Film

Seară franceză la Anim’est Chişinău

Evenimentul este organizat cu susţinerea Alianţei Franceze din Moldova şi a Institutului Francez. Jurnalistul francez de film de animaţie Alexis Hunot va prezenta şi va discuta cu spectatorii despre Persepolis (2007) şi Iluzionistul (2010) – cele două lungmetraje care au impresionat publicul şi critica de film din întreaga lume. Acestea vor fi proiectate, în premieră, pe marele ecran din Moldova.

Persepolis (Franţa-SUA, 2007), care va rula la ora 18:00, a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 2007 şi a câştigat două Premii César. De asemenea, a fost nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA. Persepolis spune povestea subtilă a unei fete din Iran, în timpul Revoluţiei Islamice. Prin ochii personajului principal, Marjane, o fetiţă precoce şi directă în vârstă de nouă ani, speranţele oamenilor sunt zdrobite pe măsură ce fundamentaliştii preiau puterea – forţând femeile să poarte văl şi întemniţând mii de oameni. Inteligentă şi neînfricată, fata îi fentează pe „gardienii sociali” şi descoperă muzica punk. Însă, din momentul în care unchiul ei este executat în mod arbitrar şi bombele încep să cadă peste Teheran în războiul cu Irak, frica de zi cu zi ce însoţeşte traiul în Iran devine palpabilă.

Persepolis a fost apreciat pentru francheţe, onestitate, stilul puternic vizual şi, nu în ultimul rând, umor. A stârnit reacţii puternice şi a pus în discuţie traume universale, precum dictatura, războiul sau lipsa egalităţii de şanse.

Cea de-a doua premieră, Iluzionistul (Franţa – Marea Britanie, 2010) are un palmares la fel de bogat: după premiera mondială la Festivalul de Film de la Berlin de anul trecut, a fost selecţionat pentru sute de festivaluri de film din întreaga lume. Nominalizat la Oscar şi Globul de Aur, Iluzionistul a câştigat Premiul Academiei Europene de Film, precum şi Premiul César pentru Cel mai bun Film de Animaţie al anului trecut.
Adaptat după ultimul scenariu al regizorului, actorului şi scenaristului francez Jacques Tati, o figură-cult a istoriei filmului european, filmul urmăreşte, pas cu pas, prietenia neobişnuită care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Forţat de perimarea meşteşugului său să ducă o existenţă itinerantă, iluzionistul Tatischeff o întâlneşte pe micuţa Alice în timpul unei reprezentaţii, într-o cârciumă dintr-un sat izolat din vestul Scoţiei. Alice este atât de impresionată de trucurile bătrânului, încât îl urmează pe acesta la Edinburgh, în ceea ce pare o aventură magică, în sine.

Festivalul Anim’est este organizat în premieră la Chişinău, în perioada 3-6 noiembrie. Partenerii media ai festivalului sunt TIMPUL, Pro TV Chişinău, Adevărul Moldova. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *