Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente

Editorial 25 Noiembrie 2012, ora 10:11    Din editia print

Marime Font

Schimbarea-adaptarea

O caracteristică definitorie a idealului/scopului educațional modern este capacitatea educatului de a se adapta oportun la o viață în permanentă schimbare, teză avansată și pe la noi în primii ani de după declararea Independenței. 

 
 

Deși sunt un om al schimbării, prin zodie și formare, am fost mereu refractar la această idee, din varia motive.

Primul este că ideea adaptării la schimbare era avansată după preluarea ei din arsenalul ideologic al pedagogiei occidentale, puternic tributară idealului consumismului, de un adept al pedagogiei sovietice, incapabil el însuși să se mai schimbe, acțiunea servindu-i însă de carapace de rezistență la adevărata schimbare democratică, carapace ce trebuia să-i asigure - și i-a asigurat din plin! - un loc de titular la treuca pedagogiei democratice moldave.Al doilea motiv este că „viața în continuă schimbare” nu-i o invenție a pedagogiei occidentale, ci o axiomă tot atât de veche ca și cunoașterea umană, de aceea, la primul contact al urechii mele cu fluxul ondulat de aer care-mi readucea acest mesaj în actualitate, mi-am zis că-i o cacialma ordinară, avansată special de partizanii ideologiei comuniste pentru a se camufla în democrați, propria esență păstrându-li-se intactă. Vorba poetului: Iar noi locului ne ținem/ Cum am fost, așa rămânem. Căci ideologii comunismului n-au emigrat nici în Europa, nici la Moscova, ci au rămas locului - pentru a nu permite schimbarea pe vector european. Și trebuie să recunoaștem că, după instalarea agrarienilor la Ministerul Educației și revenirea în învățământ a comuniștilor, la fel cum înainte și după declararea Independenței ne reușiseră cele mai semnificative reforme anume în învățământ, adepții adaptării la schimbare au reușit nu numai să stopeze schimbarea pe vector european, ci chiar să întoarcă carul cu proțapul spre răsăritul eurosiberian. Ideea europeană a fost atât de abil fetișizată și convertită în comunism camuflat, încât bietul învățător, înainte de a mai reuși să-i învețe pe elevii săi „să se adapteze la o viață în continuă schimbare”, s-a pomenit cu fetișul „subcompetență” agățat de gât, precum în copilăria sa sovietică cu roșia cravată pionierească. Și ca produsul „subcompetență” să fie cât mai sigur obținut de majoritatea îndoctrinaților de ideologii camuflați prin „adaptare la schimbare”, acțiunea diabolică de desființare a libertății în educație a fost legalizată de standardizarea materiilor de învățământ și eliminarea din documentele școlare și proiectele educativ-didactice a obiectivelor educaționale.

S-a pornit deci cu sloganul de schimbare pentru adaptare, ca să se ajungă la un învățător căruia i se interzice instituțional a-și proiecta activitatea educativ-didactică în bază de obiective, fiind obligat, tot instituțional, s-o proiecteze doar în bază de „subcompetențe”.

Așa ni s-au pus din nou ochelarii de cai.

Operația trecerii învățământului general la rebut a reușit atât de bine încât a pătruns și în universități, unde deja se scriu articole „științifice” și teze de doctorat cu „subcompetențe”.

Cel mai rău însă este faptul că „subcompetențele” au devenit nu numai omniprezente, dar și obișnuite - nu mai deranjează pe nimeni, nici chiar pe cei care conferă titluri științifice.

Dar tot răul spre bine: neavând vreun suport epistemic și moral, „subcompetențele” se vor transforma într-un viitor previzibil într-un compost ce va fertiliza imunitatea noii generații la minciună și ochelari de cai.

Un articol de: Vlad Pâslaru
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md