Cultură

Scriitorul Ion Anton, la Biblioteca „Ştefan cel Mare”

Copiii au manifestat un viu interes atât cu privire la activitatea lui literară, cât şi cea de diriguitor al celei mai longevive publicaţii din R. Moldova, care a împlinit 72 de ani. Maestrul le-a prezentat copiilor cartea „Vesel îndrumar pentru vestiar”, motivându-i prin acest volum să folosească cuvintele corect cu privire la elementele de vestimentaţie. 

(Lilia Beşan)

Starea poeziei stănesciene

Cititorii Bibliotecii „Onisifor Ghibu” au descoperit demult că poezia lui Nichita Stănescu vine spre ei cu un sunet al său încă neauzit, cu un fel de exuberanţă şi farmec şi chiar cu unele intenţii de cuceritor al domeniului lui. A intra în conştiinţa publică înseamnă, în realitate, a păşi şi a se difuza în inconştientul public. Ceea ce i-a făcut pe un grup de studenţi de la Facultatea de Litere, USM, tutelaţi de doctorul în filologie Marin Postu să lanseze la simpozionul literar-ştiinţific – Geneza Universului în opera lui Nichita Stănescu. Fireşte că poezia lui Nichita Stănescu se angajează într-o experienţă totală de limbaj; de aici şi deosebitele comunicări ale Feliciei Capcanari (Hazardul poetic stănescian), a Olgăi Apolonic (Caracterul impresionist al textelor poetice stănesciene), a Cristinei Cosnicean (Motivul pietrei în lirica lui Nichita Stănescu şi Anatol Codru) şi a Elenei Antofică (Temporalitatea înţeleasă stănescian) ce au demonstrat capacitatea poetului de a sustrage materiale verbale, de a fi dincolo de acest limbaj şi de a-şi transcende condiţia ontologică. Doctorul în filologie Marin Postu s-a axat pe un anumit sistem de semne, ce se autosemnifică într-un proces continuu, la care poetul Nichita Stănescu participă în mod voluntar sau involuntar, fiind obligat la aceasta de evoluţia firească a formelor de expresie.

(Vitalie Răileanu)

Unde sunt iubirile de altădată?

Spectacolul „Unde sunt zăpezile de altădată” al Teatrului Naţional Mihai Eminescu impresionează prin jocul celebrului actor Nicolae Darie, actor insuficient mediatizat, înzestrat cu excelente calităţi actoriceşti. Spectacolul „Unde sunt zăpezile de altădată” vine să dărâme mitul iubirii veşnice dintre doi îndrăgostiţi şi ar putea foarte bine să se numească Dar unde sunt iubirile de altădată? Spectacolul înfăţişează două tablouri: primul pe când cei doi îndrăgostiţi aveau 20 de ani şi cel de-al doilea după 30 de ani de căsnicie, în plină dezabuzare, când jurămintele de iubire se vor sparge ca nişte bule de săpun de stâncile rutinei zilnice. Pe de altă parte, atâta timp cât cei doi mai pot avea nostalgii, înseamnă că încă nu e totul pierdut. Nici după 30 de ani de viaţă conjugală.

(Vera Goldman)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *