Atitudini

Scrisoare deschisă către oficialii europeni

Sunt sigur că aţi auzit de ţara noastră, ba mai mult, ne-aţi asigurat deseori că vom avea parte de un parcurs european frumos. Mulţi din voi au fost în vizită pe aici, au văzut peisajele pitoreşti din Orheiul Vechi şi au gustat vinurile noastre delicioase prin beciurile de la Cricova şi Mileştii Mici. Ca simplu cetăţean, vreau şi eu să ajung în Uniunea Europeană. Nu vă speriaţi, nu vreau să fac contrabandă. Vreau să vizitez muzeele şi capodoperele voastre arhitecturale, vreau să comunic cu oamenii voştri şi să-i înţeleg, vreau să gust din bucatele voastre naţionale şi să admir peisajele naturii. Oricum, vă rog să nu ne acceptaţi încă în Uniunea Europeană, cu toate că, după cum am menţionat mai sus, aş vrea mult să cunosc Europa. În următoarele rânduri voi încerca să vă explic de ce ţara noastră nu merită să ajungă în Uniunea Europeană. Sper să mă înţelegeţi.

Aproape jumătate din populaţia ţării noastre se află deja în UE sau Rusia. Unii muncesc legal, majoritatea însă, muncesc la negru, iar din banii trimişi în ţară acoperă o bună parte a bugetului. Guvernul nostru aşa şi nu le-a creat condiţii acestor oameni pentru a se întoarce acasă, nu le va crea nici după ce vom deveni un stat membru UE.

Aproape jumătate din parlamentarii noştri duc o propagandă profundă antieuropeană, însă preferă să se odihnească în ţările voastre. Îşi trimit copiii la studii tot în Europa, deşi în discursurile de aici nu tolerează nimic din ceea ce este european. V-aş ruga să le interziceţi domnilor Artur Reşetnicov, Vladimir Voronin, Mihail Formuzal, Igor Dodon, Iurie Muntean şi altora accesul în ţările europene. La fel şi rudelor acestora. O simplă căutare pe google vă va ajuta să vedeţi „cât de mult iubesc aceştia Europa”.

Avem o guvernare pe care o lăudaţi. Probabil nu cunoaşteţi toate deciziile acestei guvernări. Recent, guvernanţii noştri şi-au propus să taie din indemnizaţiile pentru tinerele mămici. Legea loveşte direct în familiile sărace. Se pare că nu prea contează copiii în această ţară a noastră, cu excepţia copiilor de politician, bineînţeles. Tot recent, jumătate din parlamentarii noştri au propus votarea unei legi care le-ar permite să-şi cumpere apartamente la preţ redus. Nu ştiu dacă europarlamentarii voştri iau astfel de decizii. În schimb, profesorii şi medicii noştri locuiesc până acum în cămine, sau, în cel mai bun caz, în garsoniere. Au un salariu pe care un parlamentar de al nostru îl bea într-o oră, în timpul cinei la restaurant.

Primim fonduri în valoare de milioane de euro din partea voastră, şi nu prea înţelegem unde se duc aceste fonduri. Porţiunile de drum care se repară, se distrug peste un an. Spitalele şi şcolile zac în ruine pe fundalul bisericilor aurite. Prin unele spitale medicii operează cu bormaşina în lipsă de instrumente, în timp ce în holul acelor spitale apar cafenele unde poţi să bei o cafea, după ce ai fost operat cu bormaşina.

Am avut şi parlamentari căutaţi de Interpol, care, ce-i drept, şi-au retras mandatul. Nu ştiu, poate-i mai căutaţi şi acum. Dacă mai veniţi în vizită pe la noi, e posibil să-i întâlniţi prin beciurile Cricovei. Sunt la fel de dolofani şi fericiţi.

Avem o justiţie de buzunar, o justiţie care te închide pentru câţiva pumni în uşa unei instituţii publice sau pentru un sac de cartofi. În schimb, te amendează în caz că ai tăinuit un omor sau ai pus în pericol viaţa mai multor pietoni şi poliţişti.

După cum vă daţi seama, nu suntem gata de Europa, iar toate declaraţiile oficialilor noştri nu sunt decât baliverne. Aşa că vă rog să nu vă grăbiţi. Încă nu merităm denumirea de ţară europeană. Şi nu vreau ca această guvernare cinică să-şi atribuie meritul de a fi cei care ne-au adus în Europa.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *