Externe

Şeful CIA avertizează: ISIS ar putea avea pregătit un alt atac

"Mulţi dintre partenerii noştri europeni se confruntă cu o varietate de probleme în ceea ce priveşte numărul de indivizi care au călătorit spre Siria şi Irak şi înapoi (n.r. spre Europa) şi, prin urmare, capacitatea lor de a monitoriza şi de a-i supraveghea pe aceşti indivizi este supusă unei presiuni", a spus Brennan.

Brennan a făcut aceste comentarii la Institutul pentru Politici de la Washington, în contextul în care Franţa, Belgia şi alte ţări au intensificat urmărirea suspecţilor din atacurile de vineri care au avut loc la Paris, soldate cu moartea a 129 de persoane.

Serviciile americane de informaţii nu au confirmat însă faptul că reţeaua Stat Islamic este reponsabilă pentru aceste atacuri, a mai spus Brennan. Acesta a precizat totuşi că atacurile de la Paris şi presupusa bombardare pe data de 31 octombrie a avionului rus în Egipt, soldată cu moartea a 224 de pasageri şi a membrilor echipajului, "poartă marca" grupării islamiste.

Se pare că reţeaua Stat Islamic, care a ameninţat luni într-o nouă înregistrare video că va lansa un atac în Washington, a format o ramură de operaţiuni externe. Există posibilitatea ca această ramură să fi pregătit lovituri care să urmeze atacurilor de la Paris, a spus el.

"Aş anticipa că aceasta nu este singura operaţiune pe care SI o are în desfăşurare", a spus Brennan. "Iar serviciile de securitate din Europa şi din alte locuri lucrează intens pentru a vedea ce altceva pot face pentru a o descoperi", a adăugat acesta.

Potrivit lui Brennan, se presupune că plănuirea atentă a atacurilor de la Paris a avut loc pe parcursul mai multor luni.

Atacurile nu au surprins comunitatea americană de informaţii, care a ştiut că ISIS plănuia să lovească undeva în afara Orientului Mijlociu şi că "se gândea la Europa în mod special", a declarat Brennan. "În mod clar nu l-aş considera (atacul de la Paris) un eveniment singular", a spus el.

Oficiali europeni estimează că până la 5.000 de europeni au plecat să lupte în Siria, din 2011. Numărul include aproximativ 1.400 de cetăţeni francezi, dintre care în jur de 900 s-au întors în Franţa. Mai mult, între 10.000 şi 20.000 de persoane au fost semnalate de autorităţile franceze ca potenţiale ameninţări la adresa securităţii, a spus Roland Jacquard, un expert francez în combaterea terorismului.

"Ne aflăm într-o situaţie în care serviciile sunt depăşite. Ele se aşteaptă să se întâmple ceva, însă nu ştiu unde şi trebuie să înţelegeţi stresul la care sunt supuse", a spus Nathalie Goulet, şeful unei anchete a Senatului francez privind reţelele islamiste.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *