 2,5 milioane de lei.

Fosta opoziție PPDA-PAS a criticat dur acum un an expulzarea celor șapte profesori și a cerut o anchetă transparentă. Cu toate acestea, după audierile din comisie, la care au participat mai mulți foști și actuali conducători ai BMA și SIS, președintele acesteia, vicepreședintele PPDA Chiril Moțpan, a declarat că nu poate oferi informații și Comisia va decide „ce trebuie raportat societății”.

Sursa: Ziarul Național

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *