Opinii și Editoriale

Scrisori la TIMPUL

Durerea unei vaduve de razboi

Sotul meu, Victor Cotofana, si-a pierdut viata in timpul conflictului armat de pe Nistru la 20 iunie 1992. Ca vaduva de razboi, beneficiez de anumite inlesniri, dar peste tot ma ciocnesc de indiferenta autoritatilor. De un an de zile incerc, de exemplu, in baza inlesnirilor, sa obtin un credit preferential, deoarece fata are deja 18 ani si acesti bani ne-ar permite sa procuram o locuinta.

 

Un an de zile Consiliul raional Drochia m-a tot purtat pe drumuri cu perfectarea diferitelor documente pentru care am platit o groaza de bani. Pana la urma, insa, nu am mai obtinut dreptul la creditul preferential, pentru ca, intr-un tarziu, birocratii locali si-au amintit de o datorie pe care Consiliul raional o avea fata de banca ce urma sa elibereze creditul. Dupa un an de chinuri pe drumuri, m-am ales cu nimic. Dar aici nedreptatile nu se termina.

Cei de la guvern „au uitat sa ma includa in lista” si nu am putut sa-si primesc ultimul ajutor material de 500 de lei. Dupa ce m-am indignat, am fost informata a doua zi la telefon ca pot sa-mi ridic ajutorul de la… Edinet sau Ocnita. Dar cine-mi va compensa cheltuielile de drum? Sa rup din nou bucatica de la gura copilului?
Stau in fata unui zid al indiferentei si batjocurii. Pentru ce a murit sotul meu in razboiul de independenta?

Ala Cotofana,
or. Drochia, bd. Independentei 56/7

Plangere

Va scriu, dle presedinte al parlamentului Marian Lupu, deoarece noi, pensionarii care am votat pentru partidul comunist, dupa opt ani am obosit sa mai ducem foame. Eu am lucrat 27,5 ani si autoritatile mi-au „facut” o pensie de 395 de lei. Impartita la 31 de zile calendaristice, obtinem cate 12 lei si 74 de bani pe zi si iata de ce vreau sa va pun cateva intrebari:
1. Daca mama dvs. ar primi o pensie de 12 lei si 74 de bani pe zi, ce ati zice?
2. Daca ati fi fost dvs. un pensionar cu asa o pensie, cum ati fi procedat?
3. De ce nu v-ati tinut promisiunile? In campania electorala precedenta Voronin promitea ca vom avea o pensie de 1500 lei. Am ramas insa cu 12,74 lei pe zi.
4. Cu ce am gresit, dle Lupu, ca am ajuns eu, cu familia mea, sa murim de foame?
 

Velentina Procopii,
s. Zastanca, r-l Soroca

Igor Dodon cumpara preotii

In satul Alexanderfeld din raionul Cahul a avut loc o adunare generala la care a participat si ministrul Economiei, Igor Dodon. Dupa ce a laudand guvernarea si ne-a chemat sa votam pentru comunisti, Dodon s-a prefacut ca abia acum a aflat ca satenii demult viseaza la un locas sfant, dar nu pot incepe constructia deoarece nu au bani. Imbujorat de emotii, Dodon a scos imediat din buzunar 5000 de lei si i-a inmanat preotului, promitand suplimentar ca, daca satenii vor vota asa cum ne-a rugat el, vom primi gratis proiectul bisericii si alte ajutoare. Preotul i-a multumit lui Dodon si a chemat locuitorii din Alexanderfeld sa voteze pentru PCRM.

Si Mihai Ursachi, blagocinul raionului Cahul, a proslavit comunistii. Eu am stat mult si m-am gandit ce se intampla pe lumea asta: de ce dodonii si popii rosii ne considera niste prosti? Sunt socat de comportamentul acestor preoti rataciti. Eu consider ca ei nu pot sluji lui Dumnezeu, chemand sa votam antihristul. Oare de ce preotii se amesteca in politica?

Teodor Lupan,
s. Alexanderfeld, r-l Cahul

Indignare impotriva „tarismului” moldovenesc

Noi, sustinatorii PLDM, nu am putut veni la ultima adunare din PMAN deoarece microbuzele comandate au fost retinute de politie. Responsabilul de traficul rutierelor din satul nostru, Gheorghe Coev, a fost sunat noaptea de la politie si somat sa nu permita deplasarea transportului. Un alt administrator de ruta, Chiril Badarau, a fost impus de politie sa amane pornirea spre Chisinau. Lumea a ramas foarte indurerata de obraznicia comunistilor. Prin sat se spune ca interdictia vine de la Voronin pe care noi il poreclim „tarul Ivan”.

D. Obreja,
s. Valea-Perjei, r-l Taraclia

Unire, moldoveni!

Anume acum este momentul sa ne intrebam unde mergem: spre Europa, care inseamna adevar, cinste, cumsecadenie, sanatate, lumina, credinta sau spre trecutul comunist care inseamna minciuna, intuneric, fatarnicie, coruptie, tiranie. Noi, medicii de familie, am parcurs in acesti ani o cale foarte dificila prin glod, mizerie, intuneric, dar ne-am indeplinit cu sfintenie datoria fata de bolnavi. Dar cum si-au indeplinit politicienii promisiunile? Abia acum aflam, cand descoperim din paginile ziarelor despre milioanele de lei, bani publici acaparati de cei mai inalti demnitari din conducerea RM. Noi, satenii, in sfarsit de convingem ca pestele de la cap se strica, daca nu-ti dai straduinta sa-l cureti bine.

Cred ca 5 aprilie este momentul adevarului. Domnilor Rosca si Voronin, de ce la alegerile precedente ati jurat poporului ca o sa ne scoateti din glod si intuneric si nu ati facut nimic pentru oameni? Ati cheltuit milioanele doar pentru viata voastra de lux si bogatie. Domnule Iurie Rosca, cu ani in urma ai fost personal in satul meu de bastina, ai promis multe si ti-am incredintat votul meu. Dar ce ai facut mai tarziu? Te-ai folosit de proverbul despre tiganul ajuns imparat. Rusine! Nu vedeti ca un medic lucreaza la sapte sate, nu va doare ca oameni in floarea varstei mor la domiciliu pentru ca nu beneficiaza de ajutorul necesar? Sarmanii decedeaza de nedreptate, de tirania, lacomia de care dati dovada voi, cei de la conducerea tarii. Unire, moldoveni de buna credinta in adevar si izbanda la alegeri.

Maria Borta,
s. Zubresti, r-l Straseni

Sa votam si pentru Vieru

Cand sutele de mii de oameni il petreceau plangand in ultimul drum pe poetul Grigore Vieru, soarele s-a acoperit cu nori negri. Cerul a inceput sa planga marunt. A fost un semn care sa ne aminteasca de ceea ce ne-a lasat Vieru drept mostenire – poeziile sale despre cine suntem, de unde venim si incotro mergem. Fratilor, daca la 5 aprilie toti cei care am plans la inmormantarea lui Grigore Vieru ne vom uni si ii vom vota pe Calin Vieru (PLDM), Dorin Chirtoaca (PL) si Mihai Cimpoi (AMN), vom obtine cel putin 70% de mandate in parlament si vom interzice partidul comunist. Aceasta va fi singura noastra razbunare si pe care, cred eu, Grigore Vieru o va accepta.

Adam Micu,
Chisinau

Intrebari pentru Rosca

La 27 februarie, in sala de sedinte a primariei orasului Briceni a avut loc intalnirea vicepresedintelui parlamentului Iurie Rosca cu alegatorii. Au fost in jur de 20 de persoane, printre care si eu. Dupa ce i-am ascultat promisiunile, i-am trimis in scris mai multe intrebari la care nu mi-a raspuns. Ba mai mult, m-a rugat sa parasesc sala pentru ca, chipurile, aceea era o adunare de partid. Iata intrebarile la care am vrut sa aflu raspuns de la liderul PPCD:
1. Votul de la 4 aprilie 2005 este o unire sau o tradare? Nu va mustra constiinta?
2. Cati deputati s-au dezis de PPCD si care sunt motivele?
3. De unde aveti venituri de peste 4,5 milioane de lei?
4. De ce EU TV, care este proprietatea dvs., bate doar in fortele democratice si nu spune nici un cuvant de rau despre comunisti?
5. Va avea PPCD soarta Partidului Democrat Agrar?
6. Cine este pentru dvs. Pavlik Morozov: un erou sau un tradator?
7. Cine va platea mitingurile organizate la Chisinau?
Si i-am mai spus lui Rosca sa le transmita celor trei indivizi de la EU TV sa vorbeasca mai cult, ca doar nu sunt niste birjari sau vagabonzi.

Gheorghe Ciobanu,
or. Briceni

Noi nu suntem calici

Va anunt ca joi, la ora 10.00 in localitatea noastra comunistii au impartit ajutoare umanitare. De vreo cateva zile, prin sat oamenii erau informati despre „actiunea de binefacere”. Si-au adus aminte de noi, acum cu doua zile inainte de alegeri. Vor sa castige voturi, dar nu se face in asa mod. Este o mare nedreptate si nerusinare. Va rog, anuntati Comisia Electorala Centrala. Noi nu suntem robi si nici calici ca sa fim cumparati cu un kilogram de macaroane stricate.

Parascovia Danilescu,
Comuna Hagimus, r-l Causeni
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *