Editorial

Se apropie ziua

Sâmbăta trecută m-am uitat la 10TV să văd întâlnirea cu cetățenii din satul Sadova, care nu s-au temut să își recunoască identitatea. La un moment dat, un vorbitor s-a revoltat pe toți cei care sunt „români” doar când au nevoie de pașapoartele românești, doar ca să ajungă în Europa, doar ca să își înscrie copiii la studii în România. În rest, fățărnicia rămâne. Fiindcă am văzut și eu trenurile românești pline de studenți basarabeni care vorbeau doar rusa, exact cum se întâmplă și în autocarele spre București. Aceste atitudini sunt pe modelul: cu o mână primești pomană, cu alta lovești.

Suntem în pragul zilei de 27 martie, să privim cu luciditate aceste gesturi care ne fac rău. Pentru că după 30 de ani de independență încă ne temem să spunem cine suntem tocmai din cauza ipocriților, care nu se sfiesc să profite de orice poate oferi România, dar care, prin acțiunile lor, sunt împotriva românilor. Dacă oamenii ar avea cel puțin verticalitate, lucrurile s-ar limpezi mai ușor. Însă ipocrizia e noua haină de gală în Moldova. Atâția „mari" români văd în jur, că nu înțeleg cum de nu e Chișinăul capitala României.

Ca să dau un exemplu foarte simplu: am aflat că, după ce Dodon a declarat că anul acesta e anul lui Ştefan cel Mare, episcopul Ioan (Moșneguțu) de Soroca a anunțat că vrea să ridice o troiță la Mănăstirea Putna (nu știm dacă va fi prezent Dodon, dar presupunem că nu). Vorbim de același episcop care și-a trimis preoții să spargă ușa bisericii din Dereneu sau care a autorizat alungarea preoților Mitropoliei Basarabiei de la sfințirea Liceului „Constantin Stere” din Soroca. Eu cred că Stere s-a răsucit în mormânt la o astfel de faptă, fiindcă el era membru al Mitropoliei Basarabiei.
Dar poate eu mă înșel, poate chiar există oameni cu simțiri unioniste în rândurile susținătorilor lui Igor Dodon. Chiar dacă mi se pare schizofrenic un astfel de comportament, jumătate socialist – jumătate unionist și pe deasupra cu pașaport românesc în buzunar.

Mai e o săptămână până la marșul unionist din 25 martie, poate voi fi contrazisă de cei pe care îi critic. Poate bisericile Mitropoliei Moldovei, în frunte cu episcopul Ioan de Soroca, vor semna până atunci declarația simbolică de unire cu România și vor veni cu noi la marș. Deși nu cred.
Poate vă întrebați ce m-am aruncat acum tocmai asupra preoților. Am o explicație. Nu uitați ce s-a întâmplat înainte de alegerile prezidențiale, nu uitați aportul uriaș adus de această biserică la izbânda lui Igor Dodon. Să stăm strâmb și să cugetăm drept: cred că fiecare dintre voi e conștient că dacă Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române (prima instituție românească din Moldova!) era majoritară în Moldova, acum am fi avut cu totul alt președinte. Dacă nu Iohannis, cel puțin Maia Sandu.

Pe 25 martie vom avea ocazia să ne uităm în jur și să înțelegem cine luptă pentru popor și cine servește interesele Moscovei de a ne ține aici ca zonă de tampon între Europa și știm noi cine. Pentru că acesta este motivul pentru care nu ni se permite unirea cu România (direct sau prin Uniunea Europeană).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *