Editorial

Schimbatul banilor sau porcul zburător

Când ni se tot promite un lucru, dar noi nu mai credem în el, știm imediat cum să caracterizăm această dezamăgire: la paștele cailor, la sfântul așteaptă, când zboară porcul sau când se schimbă banii. 

Expresia „când se schimbă banii” e mai puțin categorică decât celelalte. Pentru că nu înseamnă „niciodată”, ci va fi cândva, dar nu degrabă. M-am gândit la aceste expresii acum când într-adevăr se schimbă banii. Un moment istoric, ne anunță știrile, vom avea monede de 1 leu, 2 lei, 5 lei și 10.
Pe mine această știre m-a iritat și vă voi spune imediat de ce. Monedele reprezintă valoarea scăzută a banului. Bancnota, în schimb, e un ban mai mare, mai valoros. Și de aceea avem „bănuții”, cum le spunem noi. Pe post de mărunțiș.

Având în vedere acest lucru, înțelegem că viața noastră a devenit mai grea. Suntem mai săraci. Salariile și pensiile rămân la fel, dar bancnota de 10 lei, pe care o bătrână la piață o obține cu greu în schimbul salatei, pătrunjelului, ouălor, devine mărunțiș.

Și iată că din nou vedem că vom trăi mai bine, promisiunea tuturor partidelor ce s-au perindat pe la guvernare, când se schimbă banii sau când zboară porcul. Și acum ce să zicem? Banii s-au schimbat, dar pentru un trai bun mai avem de așteptat. Cel puțin până zboară porcul.

Fiindcă oricum am privi ce se întâmplă în țară (sau în această parte de țară), de la un program de știri la altul, vedem tone de reforme, proiecte pe bani europeni, colaborări cu România, finanțări de peste tot, reparații și granturi. Dacă am trăi cum reiese din programele de știri, ar trebui deja să schimbăm și bancnota de 100 de lei în monedă. Pe hârtie și în știri Moldova o duce mai bine. În viața reală însă, vă întreb pe voi: oameni buni, trăiți mai bine?

Mai ales că de la un an la altul produsele sunt din ce în ce mai scumpe. Acum câțiva ani pâinea Codru costa 1,5 lei. Azi o pâine asemănătoare e la 5,2. De patru ori mai mult. Însă pensiile oamenilor nu s-au dublat în acești ani. N-au crescut nici măcar cu 50%.

Vom trăi mai bine când se vor schimba banii. Dar nu din bancnotă în monedă. Vom trăi mai bine când leul va deveni leu, dacă înțelegeți ce vreau să spun. Vom trăi cu adevărat mai bine când pe bancnota de 100 de lei va fi Caragiale. Abia atunci vom avea un trai mai bun când leul moldovenesc va fi schimbat, nu din bancnotă în monedă, ci din leu moldovenesc în leu românesc. Abia atunci pensia bătrânilor noștri va crește de 4 ori ca pâinea.

Și atunci îmi iau libertatea să vă spun: vom trăi mai bine când se vor schimba banii. Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, dacă Prutul va rămâne ceea ce e astăzi, vom trăi mai bine când va zbura porcul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *