Astăzi 28 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:37
Abonamente

Istorie 18 August 2015, ora 10:51    Din editia print

Secretele sitului arheologic de la Lipoveni

Marime Font

Săpăturile arheologice prezintă interes prin rezultatul lor, adică prin descoperirea vestigiilor și mărturiilor materiale a unor timpuri demult apuse. 

 Însă până atunci, orice arheolog depune mult efort fizic pentru a le scoate din pământ. Ca să ne convingem și noi cum se muncește pe șantier, ne-am deplasat în satul Lipoveni, raionul Cimișlia și am pus mâna pe hârleț.

Satul Lipoveni se află pe coasta unui deal pe care cea mai răsărită clădire este cea a școlii. Drumul șerpuiește pe lângă aceasta, trece de grădiniță, cimitir, iese din sat, o ia pe lângă lanuri de porumb apoi se lasă la vale și ne duce spre o nisipărie largă năpădită de buruieni. Pe unul din maluri, profitând de răcoarea de dimineață, lucra de zor o echipă de tineri în niște gropi care semănau cu urmele unor cuptoare. În altă parte, pe același mal, arheologul și profesorul de la USM Sergiu Matveev identificase deja urmele unui alt cuptor pe care trebuia să-l descoperim de straturile de pământ. După pregătirea careului, am luat hârlețele și am început să săpăm. Ne-a luat aproximativ o oră ca să aruncăm 20 cm de cernoziom și să răzuim fundul noii gropi. Ochiul neantrenat a început să identifice totuși diferite cioburi și fragmente de oase de animale, pe care le adunam într-o pungă. Apoi unul din studenții care ne ghida a examinat terenul cu detectorul de metale. Nu am descoperit comori, ci numai bucăți de sârmă și cuie ruginite. Oricum așteptam cu încordare ca dispozitivul să semnalizeze prezența unor metale în pământ. Cât lucram, s-a oprit lângă noi un tractor, a ieșit din el un om și ne-a întrebat dacă nu căutăm cumva bombe. El a venit, de fapt, împreună cu alți doi consăteni, să extragă nisip. Oamenii din satele din zonă nici acum nu înțeleg că locul de unde ei au extras zeci de ani nisip este un sit arheologic de mare importanță, unde au fost atestate urmele unor așezări umane străvechi.

Loading...Pe 8 metri pătrați au fost descoperite 11 cuptoare străvechi

„Distrugeau mormintele și lua vase ca amintire”

Vestigiile arheologice de la Lipoveni au fost descoperite pentru prima dată în 1958, în baza informației localnicilor care au descoperit vase de lut în timpul extragerilor de nisip de pe dealul din partea de nord a satului. Atunci arheologii doar au fixat existența sitului, dar nu au intervenit cu săpături, lăsând locul pe seama oamenilor din localitățile din jur. Rezultatul a fost unul distrugător. „Cea mai mare pierdere pe care am avut-o este cimitirul satului din perioada marilor migrații (sec. III-IV d.Hr.) care cred că a avut câteva zeci de morminte foarte bogate, cu vase întregi de producție locală, cât și import din Imperiul Roman. Cercetările noastre din ultimul timp confirmă că această necropolă nu mai este. Cimitirul a rămas în zona complet excavată de nisipuri”, ne spune cu regret arheologul Sergiu Matveev. Oamenii extrăgeau nisip, găseau mormintele și, dacă descopereau obiecte interesante, le lua în calitate de suvenire. „Am găsit mai multe vase întregi la locuitorii satului, unele vase le luau ca amintire. Am văzut la un locuitor din satul vecin un vas străvechi păstrat în mobilier alături de vesela de cristal”, povestește profesorul. Doar după ce istoricii au vorbit cu autoritățile locale, numărul extragerilor de nisip s-a redus în zona săpăturilor arheologice. Acum se știe că la Lipoveni este un sit cu mai multe nivele de locuire, cele mai timpurii fiind din epoca fierului (secolele IX-VIII î.Hr.), după care urmează civilizația getică cu secolele V-III î.Hr., și cel de-al treilea nivel bogat în vestigii arheologice revine secolelor III-IV d.Hr., în perioada marilor migrații. Pe lângă aceste trei niveluri, sigur atestate, există și două niveluri atestate doar prin fragmente sporadice, niște descoperiri de ceramică din perioada culturii Cucuteni-Tripolie (circa 5500 de ani în urmă) și perioada medievală (aprox. sec. XVI).

„Creșteau vite în cantități enorme”

Săpăturile de salvare la Lipoveni au demarat acum trei ani. În vara aceasta, Facultatea de Istorie a Universității de Stat s-a aliat cu Agenția Națională de Arheologie pentru a continua săpăturile pe teritoriul fostei așezări omenești. Pe parcursul ultimilor doi ani au fost descoperite două cuptoare de gospodărie, care, presupun arheologii, au fost folosite pentru prelucrarea secundară a bronzului. În timpul săpăturilor au fost găsite de asemenea piese de podoabă, de uz casnic, unelte de muncă și o colecție foarte vastă de veselă, atât de producție locală din cele trei perioade, cât și de import de origine grecească și romană. Pe lângă diverse cioburi, pe terenul sitului se găsește o cantitate mare de oase. Prezența lor sugerează cu ce s-au ocupat oamenii cu câteva mii de ani în urmă pe aceste meleaguri. „Analizele osteologice au indicat că până la 90% din oase aparțin bovinelor, asta însemna că localnicii de altădată se ocupau cu creșterea vitelor cornute în cantități enorm de mari. Pe lângă vaci, au fot identificate și resturi de porci, oi, capre, mai puțin cai. În afară de aceasta oamenii se ocupau cu agricultura, era bine dezvoltat meșteșugăritul în os, fier, bronz și lemn”, relatează Sergiu Matveev.


Arheologii au găsit numeroase fragmente de oase de animale și cioburi de ceramică

Puțini sunt atrași de arheologie

Cot la cot cu profesorul Sergiu Matveev lucrau cinci studenți voluntari de la Facultatea de Istorie. Ei sunt printre puținii studenți care au îndrăznit să îmbrățișeze meseria de arheolog. Cel puțin asta înțelegem stând de vorbă cu unul din ei, Artemis Bălan, masterand în anul I. „Orice experiență practică este importantă pentru un arheolog începător. Sunt destule posibilități de a participa la săpături, oferta este mare. Din păcate, interesul tinerilor pentru arheologie este scăzut. De vină sunt mai multe motive, cum ar fi salariile mici în domeniu și posibilitățile limitate de angajare”, ne spune studentul. Cât despre noi, cei de la redacția TIMPUL, experiența de la Lipoveni ne-a stârnit doar pofta de a lucra pe un șantier arheologic.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 23:05

Va fi demis șefului SIS ?

Va fi demis șefului SIS ?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:17

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii Foto: foto simbol

Un avion de pasageri s-a prabusit, luni, in provincia Ghazni din Afganistan, la sud vest de Kabul, dupa ce a luat foc in aer din cauza unor probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:01

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună a câștigat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Concursul a fost desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:58

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

Un bărbat care s-a întors din China în urmă cu câteva zile s-a prezentat la spitalul din Bacău, având simptome de gripă, și este trimis la Institutul Balș, potrivit unor surse oficiale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:56

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării de la Zagreb, citat de Reuters şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:14

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Președintele Igor Dodon susține că a găsit de unde vin fake-news-urile cu „stoparea pensiilor celor care au copii peste hotare” și „divorțul cu soția” la adresa șefului statului. Potrivit lui, în spatele acestora ar sta „unii deputați de la PD”, fără a preciza și cine anume.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 27 Ianuarie 2020, ora: 13:11

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:09

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:36

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:15

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800 de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800  de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constitutionala planifica sa cumpere o masina de 40 de mii de euro. Cel putin asta scrie in planul de achizitii publicat de institutie pentru anul 2020. Masina ar putea fi cumparata in luna februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:09

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Produsul mândriei naționale, Vinul Moldovei a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii 5 ani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:06

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Un bărbat a fost atacat cu un cuțit în sectorul Botanica al capitalei. Agresorul a fost reținut de carabinieri. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Carabinierilor, În noaptea de 27 ianuarie 2020, aproximativ ora 02.15, pe strada Sarmizegetusa din capitală,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 10:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Compania rusă Fort construiește sub licență concurentul direct al AK-47: pușca de asalt americană AR-15.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:52

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuța, a fost ales unanim în calitate de Președinte al Partidului Verde Ecologist, iar Anatolie Prohnițchi a devenit Prim vice-președinte al Partidului. Deciziile au fost luate, duminică, 26 ianuarie, în cadrul Congresului extraordinar al partidului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)