Actualitate

Scriitorul Vladimir Beşleagă împlineşte astăzi vârsta de 90 de ani

S-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăieşti, raionul Grigoriopol, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Deşi, s-a născut în Transnistria, copilăria i-a fost marcată de ororile celui de-al Doilea Război Mondial.
După studiile universitare, încearcă să îmbrăţişeze ştiinţa literară, lucrând asupra unei teze despre proza lui Liviu Rebreanu.
Este un prozator, eseist, publicist şi traducător, Vladimir Beşleagă şi-a început activitatea literară în anii ’60. În 1956 a debutat cu cartea "Zbânţuilă", dedicată micilor cititori. Primul roman, "Zbor frânt", reeditat de câteva ori, este recunoscut drept unul dintre romanele care au schimbat faţa prozei din literatura Basarabiei postbelice.
În anii 90, a făcut partea din Mişcarea de Renaştere naţională şi a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente.
Vladimir Beşleagă este un model intelectual, un promotor al adevărului istoric şi a luptat în permanenţă pentru recuperarea valorilor româneşti.
În 1996, Vladimir Beşleagă a fost decorat cu "Ordinul Republicii", însă scriitorul a returnat distincţia în 2003, într-un semn de protest, fiind pentru faptul că acest ordin îi fusese oferit şi fostului lider comunist Ivan Bodiul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *